Oldalak

2018. márc. 29.

A Kuglóf

Bemutatom, ő A Kuglóf, nagybetűvel, mert megérdemli - foszlós, könnyű, finom -, és mi is megérdemeljük őt :-)

Kelt tészta, Limara receptje alapján, vaníliás és kakaós-csokoládés. Kicsit több időt igényel, mint egy kevert tésztás kuglóf, de az íze, állaga, illata, zamata bőven kárpótol az extra időért.


Két nap alatt kétszer sütöttem, aztán harmadnap ismét, valami csintalan csenőmanók eltüntették az utolsó morzsákat is :-) Torkosságunk és a csenőmanók mentségére, az első próbasütés volt, a másodikra vendégeket vártunk, a harmadik sütés nagyját pedig a gyerekeknek pakoltam tízóraira, uzsonnára. Jó kifogások :-)
Míg az első két sütésnél egy nagy kuglófot sütöttem, addig a harmadik sütésnél elapróztam a dolgot, azaz mini kuglófkák készültek, ezeket könnyebb volt a tízórais csomagba pakolni.
Húsvétra is tervezem sütni, két adagot, egyet itthonra, egyet ajándékba.

A tésztájába nem tettem citrom/narancshéjat, ezzel szemben 1 ek házi vaníliakivonat került bele. A kakaós részhez 1 tk rum aromát is kevertem, illetve a kinyújtott kakaós lapra, feltekerés előtt 2 púpozott ek csokoládét szórtam. A mazsola kimaradt, mert csak én szeretem :-( {"fenyegetőzöm" időnként, de egyszer valóban sütök majd egy tésztát, amiben minden benne lesz, amit a család nem, de én szeretek :-)}

Szóval, Hölgyeim és Uraim, kicsik és nagyok, ő itt A Kuglóf, más néven K2T, ahogy a gyerekek elnevezték - Kuglóf kelt tésztából, és igen, Star Wars fanok :-)


Kuglóf kelt tésztából - K2T :-)

hozzávalók

50 dkg liszt
10 dkg cukor
picurka só
2 tojás
1 ek házi vaníliakivonat
1,5 dl tej
3 dkg friss élesztő
15 dkg olvasztott vaj

2 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk rum aroma

100 gr étcsokoládé
2 kk cukor

 
A tejből fél dl-nyit meglangyosítok, elkeverek benne 1 ek cukrot, belemorzsolom az élesztőt. Félreteszem, amíg felfut.
A vajat megolvasztom, félreteszem, hogy hűljön.
A maradék tejben elkeverem a tojásokat és a vanília kivonatot.
A lisztet dagasztó tálba szitálom, hozzákeverem a cukrot, csipetkényi sót. Rákanalazom az élesztős tejet, hozzáöntöm a tojásokkal elkevert vaníliás tejet is.
Elindítom a dagasztást, és amikor a tészta már kezd elválni az edény szélétől, akkor kezdem hozzáönteni az olvasztott, langyosra visszahűtött vajat. Nem egyszerre a 15 dkg-nyi mennyiséget, de 3-4 adagban, és mindig megvárom, hogy a tészta felvegye az előző adagot.
A dagasztás végeztével - kellemesen rugalmas, puha, jó állagú, fényes tészta lesz - kettéveszem a tésztát, az egyik fél adagot letakarom, kelni teszem, a másik félbe beledolgozom a rum aromát és a cukrozatlan kakaóport, majd ezt is kelni teszem.
A darabokra tördelt étcsokoládét késes aprítógépbe teszem, hozzászórom a cukrot, majd néhány pörgetéssel felaprítom.
A duplájára kelt tésztát - a fehéret - picurkát beolajozott munkalapra szedem, téglalap alakúra formázom, nem kell sodrófa, a tésztát kézzel szépen lehet alakítani. Ugyanígy teszek a kakaós tésztával is, igyekszem ugyanakkorára, mint a fehéret.
A kakaós lapot a másik lapra teszem, eligazgatom, megszórom az étcsokoládéval. Hosszanti oldalától feltekerem, a tekercset kicsit megcsavarom a saját hosszanti tengelye körül {mintha ruhát csavarnék, csak finomabban :-)}.


A tésztát beemelem egy nagyobb méretű kuglóf formába (nekem csak szilikonos van ilyen nagy), a végeket eligazgatom. Ismét letakarom és kelni hagyom.
A sütőt 180 fokra melegítem és mivel légkeveréssel sütök, a ler aljába beteszek egy kis edényben kb 1 dl vizet. Mivel az én sütőm felső fűtőszála sztahanovista módban dolgozik, már a kezdetektől letakarom a formában szépen megkelt kuglófot egy ív sütőpapírral. A forró lerben 40-45 perc alatt készre, illatosra sütöm. A kész kuglófot formástól rácsra teszem, így hűl-pihen 15 percig, aztán kifordítom a formából és rácsra állítva teljesen kihűtöm.
Kerülhet bele mazsola vagy kandírozott gyümölcs, sajnos itthon csak én szeretem az ilyen finomságokat, ezért rendszerint nem teszek a sütikbe.
 Gondolkodtam, hogy csokoládéval megcsorgassam, de végül csak kevés porcukrot szitáltam a kuglóf tetejére. Bocsánat, A Kuglóf tetejére :-D

Olyan sikere volt, hogy - bár nemrég volt három nap alatt háromszori sütés - a család ezt "rendelte" húsvétra is, és ajándékba is sül majd egy.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: