Oldalak

2018. márc. 30.

Sárgarépás kenyér

Ha már húsvét és nyuszi, akkor legyen kövér az a bizonyos lúd :-), gondoltam és sárgarépás kenyeret sütöttem. Nyuszi mintával :-)


A kenyérben izgalmas, érdekes és nagyon finom párosítás a sárgarépa mellé némi édeskömény.
Az édeskömény a maga sajátos, egyéni ízével nagyon jól harmonizál a kenyér alap édeskésségével, amit részben a murok ad. Megszeléskor előtűnnek a dekoratív, narancsszínű sárgarépapöttyök.
Sütöttem már ilyen kenyeret, és első látásra "furi" színe ellenére a gyerekek is lelkesen ették. Persze, azt nem árultam el, hogy murok van benne, mert képesek lettek volna az addig jó étvággyal majszolt kenyeret egyből "nemszeretem"-nek nyilvánítani.

Most annyit változtattam a recepten, hogy a víz egy részét tejre cseréltem és kihagytam a tejport, a lisztből 10 dkg-t teljes kiőrlésűre, kihagytam a 2 ek-nyi kölest, viszont tettem bele 2 ek-nyi búzakorpát.

Kenyér murokkal, édesköménnyel

hozzávalók

1,3 dl víz
1 dl tej
2 ek olaj
2 tk méz
20 dkg reszelt murok
40 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű
2 ek búzakorpa
2 tk aprított édeskömény
1,5 tk só
1 tk szárított élesztő

1 mk tej + 1 mk víz átkenni


A murkot megpucolom, finomra reszelem (a reszelő legkisebb lyukán), ugyanígy az édeskömény húsát is.
A liszteket átszitálom, beleszórom a búzakorpát, a sót, a reszelt murkot és édesköményt, összeforgatom, hozzáadom az élesztőt és ezzel is összeforgatom kicsit. Jöhet a 2 tk méz, a víz és a tej.
Dagasztani kezdem, amikor a tészta elkezd elválni az edény falától, beledolgozom az olajat.
A rugalmas, kellemes állagú kenyértésztát letakarom, huzatmentes helyen duplájára kelesztem.
Picit beolajozott felületre szedem a megkelt tésztát, finoman átdögönyözöm. Lecsippentek egy fél öklömnyit belőle, ebből lesz a nyuszi, a fonás és a masni. A többi tésztát ovális kenyérré (vekni) formázom. Sütőpapírral bélelt hosszúkás jénaiba teszem. A lecsípett tésztából egy kis darabot kinyújtok, kiszúrom a nyuszi fejét, megsodrom a bajszát, apró golyócskákból a szemeit és a nóziját, a többiből hosszú fonatot készítek. A kenyérre pici vízzel "odaragasztom" a nyuszit és körbe a fonatot, amiből alól masnit formázok. Lazán letakarom és kelnyi hagyom.
A sütőt 220 fokra melegítem, és beteszek az aljába egy kis edénykében nagyjából 2 dl vizet. Mire a kenyér megkel, a sütő felforrósodik és a víztől jó gőzös lesz. A kenyérkémet átkenem a pici víz-tej keverékkel, majd a forró sütőbe teszem. Tíz percet sül 220 fokon, aztán további 25 percet 200 fokon, megkukkantom és úgy ítélem, hogy már megáll a saját lábán, azaz ha sütőpapírostól kiemelem a jénaiból, nem fog összezuttyanni. Így teszek, sütőpapírral kiemelem a forró kenyeret az edényből, és még 10 percre visszateszem a továbbra is bekapcsolt sütőbe. Ugyanazzal az ajtónyitással kikapom a ler aljából a vizes edénykét.
A kenyeret azon forrón, ahogy a sütőből kivettem, megspriccelem hideg vízzel, majd rácsra téve kihűtöm.

Illatos, finom, csábító, reggel sütött, de estét nem megérő kenyér. Ja, és nyuszis :-)

Jó étvágyat !

murok = sárgarépa

Nincsenek megjegyzések: