Oldalak

2009. nov. 6.

Apróság, finomság

Volt egyszer egy jól sikerült krumplirózsám. Mármint nem az enyém volt csak, de én sütöttem, és miután Lilian barátnőm tanácsára, nem sajttal, de tojással kevertem, még szép is lett, nemcsak finom.
Szóval volt ez a krumplirózsa. Aztán volt egy félszalma hétvége, mikor Manóval kettesben mulattuk az időt és arra gondoltam, valami apró falatocska második legyen a leves után, valami apróság és finomság, ami Manót már látványában is megfogja.
Aztán volt még néhány darab fél napja sült döblec, illatos, édes, csodaszínű.
Aztán voltam én és egy ihlet és így lett a fokhagymás csirkemáj mellé döbleces krumplirózsa.



Sütőtökös krumplirózsa

hozzávalók

8-10 dkg sült döblec
20-25 dkg krumpli
1 nagy tojás (vagy két kisebb)
2 bőven púpozott ek zabdara, azaz zabpehely késes darálón átforgatva, apróra
só, bors
szerecsendió

A krumplit meghámozom, felkockázom, hideg vízben átöblítem, leszűröm. Annyi vízzel, ami nagyjából két ujjnyira ellepi, főni teszem. Amint felfőtt, leszedem a habját, majd fűszerem, só, bors. Puhára főzöm, leszűröm. (A levét nem öntöm ki, nagyon finom lesz zöldségleveshez.)
A sült döblecet húsát kikanalazom a héjából és egy tálba teszem a leszűrt, nagyjából langyosra hűlt krumplival.
Hozzáütöm a tojást, fűszerezem, viszonylag sok borst és szerecsendiót felvesz, majd az őrölt zabpelyhet is hozzákeverem.
Alaposan eldoglozom (ave, kézi mixer :-), szinte egynemű, már-már habos állagú masszát kapok. Letakarva 5-10 percet pihentetem (konyhapult), ezalatt a zabdara megszívja magát, a massza állaga sűrűbb lesz.
Tespit sütőpapírral kibélelek, a sütőt 200 fokra előmelegítem.
A döbleces-krumplis-tojásos masszát habkinyomóba szedem és a legnagyobb lyukú fejet használva, "rózsákat" kanyarintok a sütőpapírra.
15-20 percre a forró sütőbe tolom.

Falatnyi nasi, de mi éppen fokhagymás csirkemájjal ettük, mellé házi savanyúság. Fejedelmi volt, még ha manókajának is látszik :-)



A fokhagymás csirkemájhoz a csirkemájat (és szívet, összesen kb 20-25 dkg) hideg víz alatt leöblítem, lecsöpögtetem, a hártyákat levágom-lehúzom, a májat és szívet is feldarabolom (a szíveket 2-3 részbe).
Nagy aljú serpenyőben 1 ek-nyi margarint és ugyanannyi olajat melegítek, miközben melegszik 10-12 gerezed fokhagymát késlappal megroppantok, nem hámozom meg.
Mikor a margarin-olaj keverék eléggé (de nem túlságosan) forró, beleszórom a fokhagymákat és a csirkemájj, illetve csirkeszív darabokat. Gyorsan fedőt teszek a serpenyőre, hogy ne fröcsögjön a forró zsiradék.
Néhány (valóban csak néhány, 2-3) perc múlva a fedőt felemelem és lapos fakanállal átmozgatom, megforgatom a sülő májat, megböködöm a fokhagymákat is.
Ha kétségeim vannak afelől, hogy a máj átsült-e, kiválasztok egy nagyobb darabot, tányérra veszem. Ha a lapos fakanállal ketté tudom "vágni" és a belseje gyöngyörű sötét rózsaszín, akkor készen van.
A megsült májat és a fokhagyma darabokat is szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedem, a feles zsiradékot leitatom. Csak tálalás előtt sózom, borsózom.
A májat és szívet, fokhagymákat (már héj nélkül) és a döbleces krumplirózsát tálra rendezem és házi svanyúsággal tálalom.



Gyors & könnyű - Félóra alatt kész van, kicsit kileng a hétről hétre megszokott ételek sorából. Az apró, falatnyi döbleces krumplirózsákhoz méretben is, ízben is jól illik a fokhagymás csirkemáj.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Milyen jol nez ki, persze sutotok nelkul fogom kiprobalni. :)

Garffyka írta...

Edit, rajta :) Lehet játszani a fűszerekkel is.

trinity írta...

Ki mondta, hogy a manókaja nem fejedelmi??? Szerintem szuper!!!

Chef Viki írta...

Húha... Én ebből kérek! Sokat!

Minden porcikáját imádom :-)

Névtelen írta...

Garffykám! kreativitásod határtalan! Szuper! :)

Garffyka írta...

Kívánság parancs :), máris megy :)

Ancsi, köszönöm, igyekszik az ember :)