Oldalak

2009. nov. 16.

Édes-savanyú csirke illatos rizzsel

Ezt se fogom lefényképezni – mondtam két falat között.
Majd az üres tányérokat – felelt Manapó.
És azt tegyem fel a blogra, mint referencia képet a recept mellé? – kérdeztem egy újabb falat után ... majd arra gondoltam, hiszen lehet-e jobb ajánlás egy recepthez, mint az ebéd utáni üres tányérok.
És lőn, íme ez maradt az illatos rizzsel tálalt édes-savanyú csirkéből ... nem sok :-D

A receptet Max barátom oldaláról vadásztam, s a megvalósítása majdnem kútba esett, ugyanis kifogytam az étkezési keményítőből. Manapóm mentette meg a helyzetet az éjjel-nappaliból hozta a nélkülözhetetlen alapanyagot.
A receptet icipicit átdolgoztam, pontosabban a mártást és a rizset.



Édes-savanyú csirke illatos rizzsel


hozzávalók – csirke

1 nagy csirkemell (filé, vagy lebőrözöm, kicsontozom)
bő csipet Max-féle wok fűszerkeverék
étkezési keményítő
pici víz

6 ek liszt
9 ek étkezési keményítő
3 dl víz
½ zacskó sütőpor
1-2 kk olaj

olaj a sütéshez

hozzávalók – mártás

3 szál murok
5 cm-nyi friss gyömbér
10 cm-nyi póréhagyma
1 ek sűrített paradicsom
3ek paprikaszósz
méz
ecet
szójaszósz
wok fűszerkeverék

hozzávalók – rizs

2 dl rizs
4,5 dl víz
1,5 dl befőttlé (őszibarack)
fél citrom héja és leve
citrombors, szintén Max barátom ajándéka
szerecsendió
1 kk margarin

A csirkemellet leöblítem, konyhai papírtörlővel leitatom, csíkokra, hosszúkás falatkákra vágom. Nagyjából két ek étkezési keményítőt picike vízzel összekerek, beleteszem a melle darabokat és jól összeforgatom. Nem lehet sem túl száraz, sem túl vizes (pl a víz ne álljon az alján), akkor jó, ha iszapos állagú és a csirkét mindenütt bevonja a fehérkés máz. Állni hagyom 10-15 percet.
A „bundához” valókat: liszt, étkezési keményítő, sütőpor, víz, olaj, alaposan összedolgozom.
Serpenyőben olajat melegítek.
A húst alaposan beleforgatom a lisztes-keményítős masszába, majd viszonylag bő olajban sütöm, kis adagokban, hogy a hús ne hűtse le az olajat. Egyszer megforgatva, minden oldalán aranyszínűre sütöm.
Papírtörlőre szedem, leitatom a felesleges zsiradékot.

Amíg a hús sütés előtt az „iszaposban” időzik, előkészítem az édes-savanyú mártáshoz valókat. A murkot és gyömbért megpucolom, a pórét megmosom. Az előbbi kettőt lereszelem – én a legkisebb lyukú reszelőt használtam -, az utóbbit felkarikázom.
Pici olajat forrósítok, rádobom a murkot, gyömbért és pórét; nagyjából 6-8 percig forgatom, pirítom. Közben hozzáadom a szójaszószt, ecetet, mézet, sűrített paradicsomot, paprika krémet és a titkos hozzávalót, a wok fűszerkeveréket. Egészen picike vizet is aláöntök. Itt és most lehet beállítani, mennyire sűrűre, vagy hígra akarom a szószt. Akkor igazán jó, ha a murok egy picit még ress.



A rizshez a margarint habzásig melegítem, rászórom a rizset, alaposan átforgatom, felöntöm vízzel és befőttlével, belenyomom a fél citrom levét. Reszelt citrom héjjal, citromborssal, szerecsendióval és pici sóval ízesítem.



Az édes-savanyú mártást összekeverhetem a rizzsel és hússal, de akár külön is tálalhatom, így mindenki a maga ízlése szerint „kutyulja” a tányérjában.

A hozzávalók sora és a leírás hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, de nem az! Mivel lehet párhuzamosan dolgozni – pl amíg a rizs fő és a hús a keményítős-vizes pakolásban csücsül, elkészülhet az édes-savanyú mártás, ... – ez a pompás fogás fél óra alatt elkészíthető. Egyetlen bökkenő van – az eltütetéséhez még ennyi idő sem kell! :-D



Jó étvágyat!

Szószedett:
murok – sárgarépa

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hm, de szívesen megkóstolnám!

Komolyan, még nem próbáltam ki - eddig :-)

trinity írta...

Azért került még a fényképezőgép elé:)) Nagyon szeretem!!!

Karulino írta...

Imádom a kínai jellegű ételeket!

szepyke írta...

Ezt szeretem a legjobban a kínai kajákból!!!!
Imádom, egyszerűen imádom!:)

Garffyka írta...

Lányok, a zajos sikerre való tekintettel, szerintem a napokban terítékre kerül még egyszer, szívesen látlak benneteket :-)

VIKI, ha még soha nem próbáltad, itt az idő :-), nagyon finom és a mártást úgy ízesíted, ahogy szeretitek.