Oldalak

2009. aug. 12.

Parfé születésnapra

Dédit köszöntöttük 95. születésnapján.
Az augusztusi szép, meleg időre (és frissen szerzett tudományomra) való tekintettel - parféval :-)
Manóval kétfélét is készítettünk - a jól bevált szilvalekvárosat és egyet a Chef Viki barátnőmtől eltanult, egy kis mézeskalács fűszerrel bolondított, narancsos-almás lekvárral.

A 2 dl habtejszínből két mini kuglóf formát töltöttem meg.

Szilvalekváros és narancsos-almalekváros parfé

hozzávalók

2 dl habtejszín - nem növényi eredetű!
0,4 dl tej
2 ek cukor
1 tasak habfixáló
6-6 kk áttört lekvár

Két mini kuglóf formát folpackkal kibélelek és a fagyasztóba teszem.
A parfé alapját ugyanúgy készítem, mint a korábban leírt szilvalekvárosnál és őszibarackosnál.
Azaz, a habtejszínt nagyjából 15, a tejet 2-3 percre fagyasztóba teszem. A lekvárokat sűrű szitán áttöröm. A habtejszínhez és tejhez teszem a cukrot és kézimixerrel, a legalacsonyabb fordulaton elkezdem felverni. Félidőben hozzáadom a habfixálót és nagyjából 5 perc alatt (több a tej, mint eddig, kicsit verem) sűrű, kemény habbá verem.
A habot kétfelé veszem.
Feléhez lazán, tessék-lássék hozzákeverem az áttört szilvalekvár egyharmadát.
Az egyik mini kuglófformát kiveszem a fagyasztóból. Beleteszek 2 ek-nyit a lekváros habból, majd egy kis lekvárt, és így rétegezem, amíg a hab tart, fontos, hogy ez kerüljön felülre.
Kicsit leütögetem a kuglófformát, elsimítom a hab tetejét, visszahajtom a formán túllógó folpackot, beteszem a fagyasztóba.Előveszem a másik formát a mélyhűtőből.
Az áttört narancsos-almalekvárból hozzákeverek a habhoz. Ezt sem dolgozom el teljesen, az a tervem, hogy kicsit márványos legyen, és a további rétegezéssel - lekváros hab, lekvár, lekváros hab, lekvár, lekváros hab - is ezt akarom elérni. A parfét kanalazva finoman váltakoznak majd a habos és a lekváros falatok.
Mikor végeztem a rétegezéssel, a forma alját leütögetem, hogy ne maradjon benne levegőbuborék, a túllógó folpackot visszahajtom és mehet ez is a fagyasztóba.Lehet rövidebb idő is elég lenne, ez a két parfé majdnem 2,5 órát sziesztázott a mélyhűtőben.
Ideális esetben tálalás előtt 5-10 perccel kiveszem a fagyasztóból, lehámozom a folpackot, a parfét tányérra borítom és tálalásig hűtőbe teszem. Ez esetben a fagyasztóból való kivétel és a tálalás között egy órányi is eltelt, a déli hőségben szállítottuk is (a formákban még) 10 km-t, így egy kicsit megereszkedett. Ízre viszont ugyanolyan finom volt :-)

Jó étvágyat!

Manó és Dédi

3 megjegyzés:

Karulino írta...

95 év! Gyöngyörű kor! És ahogy meséltetek róla nagyon jól van a Dédi. További sok szép dédunokázós évet kívánok neki!

trinity írta...

Én is még sok egészségben együtt töltött évet kívánok!!

Chef Viki írta...

Isten éltesse a Dédit! 95 év, bámulatos!