Oldalak

2019. okt. 13.

Kísértetház torta

Avagy, abszolút unaloműző kihívás október végére :-D

Halloween buli tortája volt három éve, ötlet és biztatás by életemjobbikfele - "készíts kísértetházat, biztos meg tudod csinálni", kivitelezés sk, illetve kerítés by férjemuram :-)

A gyerekek LEGO Scooby-Doo szellemházából és párom netről gyűjtött képeiből inspirálódtam.
Mint mindig, ennél a tortánál is az volt az egyik célom, hogy a tortán minden dísz (is) ehető legyen.



A torta alapja - temető, ház alap - házi lekvárral készült szilvalekváros tészta mascarpones-vörösboros szilvalekvár krémmel. A házhoz az egyik kedvenc piskótát sütöttem, tej- és fehércsokis krémmel töltöttem. A marcipán burkolat alá fehér csokoládés ganache került. Díszítéshez, a marcipánon kívül, gumicukrot, nápolyi lapokat és sós pálcikát használtam. A tejes hozzávalók laktózmentesek voltak.

Összesen egy napot dolgoztam rajta, a sütést-hűtést is számolva szűk két nap alatt készült el a roskatag kísértetház torta. Sikere volt :-)

Lehet, újráznom kellene?

Roskatag kísértetház torta

hozzávalók

az alaphoz
1 adag szilvalekváros tészta, szögletes tepsiben sütve
250 gr mascarpone
szűk 1 dl vörösbor
fűszerek: kis darab fahéj, 1 db csillagánizs, pici szerecsendió, 2 szegfűszeg
8 púpozott ek házi szilvalekvár (kemény lekvár)

a házhoz
2 adag 3 tojásból sütött olajos piskóta
1 adag főzött csokoládés krém
1 adag főzött vaníliás krém + 100 gr fehér csokoládé

burkoláshoz, díszítéshez
fehér csokoládé ganache: 200 gr fehér csokoládé + 100 ml tejszín
1 kk cukrozatlan kakaópor
marcipán
Wilton ételfesték (lila, zöld, fekete, barna)
nápolyi lapok
gumicukor
ételragasztó



A szilvalekváros tésztát és a piskótákat a leírtak szerint megsütöm, teljesen kihűtöm.
Elkészítem a csokoládés krémeket.
A szilvalekváros krémhez a vörösbort felforralom, beleszórom a fűszereket, majd kis lángon gyöngyöztetem, amíg felére apad. A házi lekvárt összedolgozom a fűszeres vörösborral, amikor kihűlt, a mascarponeval. Ízlés kérdése, ki mennyire édesen, fűszeresen szereti, nekünk ez a krém nagyon ízlett.
A ganachehoz felmelegítem a tejszínt - nem forralom, csak forrósítom -, beleszórom az apróra vágott fehér csokoládét, egy-két percig állni hagyom, majd simára keverem. Hagyom teljesen kihűlni, ezalatt szépen besűrűsödik.



A szilvalekváros tésztát két lapra szelem, megtöltöm az illatos, fűszeres krémmel, hűtőbe teszem.
A piskótákat formára vágom - egyelőre a ház méretére - és két-két lapra szelem, váltogatva megtöltöm a fehér- és a tejcsokoládés krémekkel (a tejcsokis krémből megmarad, ezt később az összeállításnál használom), szintén hűtőbe teszem (legalább 3 órára).
Tejcsokis krémmel körbevonom a szilvalekváros tortát, visszateszem hűlni.


Előveszem a kétféle csokis krémmel töltött piskótát és kezdődhet az építés-faragás-formázás, hogy a szellemház télikertestől, tetőterestől elnyerje a végleges formáját. Ennél a lépésnél egy kevés kakaóporral elkevert fehércsokis ganachet, illetve a maradék tejcsokoládés krémet használom, hogy a ház elemeit egymáshoz illesszem.
Az összeállított és egyelőre csupasz házat visszateszem a hűtőbe.


Amíg újra lehűl, elkészítem a kisebb díszítő elemeket - marcipán denevér, sírkövek, a temető támfalat kivágom maradék tésztából, méretre szabom a nápolyi lapokat, az alapot (szilvalekváros) és a támfal darabokat lefújom zöld és fekete ételfestékkel (airbrush). Illetve, párom sós pálcika-marcipán-ételragasztó-fekete ételfesték felhasználásával elkészíti a temető kerítését.


A házat bevonom a lehűlt és sűrű fehér csoki ganacheal, majd lilára színezett marcipánnal burkolom. 
Az ajtó fölött lévő elő-tető egy vékony piskótalap, kissé barnára "maszatolva" - túl szabályosan állítottam be, ferdébben kellett volna; a roskadozó télikert itt-ott betört teteje nápolyi lapokból áll, szintén barnára festve.
Egymáshoz illesztem a két alapot és az egész művet hűtőbe teszem a debütálás előtti fotózásig.


A szinte hajnalig tartó halloween buli után kora délelőtt ébredőket (többek között) ez a roskatag kísértetház torta várta a késői reggelinél.

Jó étvágyat! :-)

Nincsenek megjegyzések: