Sült paradicsom
hozzávalók
paradicsom
olivaolaj
ízlés szerint
fokhagyma
fűszerek - csombor (borsikafű), rozmaring, petrezselyemzöld (oregano, bazsalikom, ...)
A sütőt 120-150 fokra előmelegítem.
A paradicsomokat megmosom, felezem, negyedelem, szárrészét kivágom, nagyobb és mélyebb tepsibe rendezem.
A zöldfűszereket apróra vágom, a fokhagymát (8 nagy gerezd) vékonyra szeletelem, megszórom vele a paradicsomot, alaposan összeforgatom.
Bőven meglocsolom olivaolajjal. Érdemes olivaolajat használni és jó minőségűt, a paradicsom ebben fog sülni és a fűszeres olajat a későbbiekben magában is fel lehet használni.
A teli tepsit a sütőbe tolom és nagyjából 2-3 óra hosszat sütöm (paradicsom mennyiségétől függ). A sütési idő alatt kétszer-háromszor átforgatom-keverem.
Sütés után, azon forrón előkészített (kimosott, tiszta, száraz) befőttesüvegekbe adagolom, vigyázok, hogy minden üvegkben legalább egy ujjnyi forró olaj kerüljön a paradicsomok tetejére.
Mivel minden üvegre tiszta, de már egyszer használt tető kerül, ezért az üvegek száját előbb egy réteg celofánnal takarom le. Kihűlés után a hűtőbe teszem és ott tartom, míg elfogy.
Tapasztalatból tudom, hogy a sült paradicsom a hűtőben-ből nagyon illékony tud lenni :-) és tartalékolni szeretnék a téli morc napokra is, egy részét a tepsiben hagyom kihűlni, majd fagyasztható dobozkákba adagolom, lefedem és a mélyhűtőbe teszem. Használat előtt mikróban 1-2 perc alatt kiolvad, de ha kevesebbre van szükségem, mint a lefagyasztott adag, éles, fűrészes élű késsel egyszerűen levágok egy darabkát belőle, a többi mehet vissza a fagyra.

Felhasználás: főtt tésztákhoz, paradicsommártáshoz és -leveshez, főzelékekhez, húsokhoz, levesekhez/krémlevesekhez, paprikáshoz, pörkölthöz, kenyerek, péksütemények ízesítésére, ...
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Szia! Ez nagyon tetszik, a kérdésem az lenne, hogy polcon tárolva nem áll el télen? Köszi!
Szia Irén, kamrapolcon még nem próbáltam tárolni, de ha pl forrón töltöd üvegekbe, a tetejét lezárod forró olajjal, és hagyod száraz dunsztban kihűlni, úgy gondolom, tárolható. Esetleg picike szalicilt lehet a tetején az olajra szórni; a szalicillal nincs nagy tapasztalatom, nagyon ritkán használom.
Megjegyzés küldése