Oldalak

2015. dec. 16.

Csigabiga így, csigabiga úgy

Gyerekkori kedvencem a csigabiga, puha, könnyű, mégis szaftos. A legfinomabbakat ÉAnyám sütötte-süti, én is az ő receptje alapján készítem, igaz, kicsit megspékelem dióval, csokoládéval, narancslekvárral, cukormázzal.
Utoljára néhány hete sütöttem, gazdag szemespaszuly leves után második fogásnak. Tökéletes párosítás volt, de a gyerekek nem panaszkodtak este sem, mikor a csigabigákat egy-egy csupor meleg, mézes tejjel tálaltam :-)

Nagyon finom töltelék nélkül is, a cukros vajjal kenegetés és az édes tejjel öntözgetés eredményeként úgy is finom, szaftos, mégis puha és könnyű. Ugyanakkor darált dióval, mogyoróval, csokoládéval, lekvárral töltve is roppant gyorsan fogy.
Örök dilemma, hogy töltve vagy töltetlenül, cukormázzal vagy anélkül finomabb, így időről időre újra megsütöm, mégsem tudtuk eldönteni ezeket az alapvető kérdéseket :-)


Csigabiga

hozzávalók

50 dkg liszt
1 tojás
2,5-3 dl tej
25 gr élesztő
8-9 ek cukor
2 ek olaj

kenegetéshez

12,5 dkg vaj
2 ek porcukor

darált dió, mogyoró - opcionális
darált csokoládé - opcionális

öntözgetéshez

1 dl tej
1 ek cukor

mázhoz - opcionális

5-6 ek porcukor
néhány ek víz


A tejből 1 dl-nyit megmelegítek, feloldok benne 1 ek cukrot, majd a langyos tejbe morzsolom az élesztőt. Amíg felfut, kimérem a lisztet, a többi cukrot. Beleöntöm a felfutott élesztőt, hozzáütöm a tojást, a maradék tejet. Dagasztani kezdem és apránként hozzáöntöm az olajat. Hólyagosra dagasztom.
Tetejét liszttel enyhén megszórom, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. A tészta nagyon jó állagú, levegős, könnyű, de jó tartású és szép szálasra kel.


Tipp: A cukros tej, amibe az élesztőt morzsolom, legfennebb langyos lehet, ha túl meleg, megöli az élesztőt.

A tésztát egészen enyhén megolajozott lapra borítom. Igen, nem lisztezett felületre, hanem picit olajozottra. Egy ideje így dolgozom a kelt tésztákkal és jobban formálható, kevésbé szárad, mint lisztezett deszkán.
A hólyagos, szálas tésztát enyhén átgyúrom, majd nagyjából 50*30 cm-s téglalappá nyújtom.
A kenegetéshez a vajat és a porcukrot habosra keverem, majd vékonyan megkenem vele a kinyújtott tésztát.


Ha meg akarom szórni/kenni valamivel - darált dió, mandula, apróra vágott aszalt gyümölcsök, mazsola, darált csokoládé, kakaópor, sütésálló lekvár - akkor most szórom, kenem.
A tésztát hosszabbik oldalától kezdve feltekerem. A kapott tésztakígyót kb 2 ujjnyi széles szeletekre vágom. A csigabigákat szellősen (2-3 ujjnyira egymástól) sütőpapíros tepsibe rakosgatom. Tiszta konyharuhával letakarom, nagyjából 20 percet kelesztem.

170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom és kb 20-25 perc alatt készre sütöm. Félidőben kihúzom a tepsit és a csigákat cukros tejjel megöntözöm.


Az illatos, csábító, de még roppant forró csigabigákat sülés után a tepsiben pihentetem, majd óvatos rácsra szedegetem és így hagyom kihűlni.
Ha még cukormáz is kerül a tetejére, akkor a porcukrot elkeverem néhány ek vízzel (soha nem mértem, sűrű palacsintatészta állagúra szoktam keverni) és a kihűlt csigabigák tetejére csorgatom.






Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: