Oldalak

2009. aug. 13.

Sült paradicsom

Az egyik nagy kedvenc. Mint sok minden más fortélyt és trükköt, ezt is Max barátomtól tanultam. Nem kell hozzá más, mint friss, érett, édes paradicsom és jó sok olivaolaj. Fűszerezés tetszőleges és ízlés szerinti. Munka annyi van vele, míg a paradicsomokat megmosom és feldarabolom, utánna elvan a sütőben, elég egyszer-kétszer átforgatni, majd a sütési idő végeztével üvegekbe tölteni. Felhasználási lehetősége szinte végtelen, s a nyár múltával beköszöntő borús, őszi napokon könnyűszerrel lehet némi nyári napfényt és meleget csempészni a tányérokra a zamatos, illatos sült paradicsomokkal.

Sült paradicsom

hozzávalók

paradicsom
olivaolaj

ízlés szerint

fokhagyma
fűszerek - csombor (borsikafű), rozmaring, petrezselyemzöld (oregano, bazsalikom, ...)

A sütőt 120-150 fokra előmelegítem.
A paradicsomokat megmosom, felezem, negyedelem, szárrészét kivágom, nagyobb és mélyebb tepsibe rendezem.
A zöldfűszereket apróra vágom, a fokhagymát (8 nagy gerezd) vékonyra szeletelem, megszórom vele a paradicsomot, alaposan összeforgatom.
Bőven meglocsolom olivaolajjal. Érdemes olivaolajat használni és jó minőségűt, a paradicsom ebben fog sülni és a fűszeres olajat a későbbiekben magában is fel lehet használni.
A teli tepsit a sütőbe tolom és nagyjából 2-3 óra hosszat sütöm (paradicsom mennyiségétől függ). A sütési idő alatt kétszer-háromszor átforgatom-keverem.
Sütés után, azon forrón előkészített (kimosott, tiszta, száraz) befőttesüvegekbe adagolom, vigyázok, hogy minden üvegkben legalább egy ujjnyi forró olaj kerüljön a paradicsomok tetejére.
Mivel minden üvegre tiszta, de már egyszer használt tető kerül, ezért az üvegek száját előbb egy réteg celofánnal takarom le. Kihűlés után a hűtőbe teszem és ott tartom, míg elfogy.

Tapasztalatból tudom, hogy a sült paradicsom a hűtőben-ből nagyon illékony tud lenni :-) és tartalékolni szeretnék a téli morc napokra is, egy részét a tepsiben hagyom kihűlni, majd fagyasztható dobozkákba adagolom, lefedem és a mélyhűtőbe teszem. Használat előtt mikróban 1-2 perc alatt kiolvad, de ha kevesebbre van szükségem, mint a lefagyasztott adag, éles, fűrészes élű késsel egyszerűen levágok egy darabkát belőle, a többi mehet vissza a fagyra.



Felhasználás: főtt tésztákhoz, paradicsommártáshoz és -leveshez, főzelékekhez, húsokhoz, levesekhez/krémlevesekhez, paprikáshoz, pörkölthöz, kenyerek, péksütemények ízesítésére, ...

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Irén írta...

Szia! Ez nagyon tetszik, a kérdésem az lenne, hogy polcon tárolva nem áll el télen? Köszi!

Garffyka írta...

Szia Irén, kamrapolcon még nem próbáltam tárolni, de ha pl forrón töltöd üvegekbe, a tetejét lezárod forró olajjal, és hagyod száraz dunsztban kihűlni, úgy gondolom, tárolható. Esetleg picike szalicilt lehet a tetején az olajra szórni; a szalicillal nincs nagy tapasztalatom, nagyon ritkán használom.