Oldalak

2017. nov. 23.

Pokémon torta

Még tavaly készítettem ezt a tortát, egy aranyos, pokémon rajongó négy éves kisfiú születésnapjára.
Mivel a kisfiú kedvenc pokémon figurája Pikachu, természetesen ez a kis sárga lény került a tortára. Gugli barátunk segítségével megtaláltam a pokémon betűkészletet, ennek alapján vágtam ki marcipánból a betűket és villámokat. A négy gyertyát egy-egy pokémon labda tartja.
A torta tésztája sütőtökös-diós-kakaós-rumos, amit fehér csokoládés mascarpones főzött krémmel töltöttem meg.
Olyan sikere volt, hogy a kisfiú nagy testvérének is ugyanilyen ízvilágú tortát kértek :-)


Pokémon torta

hozzávalók - tészta

3 adag az "újragondolt répatorta" hozzávalóiból, annyi változtatással, hogy egy adag tésztához 2 ek cukrozatlan kakaóport számolok

hozzávalók - krém

3 adag főzött vaníliás krém, annyi különbséggel, hogy minden adaghoz számolok 100-100 gr fehér csokoládét (tehát összesen 300 gr ) és a kihűlt krémet mascarponeval habosítom

hozzávalók - burkolás, díszítés

400 gr alap vajkrém, azaz 200 gr vaj+200 gr porcukor+2 tk vanília kivonat
marcipán, Wilton ételfesték, ehető ragasztó


Mivel csak egy 22 cm-s tortaformám van, a tészta három adagját három lépésben sütöm meg, egyszerre egy adagot.

Amíg a tészta sül, hűl, megfőzöm a fehér csokoládéval dúsított krémet, majd teljes kihűlés után mascarponeval keverem habosra. Ízlés kérdése, ki mennyire édesen szereti, a mascarponeval habosra keverem lépés után lehet még édesíteni a krémet, ha szükséges. Ilyenkor apránként porcukrot lehet hozzákeverni. Semmi esetre sem kristálycukrot, mert abból jó nem lesz, csak "rocogós krém".

Az alap vajkrémhez habosra keverem a vajat, majd tovább habosítom az átszitált porcukorral és hozzádolgozom a vanília kivonatot is.


A kihűlt tésztákat lapokra vágom.
A tortatálca közepére teszek egy mogyorónyit a vajkrémből, erre teszem az első tortalapot (így a torta nem csúszkál majd a tálcán). A tortát betöltöm a fehér csokoládés-mascarpones krémmel. Lazán letakarom és hűtőbe teszem, legalább 2-3 órát hűtöm.
Amíg a torta hűl, nekiállok Pikachut formázni és pokémon betűket, villámokat gyártani.
Az alaposan lehűtött tortát bevonom az alap vajkrémmel (körben és a tetejét), majd ismét hűtőbe teszem egy órácskára.


A marcipánt átgyúrom. Lemérem a tortát: magassága 2x, átmérője 1x, rászámolok minimum 5-6 cm-t, hogy a marcipán szépen rásimuljon. A hidegről kivett tortát egészen enyhén nedves kézzel átlapogatom (így jól és szebben tapad a marcipán), majd ráborítom a kinyújtott marcipánt. Lesimítom a tetején, körben az oldalán, a torta aljánál levágom a fölösleget, eldolgozom.
Ehető ragasztóval a tortára illesztem az elkészített díszeket.
Lazán letakarom és szállításig hűtőbe teszem.

Azt mondták, nagy sikere volt :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: