Oldalak

2009. aug. 31.

Aranygaluska meggyesen

Szóval ez nem is igazi aranygaluska, mert dió csak mutatóban van benne. Viszont annál több buja bordó, cukorral eltett, édes meggy ízesíti a foszlós, puha tésztát. Gyöngyikém, köszönöm a receptet és a meggyet! :-)

A szombaton dagasztott-kelesztett aranygaluska tésztáját két kisebb (~ 30 cm sz., 7 cm m.) sütőformába osztottam, egyiket a hagyományos cukros-dióval szórtam meg, a másik lett az alábbi, meggyes egy egészen kevéske dióval.



Aranygaluska meggyesen


hozzávalók - fél adag tészta

liszt - 50 dkg
rétesliszt - 10 dkg
margarin - 12,5 dkg (fél kocka), olvasztva
tej - 0,5 l
tojás - 2 db (egész tojás)
tojássárga - 1 db
élesztő - 25 gr (fél kocka friss élesztő)
cukor - 7,5 dkg
só - 1/2 mk
vaníliás cukor - 1 zacskó
fél citrom héja

szaggatáshoz
1-2 ek olaj

tepsi kikenéséhez
kevéske zsír

tölteléknek
meggy - ezt nem mértem, és cukorral eltett meggyet használtam, de gondolom jó alaposan lecsepegtetett meggybefőttel is finom
1 ek darált dió

A tésztához valókat (mindent, az olaj, a dió és meggy kivételével) kenyérsütő gép formájába pakolom - alólra tej, margarin, tojások, rá a lisztek, aztán cukrok, só, citromhéj és élesztő - és dagaszt-keleszt programot indítok.
A ragyogó napsütésre tekintettel, dagasztás után leállítom a gépet, egy nagy műanyag edénybe kanalazom a híg tésztát és pokrócok közé ültetve, tiszta konyharuhával letakarva kiteszem a meleg napsütésre kelni. Nagyjából 40 perc alatt a tészta gyönyörűen megkel.
A két sütőformát kikenem zsírral.
A megkelt tésztából olajos kanállal galuskákat szaggatok és szép sorban, szorosan egymás mellé teszem a tepsibe. Mikor a sütőformát teljesen kibéleltem a kiszaggatott tésztával, egy kis olajjal megcsöpögtetem, majd az üvegből kikanalazott cukros meggyet ráteszem. Nem túlzottan sokat és nem fedem le teljesen meggyel, hiszen ez ugye lényegesen nehezebb, mint a hagyományos cukor-dió, s nem szeretném, ha ellapítaná a tésztám. Újabb galuskaréteget szaggatok és erre is teszek a meggyből, valamint ráhintek egy ek-nyi darált diót (a tetejét már nem csöpögtetem).
Az olajos kanállal jól lehet szaggatni a tésztát, nem ragad.
A fél adag tészta felét így meggyesnek sütöttem, a másik felét (egy kb 30 cm, 7 cm magas gyümölcskenyér formában) plusz egy kis kerek sütőformára valót készítettem diósan.
A kiszaggatott, tespibe szaggatott, megrakott tésztát sütés előtt még 10 percig kelesztem, majd kb 170-175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütöm. Miután a kész süteményt kiveszem a lerből, a formában hagyom pihenni egy kicsit, majd tálca segítségével kiborítom a sütőformából és tálalótányérra fordítom.



Kevés munkával (hiszen a dagasztás-kelesztés, valamint a sütés alatt nem kell őrizni) készíthető finom, könnyű édesség.
Sajnos néhány meggyszem lepotyogott a tetejéről (sülés közben is szépen nő a tészta, ezzel nem számoltam), de ami a sütiben és a tetején maradt, nagyon finom, zamatos, édes ízt adott a puha, foszlós tésztájú aranygaluskának.



Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Hu, de erdekes. Ez mar tetszik. es ha kevesebb diot rakok ra...

Garffyka írta...

Edit, ezen mindössze 1 ek dió van és megsúgom, azért került rá, mert megmaradt a diós-cukros aranygaluskából.

Chef Viki írta...

Nahát, véletlenül minden van itthon :-)

Valamelyik nap jönnek a barátnőmék, lehet elkövetem... Alélni fognak :-) Innen látom!

Garffyka írta...

Viki, akkor matraccal együtt kínáld a sütit :-), hogy puhára aléljanak :-)

Kata írta...

De jó ötlet, nagyon tetszik! Most, hogy nincs olyan meleg, fogok többet kelttésztázni.

trinity írta...

Nálam is ősszel kezdetét veszi a kelttészta-szezon:) Tetszik meggyel is....

szepyke írta...

Gyilkos merénylet így ebéd előtt!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ