Oldalak

2009. aug. 30.

Idegen tollakkal ...

... ékeskednék, ha nem írnám, hogy a mai finom leveskénk ötletét és receptjét Chef Vikinél olvastam. De mondom, és ajánlom mindenkinek ezt a finom és ízletes, könnyen és gyorsan elkészíthető levest.

Véget ért a hosszú és vidám szabadságunk utáni első munkahét ... úgy tűnik sikerült átverekedni magam a több száz olvasatlan levelen, munkamegbeszélések halomazán és konferenciahívások tucatjain ... s úgy tűnik, túléltük az első szabadság utáni, munkával teli hét "megrázkódtatását".
Reményeim szerint a Szösszenetek is visszazökken a megszokott kerékvágásba és naponta egy-egy új, friss, ropogós bejegyzéssel jelentkezem eztán.
Nos, az alábbi finom leveskével újranyit a Szösszenetek, Garffyka és családja asztalára kerülő finomságok, hétköznapi történések és manóságok, tippek és trükkök tárháza.



Cukkini krémleves


hozzávalók

1 fej hagyma
1 közepes cukkini
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek sült paradicsom olaj (ennek hiányában, olaj)
1-2 db lecsöpögtetett sült paradicsom
2 db háromszög sajt
bő fél dl tej
só, bors
friss rozmaring, csombor (borsikafű)

A hagymákat megpucolom, apróra vágom. A cukkinit alaposam megmosom, kisebb kockákra vágom - Chef Viki reszelte a zöldségeket, nekem könnyebb volt aprítani.
A sült paradicsom olaját felmelegítem, ráteszem a hagymákat, a cukkinit és a lecsöpögtetett sült paradicsomot. 4-5 percig párolom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a zöldségeket.
Ha nincs sült paradicsom, akkor 1 fej paradicsomot fél percre lobogó vízbe mártok, rögtön utánna hidegbe, a héját lehúzom, felkockázom és ezt teszem a leveshez.
Amint felforrt, fűszerezem - só, bors, megmosott, apróra vágott rozmaring és csombor -, majd közepes tűzön, félrebillentett fedő alatt főzöm nagyjából 10-12 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
A készülő leveshez teszem a két háromszög sajtot, addig kevergetem, míg a sajtok elolvadnak, majd félrehúzom a tűzről. Botmixerrel pépesítem - én nem mixelem egészen selymesen simára, egészen enyhén "rusztikus" lett a leves.
Hozzáöntöm a tejet, elkeverem, visszateszem a tűzre, nem főzöm, csupán visszamelegítem.

Levesbetétnek cukkinis-diós kenyérkockákat pirítok, de kínálható durvára vágott, pirított tökmaggal, dióval, levesgyönggyel, vagy csak úgy magában.
Ízben és elkészítésben egyaránt könnyű, ugyanakkor ízletes, kellemesen fűszeres, melegen, hidegen egyaránt finom.



Gyors & könnyű
- A hagymák pucolása és felaprítása a cukkinival együtt nagyjából 2-3 perc; ehhez hozzászámolva a párolás-főzés idejét és a botmixelést, kb 25 percet igényel a leves megfőzése.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Ancsika írta...

Jó, hogy visszatértél! :)
A cukkini leves pedig mindíg jó! Hozzá diós kenyér!? Hmmmmm!

Edit (Esc) írta...

Lattad, hogy Vikivel "keresztbe" foztetek?
Mano nagyon batran kanalazta. Azt hiszem kesobb jonnek az olyan otleteik, hogy pl. zold etelt nem esznek.

Chef Viki írta...

Tényleg keresztbe főztünk :-))

Remek ötlet a sült paradicsom olaja és a rozmaring! Jaj de szeressem őket!

trinity írta...

Rég volt-megint kell főznöm!!! Merthogy Manó mind megette-nekem már nem jut:)))

Göndi - Gömbi? írta...

Végre megleltem a Te tollaidat! Jól néz ki!