Oldalak

2015. aug. 24.

Tortakrém - főzött vaníliás krém

Vaníliás krém, főzött, selymes, mégis eléggé kemény ahhoz, hogy akár emeletes torta alsó részében is szépen megálljon.
Alap vanília ízét a házi vanília kivonat adja, illetve, ezek hiányában felhasított vanília rúd kikapart magjai.
Egyik kedvenc főzött tortakrémem, mert az íze sokféleképpen variálható: fehércsokoládéval lehet dúsítani, reszelt citrom- és narancshéjjal fűszerezhető. Ha a vanília kivonat helyett rózsavizet és/vagy rózsacukrot keverek hozzá, keleties, rózsa ízű krémet kapok. Vagy enyhén mentásat, ha mentás cukorral főzöm.
Főzött krém, tehát értelemszerűen van benne tojás.
Vajas krém, mégsem zsíros, olyan távol van a cukrászdai zsíros, fullasztó tortakrémektől, mint Makó Jeruzsálemtől.

Egy 22 cm-s tortához, három lapba vágott piskóta betöltéséhez, ha a bevonat nem krém, két adagot szoktam főzni (22 cm-s tortalaponként egy adag krém). Adagonként egy tojás kerül a krémbe, így ha a torta nagyobb, vagy a burkolat is krém, a felhasznált tojások számával felszorzom a többi hozzávalót is.

Az elkészítés menete ugyanaz, mint a főzött csokoládé krémnél.


Főzött vaníliás krém

hozzávalók - egy adag (egy tojásra)

1 tojás
3 dl tej
40 gr étkezési keményítő
3 ek házi vanília kivonat - vagy egy vanília rúd kikapart magjai
50 gr házi vaníliás cukor
100 gr vaj *
100 gr porcukor *
* A krémet dúsíthatom mascarponeval is, akkor csak 40 gr vajat-40 gr porcukrot használok és számolok 50-60 gr mascarponet 2-3 ek porcukorral.

A puha vajat és porcukrot habosra keverem, félreteszem.

A tojást, tejet, étkezési keményítőt, vaníliás cukrot, vanília kivonatot simára keverem. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítem és 1-2 percig poszogtatom.
Én ovális, fém habverővel szoktam keverni, jobban bevállt, mint a fakanál.
Ha fűszerekkel, fehér csokoládéval vagy reszelt citrom-, narancshéjjal bolondítom, akkor ezeket az étkezési keményítővel együtt, az elején a lábaskába teszem.

Amikor a krém elég sűrű, félrehúzom és azon melegében hozzáteszem az előzőleg kihabosított porcukor-vaj keverék szűk felét, alaposan átkeverem, egyneművé dolgozom a forró krémet.

Kihűtöm.
Ezt lehet úgy is, hogy hideg vízfürdőbe teszem és kevergetem, hogy ne legyen bőrös a teteje.
Lehet úgy is, hogy folpackkal vagy vékony nylon zacskóval letakarom a krémet és így hagyom hűlni, de két-három alkalommal így hűtve is átkeverem.
Fontos! Ha folpackkal/nylonnal letakarva hűtöm, nem az edényt fedem le, de magát a krémet. Azaz a folpackot finoman a krémre teszem. Nem kell rálapogatni, és nem, mikor a félig kihűlt krémről felemelem a folpackot, az nem ragad rá.

A teljesen kihűtött (de nem hűtő hideg) krémhez teszem a maradék porcukor-vaj keveréket és kézi mixerrel habosra, selymesre keverem. Illetve, ha mascarponeval dúsítom a csokoládé krémet, akkor a kihűtött krémet a porcukros mascarponeval keverem át.
Az elején úgy tűnhet, a kihűlt pudingból soha nem lesz krém, de lesz, a kihabosított porcukros vaj vagy porcukorral elkevert mascarpone, no meg a türelmes keverés, csodát tesz.

A kész krémet felhasználásig, letakarva, hűtőbe teszem.

Ilyen vanília krém fehércsokoládés változatával töltöttem többek között a lego tortát, a suli-búcsúztató-vakáció-váró torta emeletét.

Jó étvágyat ! :)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!
Kisfiam ovis tortájába szeretnék vaníliás krémet, és nagyon tetszik a recepted, de pár dolgot szeretnék tisztázni! ;)
1. Amennyiben mascarponét is használok, az nem lazítja a krém állagát? Úgy értem, hogy a kész krém betöltve ugyanolyan jól megtart mondjuk egy plusz emeletnyi tortát is?
2. Jól értem, hogy ebben az esetben a forró krémhez kevered a 40g vaj+40g porcukrot, és amikor kihűlt, akkor kevered ki a 60g mascarpone+3ek cukor adaggal?
3. Mit értesz pontosan "házi vaniliás cukron"?
4. Egész tojásokkal főzöd a krémet? Csak mert a legtöbb hasonló receptben vagy csak a sárgáját használják, vagy a végén keverik bele a felvert fehérjét.
Előre is nagyon köszi a válaszodat!
Üdv,
Orsi