Oldalak

2009. nov. 11.

Kevésből finomat & sokat - Márton napi finomság / 1

A hagyományoknak és néphiedelemnek megfelelően, az Enyészet havának (= november) 11. napján, de nem pontban 11 óra 11 perckor tálalom majd az idei Márton napi finomságokat.
Tavaly rendhagyó Márton napi libasültes, borhabos vacsoránk volt, idén - a gazdaságosság jegyében :) - amolyan egyből kettő liba-vacsora, liba-uzsonna lesz :)

Levesnek való alkatrészekből :) - szárnyak, nyak - kétféle, gazdag, zöldséges libaleves, zöldborsós-rozmaringos és döbleces-sáfrányos.
Aztán a leveshús feléből-nagyobb részéből és némi gombából tölteléket keverek, s így lesz az MP3-on debütáló kínai csirkés péksüteményből Márton napra gombás-libahúsos molnárka.

Gombás-libahúsos molnárka
12 db

hozzávalók - töltelék

10 fej csiperke - közepes-nagy, de tömött, nem kinyílt fejek, vegyesen barna és fehér
nagyjából 12-14 dkg libahús (főtt)
2 ek olaj
2 ek szójaszósz
1 ek méz
Max féle wok fűszerkeverék
nagyjából 2-3 ek apróra vágott metélőhagyma
só, bors

hozzávalók - tészta

140 ml víz
225 gr liszt
15 gr (1 ek) margarin
1/2 tk só
1/2 tk cukor
1 tk szárított élesztő

hozzávalók - tetejére

tojás (egész vagy csak sárgája)
1 ek víz
szezámmag

Tekintettel arra, hogy különböző okok miatt csak késő este jutottam konyha közelbe, a Márton napi libahúsos molnárka két lépésben készült.
Csütörtökön este elkészítem a tölteléket és odakészítem a tésztához valókat.

Első lépésben a töltelékhez a levesből kihalászom és tányérra emelem a "liba alkatrészeket", úgymint szárnyak és nyakak. Amint kezelhetőre hűlt, lecsontozom, azaz a húst leszedem a csontról. A hús egy részét visszateszem a levesbe, azt fogja dúsítani, többi részét, nagyjából 10-12 dkg-t apróra vágom.
A gombákat megmosom, felkockázom.
A szójaszószt, az olaj felét, a mézet és Max mester fűszerkeverékét, valamint csipetnyi sót és borst egy tálkában összekeverem és alaposan beleforgatom a gombát és libahúst, úgy, hogy mindent bevonjon a mézes-szójás pác.
Egy tányért borítok az edénykére és konyhapulton hagyom állni fél óra hosszat.

Amíg a gomba-hús pácolódik, összeállítom a molnárka többi részét, azaz a vizet a kenyérsütő gép formájába öntöm, egy evőkanálnyi kivételével rákanalazom a lisztet, figyelek, hogy mindenütt befedje a vizet.
A margarint felkockázom a lisztre teszem, a forma egyik sarkába, másik két sarkaiba a cukrot és sót. Középre teszem a szárított élesztőt - mivel csak órák múlva kezd el majd dolgozni a gép, fontos, hogy az élesztő ne érjen se a vízhez, se pedig a sóval vagy cukorral ne kerüljön túlzott közelségbe (egyáltalán ne). A liszt közepére szórt szárított élesztőt befedem a meghagyott egy evőkanálnyi liszttel. Ezt azért, hogy a konyha melege-nedvessége be ne indítsa még a szükséges/hasznos idő előtt.
Beállítom a kenyérsütő gépet, dagaszt-keleszt program, és beállítom az időzítőt is. Igyekszem kitotózni, mennyi idő kell majd a formázáshoz, úgy döntök, gyors leszek, így mindössze 20 percet szánok majd erre a műveletre másnap reggel. Benyomon a start gombot. A gép ugye nem kezdi el azonnal dagasztani a tésztát, előbb szépen visszaszámol; hiába na, okos egy kis gép :)

Mikor eltelt a pácolásra szánt fél óra, a maradék 1 ek olajat felforrósítom, rákanalazom a mázos gomba-hús tölteléket és nagy lángon, rázogatva-kevergetve szinte teljesen elpirítom a pác adta és a gomba eresztette levet. Közben egy maréknyi metélőhagymát levágok és ollóval a töltelékhez aprítom.
Mikor a töltelék kész, lefedem és hideg helyre teszem reggelig.


Reggelre - sikerült 20 perccel elaludnom, így kicsit túlkelt a tészta, szerencsére nem vészesen - a tésztát a kenyérsütő gép bedagasztotta, megkelesztette.
Lisztezett lapítóra szedem a könnyű, szép szálasra kelt, puha tésztát. Határozottan, de gyöngden átgyúrom, majd 12 egyforma darabra vágom (az eredeti recept szerint 8 molnárka lesz).
Mindegyik darabot: nagyjából 12 cm átmérőjű körré nyújtom, a közepére halmozok egy előre elosztott* töltelék kupacot, a tészta széleit körben (a tölteléktől kifele, keskeny csíkban) megkenem felvert tojással, majd a tésztát bugyor szerűen összefogom-összehajtom, hogy a töltelék ne szaladjon ki alól.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom a molnárkákat - hajtott oldalával lefele, tisztes távolságra, mert kelesztés-sütésközben még nőnek.
Langyos-meleg helyen 30-35 percet kelesztem, konyharuhával letakarva.


Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tenném, a tetejüket megkenem egy kis vízzel elhabart tojással (egész tojás vagy csak tojássárga) és megszórom szezámmaggal. Nagyjából 18-20 percet sütöm. Rácsra szedem és langyosra-ehetőre hűtöm; hidegen is nagyon finom.

Jól kezelhető tészta + kívánság & ízlés & hozzávalók szerint változtatható töltelék + kevés munka = csábító, nagyon zamatos és ízletes, nem hétköznapi libahúsos-gombás molnárkák.
Otthon reggelire vagy vacsorára, irodába gyors ebédre, iskolába tízóraira vagy uzsonnára.
Mivel a tészta kellemes állaga másnapra is megmarad, kiváló vendégváró is lehet.

Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
* A tölteléket, még mielőtt elkezdeném megtölteni a molnárkákat, annyi kupacba osztom, ahány péksütit akarok sütni. Így könnyen elkerülhetem, hogy egyik-másik molnárka kipukkadjon a túl sok tölteléktől, míg másokban úgy kelljen kiabálniuk egymásnak a gomba és husi daraboknak.
** Csak zöldség töltelékkel is igen finom. Ehhez 23 dkg zöldséget kevés vízben (víz-vaj) félkészre párolok, alaposan lecsepegtetem és úgy keverem a mézes-szójás pácba, aztán futtatom meg forró olajon 1-2 percre.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffykám, csak ismételni tudom, hogy kreativitásod határtalan! :)

trinity írta...

Indulok hozzád-nem vettem libát..Nálad bepótlom:))

Max írta...

És hozzá egy pohár újbor, mert tudod csúnya halál a szomjhalál!

Chef Viki írta...

Garffykám, páratlan a fantáziád és a kreativitásod!

Ez itt egy gyöngyszem!

Garffyka írta...

MAX, sajnos a szüret rosszul alakult idén, az újbor elmaradt, de a gyümölcsös zöldteánkat kineveztük újbornak :)

Lányok, szeretettel várlak! :)
Köszönöm, igyekszik az ember abból gazdálkodni, ami van, ehhez tényleg jó segítség a fantázia :)

szepyke írta...

Azta, majdnem az enyészet napján születtem...
Viszont, 11.hó 10-én, 11 óra 10 perckor!!!

Az 1-es ilyen mérvű jelenléte a vezetői hajlamom túlcsordulását jelzi...
Nem kicsit!

A gá-gá-gá, menjünk világgá saját költés egyébként?:)))

Garffyka írta...

SZEPY, ez nem semmi, már egészen a kezdetekkor tudtad, mitől forog a világ :)

Az Enyészetnek, ebben az esetben nem napja, de hava, azaz hónapja van. DÓRI gyűjtötte össze, hogyan nevezték a hónapokat őseink és a novembernek anno az Enyészet hava nevet adták.

Ja, sok-sok óra és nap kínkeserves töprengésével sikerült megszülnöm eme felbecsülhetetlen egysorost, miszerint gá-gá-gá, menjünk világgá! :D :D

szepyke írta...

Ezen egysoros alatt alkoholos befolyásoltság alatt voltál??
:)))))

Garffyka írta...

Éééén?! Ugyan már!
Hiszen azt sem tudom, mi fán terem az alkoholos befolyásoltság!
:)
Erről jut eszembe, azt hiszem alkoholt utoljára a nyári MP-n ittam.

SZEPY, tudod, nálam ezek csak úgy jönnek, nem kell innom, hogy ilyeneket alkossak :)

Szepyke, szépike, bloggerinák legszebbike :)
Szepyke kavar s kever,
seperc alatt vaníliahegyet rendel.
Csak aztán győzze elosztogatni,
vagy kénytelen lesz egymaga megsütni.

:D
Na?

szepyke írta...

Jézusom, ez gyönyörű volt.
Megborzongtam!:)))))))))