2017. nov. 10.

Libás mézes :)

A libák most nem világgá mentek, hanem két kosárnyi mézeskalácsra vándoroltak :)

A mézes kekszhez az egyik jól bevált receptem használtam, ez a "kissé macerás" recept, mert a benne lévő rozsliszt miatt érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni a tésztát, de legalább 5-6 órát, tehát nem azonnal süthető mézes. Cserébe azonnal és másnap is puha, illatos, fűszeres, finom.
Most mézeskalács fűszerkeveréket használtam és őrölt ánizzsal, fahéjjal tovább ízesítettem a tésztát. Illetve egy csapott evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral is ízesítettem, sötétítettem. A szokásosnál kicsit barnább árnyalatú mézeseken szebben mutat a hófehér íróka.
A libákat írókával rajzoltam a mézeskalácsokra, ez tojásfehérje, átszitált porcukor, kevés étkezési keményítő és picurka citromlé keveréke.

A libuskák azt csicseregték :D, gágogták, sikerük volt a libás mézeseknek :)


Mézeskalács, -puszedli

hozzávalók

12,5 dkg méz
12,5 dkg vaj (margarin)
3 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 kknyi szódabikarbóna
2 ek mézeskalács fűszer (vagy 2 kk reszelt citrushéj, 1 kk reszelt gyömbér (friss), 1 mk szerecsendió)
1 mk őrölt ánizs, 1 mk fahéj 
1 cs ek cukrozatlan kakaópor
2 ek sütőrum
 
A mézet és vajat összemelegítem-felolvasztom, majd hűlni hagyom.
A tojásokat a cukorral habosra, fehérre keverem.
Beledolgozom a kihűlt mézes-vajas keveréket, rumot, majd két-három részletben az átszitált és szódabikarbónával, kakaóporral, fűszerekkel elkevert liszteket.
A ragacsos, egyáltalán nem bizalomgerjesztő masszát elsimítom a tálban, folpackkal lefedem, és éjszakára - de legalább 5-6 órára - hűtőbe teszem. Az sem árt neki (sőt), ha egész napot, másfelet ül a hűvösön.
A hűtési idő letelte után a tésztát lisztezett lapítóra kanalazom, lisztes kézzel átgyúrom, majd 2-3 mm vastagra nyújtom. A sütiszaggatót időnként belisztezve, kivágom a kívánt formákat és egymástól tisztes távolságra, sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.
Mivel nincs liba alakú süti kiszúrom, viszont van egy nagyon jó libás sütipecsétem, a libuskákat ezzel formázom a tepsibe sorakoztatott mézesekre.
A teli tepsiket 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem és 7-max. 8 perc alatt készre sütöm a mézeskalácsokat.
A forró sütiket 1-2 percig a tepsiben hagyom, majd lapos fakanállal sütőpapírral letakart rácsra szedem és kihűtöm. Azért teszek a rácsra is sütőpapírt, mert a mézesek langyosan is nagyon puhák még és a rács nyomot hagyna rajtuk.
 
 
Íróka

hozzávalók

1 tojásfehérje
20-24 dkg átszitált porcukor
1 csapott ek étkezési keményítő
1/2 kk átszűrt citromlé

Az írókához átszitálom a porcukrot, ha nem egészen finom, akkor kétszer is szitálom.
A felhasznált porcukor mennyisége a tojás nagyságától, és attól függ, hogy mennyire kemény írókával akarok dolgozni. Az étkezési keményítőtől szép fehér lesz, a kevéske citromlétől pedig csillogóbb.

A tojásfehérjét elkezdem habbá verni, majd hozzáteszem a porcukrot, étkezési keményítőt, citromlevet. Kézi mixerrel addig verem, amíg fényes, fehér, sűrű habot kapok (8-10 perc), időnként műanyag lapáttal visszahúzom a keverőedény falára tapadt masszát.
Mivel jobban szeretek lehűtöttel dolgozni, a kész írókát letakarom folpackkal vagy vékony nylon zacskóval - nem az edényt, az írókát magát, így nem szárad ki - és fél órára hűtőbe teszem.
 
Az írókát habzsákba szedem, a zsák zárt végére pici lyukat vágok (kb 1 mm),  az íróka fölött néhányszor megcsavarom a habzsákot és egy befőző gumival lefogom (így a benne lévő massza nem tolul visszafelé).
A teljesen kihűlt mézeskalácsokon megrajzolom a libuskákat.
Amikor az íróka megszáradt, a mézeseket csomagolom, kosárba pakolom, kiszállítom.

Jó étvágyat ! :)

Nincsenek megjegyzések: