Oldalak

2015. dec. 11.

Ha piros hó esik_karácsonyi torta

Elég sok furcsaság történik a konyhámban, tavaly például piros hó esett :) Szép, nagy pelyhekben, gyönyörűséges fényes piros hópelyhek. Szerencsére jónéhányat sikerült elkapnom :), egyik karácsonyi tortánkat díszítették.

A torta tésztája a jól bevált 2. számú kedvenc tortalap, amit most "csak simán" sütöttem, azaz dió, csokolád, kakaó nélkül, mert a piros hópelyhes tortát a krémje "vitte".
A főzött krémhez mascarponet és ánizzsal, szerecsendióval felturbózott mézeskalács fűszert kevertem, illetve a házi vanília kivonatot 2 ek főzőrumra cseréltem (gyerekek is ettek a tortából, ezért nem normál rum került bele).

A hófehér marcipán burkolat alá fehércsokoládés ganache került a megszokott vajkrém helyett.


Piros hópelyhes torta - mézeskalácsos krémmel

hozzávalók - 27-28 cm átmérőjű tortához

2. sz. kedvenc piskótalap 4 tojásból
főzött krém 2 adag

burkolás, díszítés

1 dl habtejszín
10 dkg fehércsokoládé
marcipán
cukorfátyol (csipke) massza és forma


Ha nincs cukorfátyol, egy kevés pirosra festett írókával és némi türelemmel szabad kézzel is csodaszép hópelyhekkel lehet díszíteni a tortát.

A fehércsokoládés ganachehoz forróra melegítem a tejszínt, beletördelem a csokoládét, simára keverem. Időnként megkevergetve kihűtöm. Nem kell hűtőbe tenni, amíg a piskóta sül, a krémet főzöm és összerakom a tortát, a ganache pont megfelelőre hűl és sűrűsödik.

A két adag főzött krémet 2 ek mézeskalács fűszerrel ízesítem, illetve, mivel intenzívebb ízt szerettem volna, 1 mk őrölt ánizst és fél mk frissen reszelt szerecsendiót is kevertem hozzá.


A betöltött tortát vékonyan átkenem a fehércsokoládés ganacheal, fél órára hűtőbe teszem, majd újabb vékony réteg ganacheal átkenem és újra lehűtöm.
Innen kezdve a szokásos módon burkolom. Azaz a marcipánt kevés étkezési keményítőn kinyújtom, a tortát picit nedves kézzel átlapogatom, hogy a ganachera tapadjon a marcipán. A piros cukorcsipke csillagokat és apró cukormassza díszeket ehető ragasztó vagy picurka víz segítségével illesztem a tortára.


Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

sedith írta...

Şă cai verzi, pe pereţi! :D
Nem tudom, tudsz-e (még) románul (vagy lehet nem is kellett tudnod, bocsi...), de ez valahogy ide kívánkozott, a címed folytatásaként: és zöld lovak a falakon... :D :)
Szuper torta és mézesek, meg minden. :) Gratulálok! :)

Garffyka írta...

Köszönöm szépen :-)
Valamikor réges régen 9.8-ra érettségiztem román nyelv és irodalomból, a tudásom azóta "kissé" megkopott :-), ma már inkább értem, mint beszélem. De a mondás ismerős :-)

sedith írta...

Szia!
Nem tudtam, mikor (hány éves korodban) kerültél Magyarországra, de ezek szerint már felnőttként, ha még érettségiztél is románból... :) És most látom, hogy tévesen írtam, a "şă" helyett şi-t kellett volna... :)