Oldalak

2009. aug. 6.

Két kedvenc egy tányérban

A lecsó és a főtt kukorica a nyár slágerei. Nálunk mindenképpen.
No lássuk, mi lesz, ha ezt a két kedvencet egybe dolgozom. Tudom, két dudás nem fér meg, de két kedvenc ...
?
Nagyon is!

A hozzávalók az egy szem paprika kivételével a kiskertből vannak, így nem tudok mindenhez árakat írni, de nemrég jártam zöldségesnél dinnye ügyben és sikerül megjegyeznem néhány zöldség árát.Cukkinis lecsó főtt kukoricával


hozzávalók

3 kisebb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma (1 kg ~ 800,-)
4 nagyobb paradicsom (1 kg ~ 120,-)
1 zsenge cukkini
1 kicsike tök
1 nagyobb paprika (1 kg ~ 160,-)
1 cső tejes kukorica (1 db 40-60,-)
só, bors
csombor, majoranna
csipetnyi cukor
1 ek olaj
kevéske margarin
1 szelet kenyérA kukoricáról lehántom a csuhét és a bajuszt, kicsit lemosom, konyhai papírtörlővel leszárítom. Bekenem a margarinnal, megsózom és alaposan betekerem fóliába, aminek a két végét szorosan összetekerem. (2 perc)Tányérra teszem és a mikró legmagasabb fokozatán 5 percig párolom.

A sütőt beforrósítom, a kenyérszeletet sötőpapírra teszem és a forró sütőbe teszem, pirulni.
Kis edényben vizet forralok, a paradicsomokat megmosom, kicsit bevágom a héjukat. A lobogó vízbe teszem pár másodpercre, majd utánna hideg vízbe. Így a héját könnyedén le tudom húzni. (2 perc).
A hagymákat megpucolom, a fokhagymát egy fél gerezd kivételével apróra, a vöröshagymát nagyobb kockára vágom és az forró olajon aranyszínűre üvegesítem. (4 perc)
Amíg a hagyma készül, a paprikát kicsumázom, felkockázom.
A tököt meghámozom, magos részét kiveszem, húsát felkockázom.
A cukkinit nem hámozom, csak alaposan megmosom és szintén kockára vágom. Ugyanígy a már hámozott paradicsomot is. A magos részét nem szoktam kivenni, egyrészt, mert sajnálom eldobni a valóban napérlelte, édes paradicsomnak ezeket a részeit, másrészt, mert így kicsit szaftosabb lesz a lecsóm és az apró magocskák igazán nem zavarnak.
Az aranyszínű, illatos hagymára teszem a kockázott paprikát és 4 percig együtt kevergetem.Tök és cukkini, további 2 percre.
Paradicsom, még 2 perc.
Fűszerezem: só, bors, három bő csipetnyi friss csombor, 2 csipetnyi friss majoranna, picike cukor, hogy a paradicsom savasságát elvegye.
Falapáttal összekeverem, megkóstolom, ha kellene, utánna fűszerezem, kész is.
A pirítós elkészült, a szelet kenyérre dörzsölöm a meghagyott fél gerezd fokhagymát.
Az időközben szintén készre párolódott (mindössze 6 perc kellett a mikróban) és forróságában már kezelhetővé szelídült kukoricáról lehúzom a folpackot. A cső feléről levágom a szemeket és a lecsóba keverem. A többi vagy azon melegében a pocakomba vándorol, vagy felkarikázom és a lecsóval együtt tálalom.

Finom, könnyű - egy 1 olaj és kb 1 kk-nyi margarin zsiradék van benne, a többi csupa friss zöldség -, szupergyorsan kész van. Ízlés szerint fűszerezhető, hiszen a paradicsomhoz a friss rozmaring, bazsalikom tökéletesen szintén illik, a tök és cukkini eléggé semleges ízű, hogy minden zöldfűszerhez jól társuljon.

Gyors & könnyű >> 15-20 percJó étvágyat!

Tipp&trükk
Hogy télen is ehessünk lecsót és ne aranyárban vegyem hozzá a paprikát, paradicsomot, fagyasztóba szoktam lecsó alapot eltenni. Ehhez hagymát és paprikát lepirítok, mikor kihűlt, zacskókba adagolom és mehet a fagyasztóba. Mikor főzni akarok belőle, kiveszem, kienged és már használható is. A paradicsomot meghámozom, felkockázom, adagolom, fagyasztom. Mehet télen lecsóba, levesbe, főzelékbe, paprikásba.

Szószedett:
csuhéj - panusa, a kukorica csövet borító zöld levelek
bajusz - mármint a kukoricáé, a kukorica csövet borító "szálak"

3 megjegyzés:

Karulino írta...

Nálunk is nagy kedvenc a lecsó, bár én az alap lecsót kedvelem, kissé csípősen. Azért ezt is megkóstolnám.

Gyöngyi írta...

Én nem vagyok lecsóimádó, de a Férjem igen, így télire is szoktam eltenni befőttként, fagyasztóba is.. A főtt kukorica viszont jöhet:))

trinity írta...

Én tojással, ha kérhetném, azt nagyon szeretem! A kukoricát is lerágicsálom hozzá, nem hagyom ám meg!!!