Oldalak

2009. aug. 12.

Őszibarackból - kétféle lekvár

A fűszeres- és fahéjas-rumos szilvalekvár sikerén felbuzdulva, no meg azért is, mert a tavalyi eltevésből mindössze egyetlen kis üvegecske árválkodott a kamrában és mert majd hét kg hamvas őszibarack mosolygott a konyhámban, folytattam a lekvárfőzést.

Az őszibarackból kétfél lekvár készült. Egy hagyományos ízű - mézes barackpálinka, csipetnyi fahéj - és egy merészebb ízvilágú, fűszeres.

Őszibaracklekvár

hozzávalók - 3 kg nyers gyümölcshöz

negyed kg befőzőcukor
1 tasak dzsemfix 3:1
3 ek mézes barackpálinka
~ 6 csipetnyi fahéj

A befőttes üvegeket forró vízzel átöblítem, nedvesen mikróba teszem és 5 percig a legnagyobb fokozatra kapcsolom. Mivel az üvekeget eleve tisztán és fedővel letakarva teszem el, ennyi elmosás és a mikróban időztetés elegendő ahhoz, hogy megfelelő tiszták legyenek.
Befőző celofánt méretre vágok, üvegenként kettőt, langyos vízbe áztatom, így könnyebb kezelni és nem szakad el, mikor a tetőt az üvegekre csavarom.

A barackot megmosom, kimagolom, negyedbe vágom, egy fazékba teszem. Merülő mixerrel kicsit összeturmixolom. Nem egészen selymesre és krémesre, a kész lekvár kicsit darabos lesz, harapni lehet :-). A barackot nem hámozom, mert a héját belemixelem, nem fog érződni a lekvárban.
Hozzáöntöm a mézes barackpálinkát, a fahéjat, és a cukrokat. Kevergetve - ovális habverővel - nagyjából 12 percig rotyogtatom, ezalatt a pálinkából teljesen kigőzölög az alkohol, viszont kellemes aromája a lekvárban marad. Kiskanállal tányérra csepegtetek, hagyom kihűlni, megkóstolom és az állagát is nézem. Mikor késznek ítélem, azon forrón az előkészített üvegekbe kanalazom, letakarom két réteg celofánnal és miután rácsavarom a kupakot, rögtön fejre állítom (5 percre mindenképpen).




Fűszeres őszibaracklekvár


hozzávalók - 3 kg nyers gyümölcshöz

fél kg befőző cukor
1 tasak dzsemfix 3:1
6 ek mézes barackpálinka
3 kk-nyi reszelt gyömbér
szerecsendió
1 kk szárított, morzsolt rozmaring

A barackot megmosom, kimagozom, negyedelem, merülő mixerrel kicsit összeturmixolom, ezt sem simára, krémesre, inkább kicsit daraboska maradjon.
Fűszerezem, hozzáöntöm a pálinkát és hozzáteszem a befőző cukrot és a dzsemfixet. 12 percig kevergetve rotyogtatom, közben tányérra cseppentek belőle, az állagát és nézem és megkóstolom. Mikor mindkettőt - íz, állag - megfelelőnek ítélem, a lekvárt forrón üvegekbe adagolom, két réteg celofánnal lefedem, szorosan rácsavarom a befőttes üveg kupakját és az üvegeket legalább 5 percre fejre állítom.
A fűszerek egyike sem dominálja a lekvárt, nem csípős, sokkal inkább pikáns. Kenyérre, süteményekhez nagyon finom, de egy kis sóval, őrölt fehér borssal megbolondítva, fehérborosan párolt hagymához keverve kiváló chutney készíthető belőle.



Jó étvágyat!

A képekért elnézést kérek. Most először sikerült pont annyi és olyan méretű üveget mosnom, hogy a lekvárt az utolsó cseppig el tudtam tenni, még kóstolóba sem maradt .... Amint felbontjuk az első üveg idei eltevésű őszibarack lekvárt, pótolom a hiányt. Szerintem nem fog sokat váratni magára :-)

Ui.: A fűszerek mennyisége irányadó. Érdemes kevesebbel kezdeni, és addig lehet adagolni, míg a kívánt íz kialakul. A lekvárt ajánlatos hidegen kóstolgatni, nemcsak azért, mert a forró lekvár éget, de hidegen más az íze, mint melegen.

4 megjegyzés:

trinity írta...

Szép a színe is-sárgább, mint ahogy vártam..Az íze is isteni lehet....

Chef Viki írta...

Ezek a fűszeres lekvárjaid!

Vihetek kiflit meg vajat hozzá? Felbontunk egy üveggel :-)

Karulino írta...

Éhes lettem! Egy frissen sütött kifli, vaj és már jöhet is a lekvár!

Garffyka írta...

Trinity - az :-)

Chef Viki - mondd, ha megkóstoltad a fűszeres szilvalekvárt, kíváncsi vagyok a véleményedre (én ugyanis kicsit elfogult voltam magammal szemben).

Karulino - ma fogok parmezános-magos kiflit sütni, furán hangzik, de kipróbáltuk, és nagyon jól illik hozzá ez a lekvár. Várlak vacsorára :-)