Oldalak

2015. aug. 24.

Lego torta

Mihez kellenek az alábbiak?
Vonalzó.
Pizzavágó vagy sniccer.
Szívószál.
Ehető ragasztó.
Csipesz.
Marcipán.
Türelem.


Így készül a lego kocka :-)

Amikor ezt a lego kockákkal borított tortát készítettem, nem volt formám, ami segített volna könnyen lego kockákká alakítani a marcipánt. Így maradt az abszolút kézi megmunkálás.


Mintának egy 2*8-as lego kockát használtam.
A marcipánt olyan vastagra nyújtottam, mint a kocka magassága.


A kocka tetején lévő kis bigyókhoz egy vékony szívószálból levágtam egy nagyjából három ujjnyi darabot, és a vékonyra nyújtott marcipánból ezzel szúrtam ki a bigyuszokat.
Egy nagy kockára 2*8 bigyót számoltam, a kisebbekre értelemszerűen kevesebbet.


A kiszúrt apró kis hengereket hagytam kicsit megszáradni, aztán csipesz segítségével, egyenként az előzőleg méretre vágott kockákra ragasztottam őket.

 
 
A torta oldalát borító marcipán csíkokat a 2*8-as lego kocka hosszanti oldalára méreteztem.


A torta tésztájához a 2. számú kedvenc piskótát sütöttem, csokidarabokkal, azaz a liszt mennyiségéből elvettem 2 ek-nyit és hozzátettem 3 bő ek-nyi, késes aprítóban finomra darabolt, 70%-os csokoládét.


A tortakrém fehércsokoládés-mascarpones főzött krém volt, ehhez a főzött vaníliakrémből indultam ki, a forró krémhez tördeltem 200 gr fehércsokoládét, és a kihűlt krémet porcukros mascarponeval dolgoztam selymesre. A 28 cm átmérőjű formában sült és négy lapba vágott piskótához négy adag krémet főztem.


A betöltött és alaposan lehűtött tortát először bevontam vajkrémmel (150 gr puha vajat és 150 gr porcukrot habosra keverve), lehűtöttem, és ezután rakosgattam fel egyenként az oldalára és a tetejére a lego kockákat.
A halványzöld "csomagoló papírt" a kockák felrakosgatása után illesztettem a tortára. A "csomagoló papír" csak alá belógnak a lego kockák, de ott ahol a zöld marcipán van, a tortát nem borítottam végig kockákkal.



Manó és Tücsi nagyon örült a tortának, két szelet között a marcipán lego kockákból lelkesen építeni kezdtek a tányéron :-)


Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Édesjóistenem :-)

Látva az ügymenet részleteit!

Fantasztikus a türelmed és a kézügyességed :-)

gabi írta...

Már megint GYÖNYÖRŰT alkottál!!!!!!

Garffyka írta...

CV - köszönöm :) Igazság szerint, kényszer szülte türelem, mert mindenképpen lego kockás tortát akartam készíteni.

Gabi - köszönöm szépen :)