Oldalak

2015. aug. 13.

Kánikula torta

Tejföl cukorral és citromhéjjal?
Tortakrém tejfölből?
Bizony :-)

Egyszerű és nagyszerű.
Igényel némi előkészületet, de valójában kevés munkával szuperfinom, különleges és sütés nélküli torta készül. Kánikulai napokra ideális :-)

Ezt a tejföl alapú krémet használtam már többször is, többek között Dédi 99. szülinapi tortájában, és a karácsonyi hópehely tortában is hasonló krém volt.
Most citromhéjjal és citromos cukorral kevertem, némi tejszínhabbal lágyítottam és kevesebb zselatinnal fogtam meg.
A tortaformát babapiskótával körberakni okozott némi bosszúságot, mire félkörben felállítgattam a piskótákat, hol jobbról, hol balról kezdtek dülöngélni, de végülis sikeresen vettem az akadályt és a 22 piskóta katonás rendben sorakozott a 22 cm-s formában.


Kánikula torta - citromos tejföl krémes, babapiskótás torta

hozzávalók

22 + 16 db babapiskóta
2 vödör tejföl (2*800 gr)
3 nagy citrom reszelt héja
1 ek citromos cukor (ha nincs, elhagyható)
2 dl tejszínhab
4+2 ek porcukor
5 lap zselatin
3 ek tej
2 ek házi (szőlő)lekvár - opcionális
1 bő ek mentás cukor - szintén választható


Az előkészületeket a tálalás előtti napon kezdem, ugyanis a tejfölt alaposan lecsepegtetem. Ehhez két műanyag szűrőt használok - a fém szűrő megszínezi a tejfölt, csak akkor használható, ha egy sűrű gézzel kibélelem a szűrőt. A tejfölt beleborítom a szűrőbe, egy edényre állítom, hogy csöpögni tudjon, hűtőbe teszem. Legalább 4-5 órát, de inkább egész éjszaka hosszát csöpögni hagyom, időnként kicsit átkeverem.

A tortaforma oldalát tálcára állítom, körberakosgatom babapiskótával (nekem 22 db kellett a 22 cm-s formához), az alját is kirakom piskótával (8 db kellett, volt amelyiket félbe, harmadba törtem).

A nagyon! lehűtött tejszínhez teszek 2 ek porcukrot és kemény habot verek belőle. Hűtőbe teszem.

A tejet kis lábasba öntöm, beleteszem a zselatin lapokat, kevergetés mellett egészen kis tűzön melegíteni kezdem, amíg a lapok feloldódnak.


A citromok héját lereszelem és a négy kanál porcukorral, egy kanál citromos cukorral együtt az alaposan lecsöpögtetett tejfölhöz keverem. Beleteszem a kissé kihűlt zselatinos tejet is és kézimixerrel alaposan összedolgozom (nem maradnak zselatin pacák a krémben).
Lazán az édes, citromos tejfölhöz keverem a hideg tejszínhabot.

A krém felét a tortaformába kanalazom.
A fél krém adag tetejét kirakom újabb 8 piskótával, majd rákanalazom a maradék krémet. Elsimítom.

A házilekvárból 2 ek-nyit pöttyökben a tejfölkrém tetejére rakok és villával kicsit megcirmosítom.

A tortát hűtőbe teszem legalább 2-3 órára, de egy napot is nyugodtan állhat, így a krém alatt és benne levő piskóta megpuhul, a krém pedig szépen összeáll.


Tálalás előtt megszórom mentás cukorral, nem csak érdekes, de ízre is finom.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: