Oldalak

2009. nov. 4.

Nyughatatlanságom ...

... az oka annak, hogy időről időre eddig nem kóstolt, érdekes és kifejezetten ízletes párosítások kerülnek az asztalunkra.
Adva van egy jófajta gombaleves. Könnyed, habarás, tejszín nélkül, sok zöldséggel. Perceken belül kész, akár tálalhatnám is. De nem, nem ám. Valahonnan előkerül és belém bújik a kisördög és ennek mindig az az eredménye, hogy egyet-kettőt még csavarintok az ételen.
Így történt ezzel a gombalevessel is, teljesen hagyományos levesnek indult, de mire az asztalra ért kicsit átváltozott. Kifejezetten előnyére.



Alma-körtebefőttes gombaleves


hozzávalók

fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál murok
1 szál petrezselyem
fél csokor petrezselyemzöld
10-12 nagyobb fej gomba (fehér és barna csiperke)
só, bors, szegfűszeg (1-2 db)
margarin
alaplé vagy víz és levescsont
1 tojás
liszt
szerecsendió
alma-körte befőttből 3-4 db lecsepegtetett darab (ez kb fél alma, fél körte)
alma-körte befőtt leve

A zöldségeket megpucolom, a gombát csak mosom és a szárak végét lecsippentem. A hagymát és fokhagymát apróra vágom, a murkot, petrezselymet karikázom vagy kockázom, a gombát kockára vágom, a szárakat is.
A fél ek-nyi margarint habzásig melegítem, rádobom a hagymát, 1-2 percig üvegesítem, rádobom a fokhagymát, további egy percig kevergetem, majd jöhet a murok és petrezselyem, ezekkel újabb 3-4 percig kevergetem.
Ráteszem a gombát, hagyom, hogy kicsit levet engedjen.
Felöntöm alaplével vagy vízzel, ha ez utóbbival, akkor lehetőség szerint teszek a leveshez egy levescsontot is, hogy teltebb íze legyen. Csak annyira öntöm fel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje a zöldségeket.
Sózom, frissen őrlök rá borst és teatojásban beleteszem a szegfűszeget (lehet teatojás nélkül is, így tálalásko valaki tányérjába kerül majd). Nagy lángra kapcsolok, míg főni kezd, majd kissé félrebillentett fedő alatt, közepes-kis lángon főzöm 6-8 percig.
Közben a befőttből a gyümölcsöket villával összetöröm, hozzáütöm a tojást, csipetnyi sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem, majd annyi lisztet teszek hozzá, hogy jó állagú*, sima galuskatésztává tudjam keverni.
Leveszem a fedőt a levesről, kicsit fennebb húzom a tüzet, felöntöm a befőtt levével, megvárom míg gyöngyözni kezd és a gyengén fövő levesbe, kiskanállal beleszaggatom a gyümölcsös galuskát.
Szaggatás előtt érdemes a kiskanalat a levesbe mártani, így a tészta nem ragad majd a kanálkához (de legalábbis lényegesen kevésbé) szaggatás alatt.
A galuskákkal 3-4 percig főzöm, próbaképp egyet - a legutolsónak szaggatottat :), köszi Chef Viki :) - kiveszem és megkóstolom.
Az utolsó percekben a levesbe keverem az apróra vágott zöld petrezselymet.
Mikor a galuskák is megfőttek, megkóstolom, ha kell, utánnaízesítem.

Külön tálkába szedett alma-körte befőttel tálalom, így ki-ki ízlése szerint szedhet még befőttet a leveshez a tányérjába.



A zöldségekkel, különösen a gombával nagyon kellemesen társul az enyhén cukros befőtt. Halványan becsinált levesre emlékeztet az alma-körtebefőttes gombaleves, de az ízek harmóniája tej vagy tejszín nélkül érvényesül. Mivel igen kevés zsiradék van a levesben, melegen, de akár langyosan is kifejezetten finom, üdítő.

Gyors & könnyű - A zöldségek pucolása kevés időt kíván, a főzésre nagyjából 22-25 perc elég és máris tálalható a könnyed, ízletes leves. Természetesen lehet két tojásból galuskát szaggatni, így sűrűbb lesz, a levét pedig 1-2 ek, a galuskák után a levesbe főzött grízzel lehet dúsítani.

Jó étvágyat!

* Tipp & trükk:
Tudom, ez általában a kezdő háziasszonyok rémálma, "megfelelő állagú", de tény, galuskánál próbálkozni kell. A liszt mennyisége nagyban függ a tojás méretétől, a liszt milyenségétől, a befőttek állagától. Érdemes esetleg pici edényben kis vizet forralni és abba egy-két próbagalusát szaggatni. Ha a gyöngyözve fövő vízben a galuska elkezd szétesni, akkor túl puha a tészta, kis liszttel kell sűríteni. Ha 3-4 perc főzés után a közepe még mindig nyers, de a szélein már tocsakos, akkor túl sűrű a galuskatészta, lehet picurka befőttlével hígítani.

Szószedett:
murok - sárgarépa

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

:-DD Galuska by nagypapám :-))

Ez a leves nagyon ott van! Imádom az ilyen újításokat!

szepyke írta...

Én beállok a "nekem bizar" oldalra:)

Garffyka írta...

VIKI, igen, valahányszor galuskát csinálok, azaz gyakran, mindig eszembe jutsz :), pontosabban olyankor is :)

SZEPY, akkor gondolom neked a darálthúsos-lestyános-zöldségleves birsalma befőttel sem ízlene :( Pedig olyan, de olyan finom!!!

szepyke írta...

Juuuuuuuuuj!
Rántott hús nincs?:)))))))

trinity írta...

Én a sima gombalevesedből kérek Szepyhez hasonlóan-de abból dupla adagot cserébe:)))