Oldalak

2009. nov. 5.

Gombhoz a kabátot / 1

Főztem egy nagyszerű levest, darált hússal, sok zöldséggel, birsalma befőttel, csomborral, lestyánnal. Hmmm, mennyei, lesz majd post is, ha el nem fogy, mire lefényképezném :)
Szóval a leves készült, kellett volna egy kis kenyérke hozzá. Na, az fogyóban volt, úgyhogy sürgősen nekiláttam sütni egyet. Szerencsére bőven időben voltam, így nem kellett az ebédet csúsztatni és a levessel várni a kenyér elkészültére.

Sütöttem már ilyen kenyeret, akkor a túrót póréhagyma és pepperóni kísérte, most ezt a kettőt mindenféle magokkal és fűszerekkel váltottam ki. Az eredmény zamatos, laktató, puha, egyúttal a magoktól enyhén ropogós belű kenyér. Pompás kísérője volt a darált húsos, zöldséges, birsalmás levesnek.



Túrós, sok magos kenyér

hozzávalók - kicsi (közepes) {nagy}

túró 100 gr (170 gr) {225 gr}
víz 160 ml (210 ml) {280 ml}
olivaolaj 1 ek (1,5 ek) {2 ek}
liszt BL-55 375 gr (500 gr) {675 gr}
bazsalikom 1/2 tk (1 tk) {1,5 tk}
petrezselyemzöld 1/2 tk (1 tk) {1,5 tk}
cukor 1,5 tk (2 tk) {1 ek}
só 1 tk (1 tk) {1,5 tk}
szárított élesztő 1 tk (1,5 tk) {1,5 tk}
bors néhány tekerésnyi
pici csipet őrölt köménymag
köles 1 ek
napraforgó- és tökmag összesen 2 ek

langyos tej a kenéshez

A közepes kenyér hozzávalóival dolgoztam.
A folyékony hozzávalókat és a túrót a kenyérsütő gép formájába teszem, rákanalazom a lisztet, rászórom a magokat - napraforgó- és tökmagot előzetesen felaprítom - és a szárított fűszereket*. A liszt és magok tetejére teszem a sót és cukrot, a forma különböző sarkaiba, középre a szárított élesztőt.
Dagaszt-keleszt programot indítok. Másfél óra múlva egészen enyhén lisztezett lapítóra borítom a kellemesen lazára kelt, viszonylag tömör állagú és elég jól formázható tésztát.
Gyengéden, de határozott mozdulatokkal átgyúrom. Három részbe veszem, a tésztadarabokat egyesével kisodrom, majd egymás mellé teszem és összefonom.
Sütőpapírral kibélelt formába (téglalap alakú, oldalai enyhén kifele dőlnek) teszem a megfont kenyértésztát, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos-meleg helyen 30-40 percig kelesztem. Ezalatt a tészta szépen megnő, kitölti a formát és a pereméig felnő.
Sütés előtt a kenyér tetejét átkenem langyos tejjel (lehet langyos vízzel is, akkor ropogósabb lesz a héja; azért nem hideggel, mert a hideg víztől/tejtől a kelt tészta kifakad).
Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem és 30-35 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje barnás színű és a formából kifordítva, az alját megkopogtatva, kongó hangot ad. Amennyiben úgy gondolom, hogy nem sült át teljesen, akkor a formából kivéve, de sütőpapírra téve, még 5 percet sütöm (-ném, ha).



Egyszerre tömörkés és mégis laza, a túrótól érdekes szerkezetű - mintha nedves lenne, pedig nem -, a fűszerektől és magoktól zamatos, laktató kenyeret tálalok a leves mellé.
Leves vagy saláták mellé kitűnő, szintúgy remek szendvics rittyenthető belőle.

Jó étvágyat!

* Tipp és trükk:
Lehet friss fűszerekkel is dolgozni, értelemszerűen, akkor kevesebb kell és apróra vágva.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Szuper jók a túrós kelt tészták!

De bevallom Neked: arra a birsalmás-húsos-lestyános levesre fenem a fogamat fene mód!!!

trinity írta...

Nekem is kedvencem a túrós kenyér!!!Isteni az állaga!!

Garffyka írta...

VIKI, gyere, szívesen látlak :)

LILIAN, gondolom, te a leveskéd kihagynád :)