Oldalak

2014. dec. 17.

Kedvenc tortalap_2

Ezt a receptet Kiskukta konyhájából csakliztam :-)
Nagyon sokszor megsütöttem már, vaníliásan, kakaósan, diósan.
Akárcsak az 1. számú kedvenc tortalap, ez is könnyű, finom és nem utolsó sorban tojás kímélő.

Nemes egyszerűséggel "hamis piskótának" neveztem el, mert puha, könnyed, mint egy piskóta, ugyanakkor az elkészítése kicsit különbözik egy hagyományos piskótáétól, s mint említettem, lényegesen kevesebb tojást kell felütni hozzá.

Akárcsak az 1. kedvenc tortalapot, ezt a hamis piskótát is lehet diósan és/vagy kakaósan sütni. Ilyenkor a liszt mennyiségből elveszek annyi csapott ek-nyit, ahány tojásra szól a recept, és helyette cukrozatlan kakaóport, darált diót teszek a tésztához.
Ha diósan vagy kakaósan sütöm, akkor a folyadékokkal teszek a tésztához 1 ek rumot.
Vaníliás lesz a piskóta, ha eleve vaníliás porcukorral készítem. Ehhez nem kell a bolti vanilin cukrot megvenni, lehet házi vaníliás porcukrot használni: a porcukros bödönbe (nekem fél kg fér bele) beledugom néhány üres vaníliarúd héjat, azaz olyat, amiből előzőleg (egy másik sütihez) már kikapargattam a magokat. Naponta átkeverem, átrázom a porcukrot és két hét múlva kész is az illatos, vaníliás porcukor. Természetesen ez működik friss vanília rúddal is, ha éppen van kéznél.

Erről a piskótáról nem készítettem fázis- vagy végeredmény fotókat, de lépésről-lépésre úgy csinálom, ahogy leírtam.

Tortalap_hamis piskóta, 2. kedvenc tortalap



14-15 cm-s tortaforma: 1 tojás + 50 és 20 gr porcukor + 37 ml tej + 37 ml olaj + 90 gr liszt + 1/4 cs. sütőpor (3 gr)
21-22 cm-s tortaforma: 2 tojás + 100 és 40 gr porcukor + 75 ml tej + 75 ml olaj + 175 gr liszt + 1/ cs. sütőpor (6 gr)
24-25 cm-s tortaforma: 3 tojás + 150 és 60 gr porcukor + 115 ml tej + 115 ml olaj + 263 gr liszt + 3/4 cs. sütőpor (9 gr)
27-28 cm-s tortaforma: 4 tojás + 200 és 80 gr porcukor + 150 ml tej + 150 ml olaj + 350 gr liszt + 1 cs. sütőpor (12 gr)
29-30 cm-s tortaforma: 5 tojás + 250 és 100 gr porcukor + 187 ml tej + 187 ml olaj + 437 gr liszt + 1 és 1/4 cs. sütőpor (15 gr)

Így készítem: A tojásokat kettéveszem. A sárgájához teszem a nagyobbik rész porcukrot, az olajat és a tejet. A kisebbik rész porcukrot külön tálkába mérem, ezt majd a tojásfehérjéhez használom. A lisztet és sütőport átszitálom. Ha diós és/vagy kakaós tésztát akarok sütni, akkor a lisztből tojásonként 1 csapott ek-nyit elveszek és helyette darált diót, cukrozatlan kakaóport használok.

A tojásfehérjéket félig felverem, hozzáteszem a kisebbik rész porcukrot, majd a kézimixert magas fokozaton pörgetve, néhány perc alatt kemény habot verek.

A tojássárgákat, a nagyobbik rész porcukrot, olajat és langyos tejet kicsit összekeverem.
Kanalanként beledolgozom a sütőporral átszitált lisztet. Mikor minden liszt a masszában van, akkor 3-4 percig még keverem kézimixer max fokozattal, a tészta szépen levegősödik, megnő, világosabb színű lesz.

A porcukros, kemény tojásfehérje habot fakanállal - én kedvencem erre a középen lyukas, ovális - forgatom a tojássárgás masszához, 3-4 részletben. Nem keverem, forgatom, középről kifele, addig, amíg egynemű tésztát kapok, azaz sehol nem látszanak hab-szigetek. Így a tojásfehérje hab nem törik össze, de szépen eloszlik a piskótában és a kész tészta mindenütt egyformán laza, puha lesz.

A tortaforma alját kevés margarinnal/vajjal kikenem és liszttel megszórom vagy beterítem egy akkora sütőpapírral, mint a forma alja. A lényeg, hogy az oldalát nem kenem körbe.
A tésztát a formába öntöm. A sütőformát körbeforgatom, a masszát ujjnyi magasságban "felmászatom" az oldalára. Így a piskóta sülés közben szépen egyenletesen nő.

180 fokra előmelegített sütőbe teszem és nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm. Sülés közben legfennebb kukucskálom a piskótát, de nem nyitogatom a sütőajtót. Kivevés előtt tűpróbázok egyet.
Sokáig légkeveréses sütőbe tettem a piskótákat, de az a tapasztalatom, hogy normál sütési fokon (alul-felül) szebben, egyenletesebben nő. Lehet, az én sütőm ventillátora túlságosan erős, de a légkeverésen sült tészták egyik fele majd fél cm-vel alacsonyabb lett.

Amikor a piskóta megsült, kiveszem és néhány percig a formában hagyom pihenni. Ezután lekapcsolom a forma oldalait, a piskótát leveszem a lapról (a forma aljáról) és rácsra állítva hűlni teszem. Csak a teljesen kihűlt piskótát lehet szépen szeletelni, faragni.
A tészta kihűlését lehet siettetni, ha például ablakpárkányra, teraszra teszem. Hűtőben nem szabad hűteni, itt ugyanis a tészta külseje sokkal gyorsabban lehűl, míg a belseje még meglehetősen meleg marad, és ez a legbiztosabb út ahhoz, hogy egy belül pimpós, ragacsos állagú tésztát kapjak. Ami ugye nem cél :-)

Ha tortalapnak szeletelem a hamis piskótát, akkor az alsó lapot megfordítva teszem a tortába, azaz a szeletnek arra a felére kerül krém, ami süléskor alul volt.
Ha a tészta teteje sülés közben kicsit kipúposodik és ez kihűlés után is megmarad, akkor nemes egyszerűséggel a "dúcot" levágom és bögre tea, csésze tej mellé elmajszolom :-), vagy félreteszem, megszárítom és egy későbbi keksz szalámiba vagy sajttorta alapba majd belemorzsolom :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: