Oldalak

2010. ápr. 15.

Kenyértészta Zila formában!

Nem magamat dícsérendő, de ez egyszerűen fantasztikus!
Hagymával, magokkal, kölessel dúsított kelt kenyértészta, Zila formára álmodva, kétféle pestoval, gombával töltve.

Max barátomnak köszönöm az ötletet, aki azt a bizonyos kis bogarat elültette :)
Manapónak köszönöm a türelmét, hogy fényképezés előtt nem ette meg a mintadarabot :)

A kelt tésztához a már kipróbált, nagyon ízletes hagymás-sokmagvas zsömlecsillagok tésztáját használtam, egészen pici módosítással.
A pesto alapja ezúttal pirított dió, tökmag, petrezselyemzöld és zöld kapor.


Hagymás-magos kenyér Zila formában, pestoval, gombával

hozzávalók -tészta

35 gr vaj (10+25 gr)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2,8 dl víz
2 tk méz
30 dkg liszt (BL-55)
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
3 dkg zabpehely
2 ek pirított, aprított tökmag
1 ek pirított, aprított napraforgómag
2 ek köles
2 tk só
1,5 tk szárított élesztő

Az apróra vágott hagymát 10 gr megfuttatom, üvegesítem. Nagyon kevés vaj kell, éppenhogy legyen a hagyma alatt.
Kenyérsütő gép formájába mérem a vizet, belekanalazom a mézet, majd hozzáteszem a kihűlt hagymát is.
Rámérem a liszteket, zabpelyhet, az előzőleg megpirított, durvára vágott magokat és a kölest. A tetejére teszem a 25 gr puha, felkockázott vajat, majd a sót és szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok, de csak a dagasztást használom!
Amíg a kenyérsütő gép forog (az enyémen 20 perc), előkészítem a "kockás" Zila formát, azaz tepsire teszem, és alaposan befújom formaleválasztóval, a fém peremet is.
Szintén előkészítek egy pizzasütő korongot - ez egy nagyobb méretű, lapos, lyukacsos fém lap - és nehezéknek két Országh szótárat. ... hiába, látszik, értelmiségi család vagyunk :)


A megdagasztott, viszonylag lágy tésztát kiveszem a kenyérsütő gép formájából, lisztezett lapítón nagyjából ellapogatom a kockás Zila forma méretére, majd beemelem a formába. Lelapogatom és ujjal begyömködöm a mélyedésekbe. Nem tudom teljesen kitölteni, nem is töröm magam, majd kelés közben a tészta kitölt minden rést.
A tésztával teli Zila formát, tepsivel együtt meleg-langyos helyre teszem. A pizzasütő korong egyik felét megszórom liszttel és a tésztára helyezem, majd nehezéknek ráteszem a két szótárat.
Miért is? Mert így a leszorított tészta kénytelen-kelletlen a formát fogja kitölteni, miközben megkel, nem pedig kitüremkedik a formából felfele. Azért kell lyukacsos legyen a lap, hogy kelés közben szellőzni tudjon a tészta. - köszi Max :)


Amíg a tészta kel, nagyjából fél óra, összeállítom a töltelékhez használt pestot és gombát.

hozzávalók

maréknyi pirított dió
2 ek pirított tökmag
3 gerezd fokhagyma
parmezán sajt
fél csokor petrzselyemzöld
5-6 szál zöld kapor
só, bors
olivaolaj

ujjnyi piros húsú paprika

3-4 kanál alaposan lecsepegtetett tejföl

2-3 fej gomba
picurka margarin

A diót és tökmagot száraz serpenyőben megpirítom. Az összes hozzávalóval együtt - olivaolaj kivétel - késes robotgépbe teszem és finomra aprítva összedolgozom. Apránként adagolva hozzákeverek annyi olivaolajat, hogy sűrű, de valamennyire krémes állagú masszát kapjak. Az olivaolaj mennyiség függ a parmezán sajt mennyiségétől (és milyenségétől) is.
A pesto kész.
A piros paprika húsát egészen apróra vágom.
Előveszem a hűtőből a sűrű szitán jól lecsepegett tejfölt, kanalanként összedolgozom a pestoval, amíg a kívánt krémességű lesz. Egy részét így hagyom, másik részébe belekeverem az apróra vágott paprikát.

A gombát megmosom, apróra vágom, picurka forrósított margarinon megfuttatom. Mikor kihűlt 1 mk-nyi pestot (tejföl nélkülit) keverek hozzá.


Közben a kenyértészta megkelt, leemelem a nehezéknek használt szótárakat (meg amúgy is, billeg az asztal, mert onnan vettem ki, mondom értelmiségi család vagyunk :). A tepsit, Zila formástól, tésztásztól, pizza korongostól 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. 25 perc sütés után leveszem a hagymás-magos tészta tetejéről a pizza korongot (forró!) és a tepsit, formástól, további 15 percre visszatolom a lerbe.


A megsült kenyértésztát néhány percig a Zila formában pihentetem, majd sütőrácsra borítom, leemelem a fémkeretet és a formát és így hagyom teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát megfodrászolom, azaz a formán túllogó részt (nagyjából fél ujjnyi vastag) éles késsel levágom.

A kétféle, tejföllel elkevert pestot, a gombát tetszés-kívánság szerint vékony sonkaszelet, zöld salátalevél kíséretében a Zila forma által kialakított lyukakba teszem, vékonyra vágott paprikacsíkkal, zöldhagymaszárral díszítem.


Lehet tölteni így is, és lehet tölteni úgy is, hogy betöltés előtt levágok a falatkák aljából, azaz vékonyabbra hagyom a kenyeret alól.


Különleges. Finom. Érdekes. Látványos.
Zila forma híján a hagymával, kölessel, magokkal dúsított tésztát kenyérnek vagy zsömlének lehet sütni, a pestot és gombát külön kínálni mellé.


Jó étvágyat !

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ez szuper! Hozom a zakuszkat tolteleknek!

Garffyka írta...

Vigyázz, szavadon foglak! :) Hozzad! De rögvest! :)

Chef Viki írta...

Garffykám, ez k...vajó!!!!

Mélyen meghajló, csurgó nyálú CV :-))

Max írta...

Gratula!!!

Mi még nem csináltuk meg, de idővel minden eljön.

Dóri írta...

Gratulálok, ügyes konyhatündér vagy!
Szép és bizonyára finom is, amit kitörpöltetek és megvalósítottál.