Oldalak

2010. ápr. 11.

A világ legegyszerűbb levese - 3

A sort nyitottam egy sós fokhagyma krémlevessel, követte egy édes karamellizált almakrémleves, ez utóbbit mézes dalauzival bolondítottam.
A felvonulást egy szintén sós, sűrű, gomba krémleves követi. Hétvégén követtem el, hirtelen felindulásból, no meg abból kiindulva, hogy nem volt otthon krémsajt, így lett a leves csak saját anyagával sűrítve. Egészen finom lett, kissé talán bizarr színe ellenére :) S mivel Manó kifejezetten szereti a krémleveseket, ebből is nagy adagot kanalazott (ő is :).

Kevéske porrá őrölt vegyes erdei gombával bolondítottam az igen egyszerű és igencsak nagyszerű leves. Természetesen lehet vegyes erdei gombákkal készíteni, amennyiben erdő mellett vagy frissen szedett gombákkal jól ellátott piac mellett lakunk :)
* Szárított, vegyes erdei gombákat - rókagomba, lilapereszke, kucsmagomba, vargánya, őzlábgomba, stb - késes aprítóba teszek és porrá őrlöm, majd jól záródó üvegben tárolom. Egy csipet ebből a keverék porból kellemesen megbolondít bármilyen gombás ételt.


Gomba krémleves

hozzávalók

1-2 közepes-nagyobb szál murok
1 közepeske szál petrezselyem
3-4 szem krumpli
kb 8-10 cm póréhagyma
10-12 nagyobb fej gomba - barna és fehér csiperke
1 mk vegyes erdei gomba-por *
kb 1 dl tej - én alig fél dl-t tettem bele, de mehet több is
kb 5 dkg vaj
só, bors
szerecsendió
borsikafű

A zöldségeket megmosom, megpucolom, feldarabolom.
A vajat habzásig hevítem, a gomba kivételével rádobom az össze zöldséget.
Állandó keveréssel - a krumpli hajlamos leragadni - 3-4 percig pirítom, majd beleszórom a gombát és felöntöm annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi.
Fedő alatt főzöm, míg az összes zöldség megpuhul, ez nagyjából 14-15 perc.

Amíg a leves fő, kenyeret vékony szeletre vágok, tepsibe teszem és forró sütőben megpirítom, kiszárítom. A forró kenyérszeleteket fokhagymás muzsdéjjal átkenem, majd felkockázom.

Levesbetétnek a kenyérkockák mellé, kihalászok néhány kanálnyi gombát a levesből.
A többi leveshez öntöm a tejet, elkeverem, félrehúzom a tűzről és merülő mixerrel krémlevessé keverem. Ha túlságosan sűrű, kevéske tejjel vagy vízzel alakítok az állagán.

A gomba krémlevest tányérba szedem, tejföllel megcsöpögtetem, fokhagymás kenyérkockát és főtt gombát kínálok mellé.


Gyors & könnyű - kényelmesen is nagyjából 25 perc alatt tálalhatom ezt a különlegesen ízletes, sűrű, laktató, mégis könnyű levest.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Fú, de szeretem a gombát! Nem volt még műsoron krémleves belőle - eddig!!