Oldalak

2009. nov. 2.

VKF! XXIX - Törpkenyér

... ott élnek ők, a törpikék ...
Akik hupikékek és semmi más nem esznek, mint törpbogyós sütit, törpbogyós kenyeret, törpogyós törpbogyót. És bár a mai napig nem tudom biztosan, csak sejtem, hogy a törpbogyó nem más, mint fekete áfonya, én bizony sütöttem törpkenyeret. 32 darabot. Datolyával és almás-csokis müzlivel. Szép kis kerek, gurulós gombócka kenyérkéket.

A nagy sikerre való tekintettel, újráztam a datolyás-müzlis muffinkenyeret.
Atörpkenyér nevet Trinity barátnőm ihlette, aki a sokmagos kenyérmufinokat keresztelte át. Nos, ezek a kicsi, kerek, gombócka kenyérkék még annál is törpkenyerebbek :)

Amikor elkezdtem böngyörgetni, nem gondoltam arra, hogy Max mester által kiírt Rolling dumplings VKF! XXIX nevezett legyen a törpkenyér, aztán úgy a harmincadik tájékán elkezdett megfogalmazódni a gondolat bennem, sütés után biztosra tudtam, nevezem, talán másnak is megtetszik ez az édes, kenyér és kalács közötti átmenetet adó, péksütemény.



Törpkenyér datolyás-müzlis

hozzávalók

2,6 dl víz
2 ek olaj
1 ek méz
32,5 dkg liszt
20 dkg édesítetlen gyümölcsös müzli
2 ek tejpor
1 1/2 tk só
1 1/2 tk szárított élesztő
8 dkg kimagozott, aprított datolya * (lsd Tipp & trükk)

A datolyát apróra vágom.
Kenyérsütő formájába teszem a hozzávalókat, alólra a víz, olaj és méz, rá a liszt, az édesítetlen almás-csokis müzli, tejpor. A sót és élesztőt úgy teszem a száraz hozzávalók tetejére, hogy ne érjenek egymáshoz.
Dagaszt-keleszt programot indítok, kezdés után 4-5 perccel a formába szórom a felaprított datolyát, majd másfél óra múlva liszttel egészen enyhén megszórt lapítóra szedem a szépen megkelt, könnyed tésztát.
Gyors, finom mozdulatokkal átgyúrom, és éles késsel elkezdem felosztani. Kettőbe, négybe, nyolcba, tizenhatba ... még mindig túl nagyok törpkenyér méretnek, így tovább osztom és lesz 32 kis tésztakupacom.
Tenyér között gombóccá gömbölyítem, egymástól nagyjából 2 ujjnyi távolságra sütőpapíros tepsibe ültetem. Tiszta, száraz konyharuhával letakarom, langyos-meleg helyen fél órát kelni hagyom. Sütés előtt langyos mézes tejjel átkenem a tetejüket.
Előmelegített, forró (200 fok) sütőbe tolom és nagyjából 20-22 percig sütöm. A sütőből kivéve rácsra szedem és ehetőre hűtöm.



A méztől, datolyától édes, állagában kenyértésztára emlékeztető falatnyi finomság. Tejjel, kakaóval reggelire vagy vacsorára. Harsogva roppanó almával tízóraira, uzsonnára. Vagy csak úgy, nasinak (reggeli őrületben araszolva :).

Jó étvágyat!




* Tipp & trükk:
A datolya mazsolával (nem kell beáztatni), aszalt áfonyával keverhető, de akár teljesen kiváltható.
A törpkenyér tésztája egyszerre laza és tömör, elég jól formázható.
Lehet belőle briósra hajazó formát csavarintani (25-28 perc sütés), lehet kenyérformában megsütni (30-35 perc sütés).
Ünnepi reggeliként is remekül helytállt, kenyérként sütve, szeletelve, enyhén megpirítva, olvadozó vajjal, illatos mézzel.
Kenyeret nem kifezetten favorizáló pöttömök - lásd Manó :) - "elcsábítására" is pompásan beválik; tapasztalatból tudom :)

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Jol nez ki, de mi az a 2 ek? cukor?
Ez elgurult valahova :)

Lizann írta...

Jujj! Ez olyan nekünk való!!Kacsintás.

trinity írta...

Igen!!! Ezek még törpösebbek!!! És fincsik is!!
Imádom a törpikéket, mondtam már??:DD

Garffyka írta...

EDIT, köszönöm, javítottam, 2 ek tejpor, ez lazítja a tésztát.

LIZANN, remélem beválik nálatok is :) Nálunk reggelire volt, tejjel, és egy csapat ovis is begyűrte szempillantás alatt :)
Próbáltalak meglátogatni, de azt írja, zártkörű blog, csak meghívottaknak. :( Lehetnék meghívott? :)

TRIN, köszönöm a nevet :)

Lizann írta...

Garffyka, jelentem engedtem a nyomásnak és mostantól nyilvános a blogom! :-))