Oldalak

2015. szept. 11.

Gombóc Artúr Csoko-world tortája

Ennek a csupa-csupa csokoládé finomságnak ezúttal két 'keresztszülője' van :D
A csoko-world elnevezést Manó adta első 9. szülinapi tortájának. Igen, első 9. szülinapi torta, mert nálunk egy szülinaphoz legalább két, de inkább három, vagy négy torta tartozik :) Szülinap nagyszülőkkel, szülinap négyesben, gyerekbuli, torta az ovis/iskolai csoportba.
Szóval a csoko-world torta volt az első 9. szülinapi torta. Ez fehércsokoládés krémmel töltött, étcsoki darabokkal dúsított piskótalapokat, étcsokis buborékfólia technivál burkolt, csokizott kekszgolyókkal és cukorbevonatú csokilencsékkel díszített tortát takar.
Egyik kedves ismerősöm azt írta a csoko-world tortához " ... csoki fent, csoki lent ... sőt úgy látom van ott kerek csokoládé, színes csokoládé, lukas csokoládé ..." Nos, innen jött a Gombóc Artúr névre az ihlet :)
S ha már ez egy Gombóc Artúr féle torta, akkor úgy illik, hogy mindenféle csoki legyen benne :)
Van itt, kérem szépen: fehér csokoládé, tejcsokoládé, étcsokoládé. Lapos és gömbölyű, szögletes és kerek csokoládé. Töltött és töltetlen csokoládé. Kemény és lágy csokoládé. Színes és csíkozott csokoládé. Cukormázas és máztalan csokoládé. Csokoládéval töltött csokoládé :-)



Gombóc Artúr Csoko-world tortájának valóban minden falatjában van valamilyen csokoládé.
A tésztához a 2. számú kedvenc piskótalapot sütöttem, négy tojásból, tojásonként másfél evőkanálnyi apróra vágott étcsokival.


A torta krémje főzött, fehércsokoládés krém. Így készült: a 28 cm-s, három lapba vágott piskótához három adag a vaníliás főzött krémből (tehát a linken megadott mennyiségek háromszorosa), amiből kihagytam a házi vanília kivonatot, de tettem bele 250 gr fehércsokoládét.
Ha nem készültek volna a csokis kosárkák, akkor az egész fehércsokoládés krémet betöltöttem volna a tortába, így négy kanálnyit elvettem a kosárkákhoz és a többit került a tortába.


A fehér- és tejcsokival bevont brownie golyókhoz ezt a brownie receptet használtam, két tojásra számolva és törökmogyoró nélkül. A browniet, kihűlés után összemorzsoltam, összegyúrtam 8-10 dkg nagyon apróra tört keksszel és 10-12 dkg mascarponeval. A masszából diónyi golyókat formáltam, fél órát hűtöttem, majd bevontam a csokikkal.

 

Csokis kosárkákat nem először készítettem, de eddig nem sikerült annyit élniük, hogy dokumentálhassam :-)
Az ötletet Mary Berry egyik süteményes könyve adta.
A csokis kosárkákhoz étcsokoládét olvasztottam vízgőz fölött, majd mini muffin papírkapszlikat bevontam (belülről) az olvadt, simára kevert csokival. Néhányszor majdnem lepottyantottam a papírformákat, mert ezek vékonyak, a csoki meg meleg, főleg a tizedik, huszadik, ráadásul a vékony falú muffin kapszli hajlamos ide-oda facsarodni, ahogy a belekerülő olvadt csoki súlya húzza.
A becsokizott papírfomákat tálcára rakosgattam, egy órára hűtőbe raktam (lehet, fél óra is elég, lényeg, hogy a csoki megdermedjen), majd ismét bevontam egy réteg csokival, újra alaposan lehűtöttem.
Amikor a két réteg csokoládé teljesen megszilárdult, a papírt aprólékos türelemmel lehámoztam, a csokis kosárkákat pedig, megtöltésig, visszatettem a hűtőbe.
Érdemes étcsokoládéval dolgozni, jobb a tartása, mint a tejcsokinak.

 

A csokis kosárkákba kétféle töltelék került.
Fehér krém: a négy kanálnyi félretett, fehércsokoládés, főzött krémben alaposan elkevertem nagyjából 10-12 dkg mascarponet és egy bő evőkanálnyi olvasztott (de nem túlságosan meleg) fehércsokoládét.
Sötét krém: egy kis doboz mascarponehoz 4-5 ek olvasztott (de nem túlságosan meleg) étcsokoládét kevertem.

 

A tortát körben buborékfóliával mintázott csokoládé burkolja. Ugyanebből vágtam ki a torta tetejére a szögletes és kör alakú csokilapokat.


A betöltött, alap vajkrémmel bekent és buborékfólia mintás csokoládéval körbevont torta tetejére cukormázzal vont csokigolyócskákat szórtam (ehhez kivételesen nincs recept, boltban vettem :), mielőtt elkezdtem volna felrakosgatni a fehér- és tejcsokival bevont brownie golyókat és a kétféle krémmel töltött csokoládé kosárkákat.


Manó azt mondta nagy sikere volt :-)
Őneki annyira ízlett és tetszett, hogy a holnapi gyerekbulira is ilyen tortát rendelt :-)
Úgyhogy az eredeti Csoko-world és Gombóc Artúr Csoko-world tortája után ma megszületik majd Gombóc Artúr kedvence is :-) Természetesen, minden ízében csokoládés finomság.


Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: