Oldalak

2019. okt. 4.

Keksz torta

Ez a sütés nélküli keksz torta hamar a kedvencünk lett, sőt nem csak a miénk, eddig mindenkinek ízlett, aki kóstolta.
Nyáron sokszor készítettem-készítettük, mert a gyerekek is szívesen segítettek - volt, hogy javarészt ők „sütötték” :-). Készült jeles alkalmakra és „csak úgy” is.
A nutellás mascarpones krém jól variálható, egyéni ízlés szerint lehet nutellásabb, édesebb, rumosabb. Gyümölcsös mascarpones krémmel is nagyon finom, ha valaki nem szereti a nutellát.
A párom és Tücsi az epres változatot szereti, Manónak a nutellás a kedvence, nekem mindkettő, illetve három, mert bazsalikomos-citromos krémmel is finom.
Fontos hozzá a jó keksz alap, pl. vajas vagy vaníliás, Albert keksz, nem érdemes háztartási keksszel készíteni. Én Lidl-ben szoktam 450 gr-os vaníliás kekszet venni, ebből kb 400 gr-t használok fel a keksz tortához, mert néhány darabnak mindig lába kél készítés előtt, közben :-).




Nutellás keksz torta


hozzávalók

1 cs. szögletes keksz, 400 gr
500 gr mascarpone
0,5 dl tejszín
4-6 ek nutella
2 kk rum aroma
2 ek porcukor
1 nagy csésze feketekávé


Az alaposan lehűtött tejszínből kemény habot verek, felhasználásig hűtőbe teszem.
A mascarponet, nutellát, porcukrot és rum aromát összedolgozom. Hozzákeverem a hideg tejszínhabot. A krémet megkóstolom, most még lehet alakítani az ízén – nutellásabb legyen, esetleg rumosabb.
A kekszekből és a krém feléből „szendvicseket” készítek, azaz két keksz közé krémet kenek.
Nagyjából egy kiskanálnyi krémet teszek egy keksz-szendvicsbe.
A párosával összeragasztott kekszeket egymás mellé sorakoztatom.
A lefőzött, hideg feketekávét olyan tálkába öntöm, amiben lapjára meg tudom mártani a keksz-szendvicseket.





Előkészítek egy tálcát, tortalapot, amin a nutellás keksz tortát összeállítom (erről fogom kínálni is). A nutellás mascarponeval összeragasztott kekszeket egymásnak lapra forgatva állítom össze a keksztortát, tehát hosszú kínáló tálcát keresek; illetve, ha ilyen éppen nincs, akkor a keksztortát két csíkban sorakoztatom fel.
 

A megmaradt krém nagyjából (bő) egyharmadát használom az összeállításhoz, a többit visszateszem a hűtőbe.
Egy keksz-szendvics mindkét oldalát megmártom a feketekávéban, majd az egyik oldalát megkenem egy csapottabb kiskanálnyi krémmel. Megmártom egy másik keksz-szendvics mindkét oldalát a kávéban és az előbbi kent oldalához ragasztom. A megkent kekszeket hosszabbik élükre állítva helyezem a tálcára. Azért kezdek két keksz-szendviccsel, mert így a felborulás veszélye nélkül megáll a tálcán.
A következő keksz-szendvicseknek is mindkét oldalán megmártom a feketekávéban, egy oldalát megkenem a krémmel, majd a krémes oldalával illesztem a már tálcán sorakozó kekszekhez.
Így folytatom amíg az előre elkészített keksz-szendvicsek el nem fogynak.
Ha a tálca nem elég hosszú, akkor a megkent kekszeket két sorba helyezem, szorosan egymás mellé - krémmel összeragasztva a rövidebb élüknél is - vagy olyan távolságra, hogy két különálló sort kapjak.




A hűtőből előveszem a félretett krémet, átkavarom, majd bevonom az alakuló keksz-torta oldalait és tetejét is.
A kínáló tálcáról papírtörlővel eltüntetem az esetleges maszatolás nyomait, majd az egészet hűtőbe teszem, legalább egy órára.
Ezalatt a kekszek megpuhulnak a krémtől és a feketekávés áztatástól, a krém kissé
megszilárdul, és az egész mű összeérik.
 

Tálalás előtt, kívánság szerint tejszínhabbal, vékony csíkban csorgatott, olvasztott csokival, színes cukorkával, gyümölccsel, durvára tört mogyoróval díszítem.
Fontos, hogy felvágáskor ferdén szeletelem a keksz tortát, így szépen látszik a keksz-krém csíkozás.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: