Oldalak

2015. szept. 9.

Gombás-kukoricás zakuszka virágkenyérben

Írtam volt már, hogy nálunk egy szülinap általában három tortát és két bulit jelent, hiába na,  gyerekuralom van :)
Van ugye egy nagyszülős szülinap - általában uzsonna, játék, torta, játék -, van egy gyerekbuli - játék, játék, uzsonna, játék, játék, torta, játék, játék - és van egy torta, amivel az osztálytársakat és barátokat örvendezteti meg Manó.
A nagyszülős szülinap uzsonna listáját állítottam össze és azon töprengtem, hogy a közkívánatra rendelt kukorica saláta és a tojássaláta mellé milyen kenyeret süssek, mikor eszembe jutott valamikori ötletem, a mogyorókrémes virágkenyér sós változata. Gyors gondolat-sütés és már kész is volt a terv, bazsalikommal ízesített tészta, gombás-kukoricás zakuszka.

A zakuszka amolyan pikk-pakk-zakuszka lett, amíg a kápia paprikák sültek, hagymát üvegesítettem és hámozott, magtalanított paradicsomot kockáztam rá. Só, bors, egy nagy babérlevél és nagyobb tűzön mindössze addig rotyogtattam (kb. 10 perc), amíg a megsült paprikákat pucoltam és apróra kockáztam. A zakuszkához kevertem az apróra vágott gombát és még 10 percet rotyogtattam.

Amíg a tésztát a kenyérsütő gép dagasztotta-kelesztette, el is készültem a töltelékkel, és alaposan átmostam, szűrőben lecsöpögtettem egy kis csemegekukorica konzervet, ezt is a zakuszkához kevertem (ha lenne még csöves kukorica, azt készítettem volna el, majd a csőről levágott szemeket tettem volna a töltelékhez).

 
A virágkenyér - Tücsi és Manó nevezték el még az édes változatot - nagy sikert aratott. Látványra szép, ízre csábító, kicsit pizzára emlékeztet, de annál sokkal finomabb :)

Gombás-kukoricás-zakuszkás virágkenyér

hozzávalók - tészta

1 tojássárga
+ annyi tej, hogy 2 dl legyen a tojássárgával együtt
2 ek olaj
30 dkg liszt
1 ek cukor
1 kk só
1 cs szárított élesztő
1 bő kk házi vegeta
frissen őrölt bors
12-14 friss bazsalikomlevél apróra vágva 

hozzávalók - töltelék

4 kápia paprika
1 nagyobb fej hagyma
2 paradicsom
4-5 fej gomba
1 ek olaj
1 kis doboz kukorica konzerv
só, bors, babérlevél

hozzávalók - a tetejére
1 tojásfehérje + 1 kk tejszín/tej
reszelt sajt



A tésztával kezdek, másfél óra, amíg a gép bedagasztja, megkeleszti.
Az egy tojássárgát kicsit elkeverem és felöntöm annyi langyos tejjel, hogy 2 dl folyadékot kapjak. Az olajjal együtt a kenyérsütő gép formájába öntöm, majd rámérem a lisztet, cukrot, sót, néhány tekerésnyi fekete borst és házi vegetát, beleszórom a szárított élesztőt. Dagaszt-keleszt programot indítok. A dagasztás nagyjából utolsó öt percében a tésztához szórom a leöblített, megszárogatott és apróra vágott bazsalikomleveleket.

Tipp & trükk: Mivel minden liszt más, érdemes dagasztás közben egyszer-kétszer ellenőrizni a tésztát. Ha tapintásra túl kemény, szinte döng a kenyérsütő gép formájában, nem akarja felvenni az összes száraz anyagot, akkor 1-2 ek vízzel lehet lágyítani. Ha viszont tapintásra is lágy, forgás közben farkincát húz maga után, akkor 1-2 ek lisztet kell hozzáadni.

Amíg a tészta készül, forró (180 fok, légkeveréses) lerbe teszem a sütőpapíros tepsibe sorakoztatott kápia paprikákat, nagyjából 20 perc alatt megsülnek. A feketésre sült paprikákat kikapdosom a tepsiből, és egy vékony nylon zacskóval letakarva pihentetem kicsit. Nemcsak kihűl, de a gőztől felenged a héja és könnyebben tudom hámozni.
Felmelegítek egy serpenyőt, beleöntöm az olajat, rászóróm az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítom. A paradicsomot fél percre lobogó vízbe teszem, majd hideg vízbe mártom, így a héjától könnyen megszabadulok, félbe-negyedbe vágom, kiskanállal kiszedem a magjait, húsát felkockázom és a hagymához teszem. Fűszerezem: só, bors, egy nagy babérlevél. Nagyjából tíz percig rotyogtatom, időnként megkeverem, hogy ne égjen le, csak sűrűsödjön.
A gombát megmosom, félbe-negyedbe, majd vékony szeletekre vágom.
A sült kápia paprikát megpucolom, magjait kiszedem, húsát apróra vágom.
A gombával együtt a zakuszkához teszem, további tíz percig rotyogtatom, hogy besűrűsödjön és a gomba is készre párolódjon, időnként megkeverem, hogy ne égjen le.


A szépen megkelt tésztát lisztezett lapítóra borítom, kicsit átgyúrom, három részre veszem. Mindegyik tésztadarabot kigombócolom, majd folpackkal (vékony nylon zacskó) letakarva 8-10 percig pihentetem.
Az első gombócot sütőpapíron nyújtom kör alakra, nagyjából 3 mm vastagra. Átemelem a tepsibe, bőven megkenem a gombás-kukoricás zakuszkával.
A második tésztagombócot is kinyújtom, igyekszem ugyanakkorára, mint az elsőt. A tészta alá nyúlok és az első, megkent lapra illesztem. Ezt is megkenem a zakuszkával.
A harmadik tésztagombócot körré nyújtom, a többire emelem, de erre már nem kerül töltelék.

A tészakörök közepére teszek egy poharat (szájjal lefele). A tészta szélétől a pohár széléig bevagdosom a virágkenyeret, félbe, negyedbe, és tovább, amíg tizenhat "szirom" lesz. A szirmokat kétszer megtekerem, igyekszem óvatosan, mert a töltelék miatt a tészta rétegek könnyen szétcsúsznak.
Folpackkal (vékony nylon zacskó) letakarva 20 percet pihentetem.
Végül, mielőtt a 180 fokra melegített sütőbe tenném, a tésztát megkenem a tejjel elkevert tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal. A forró sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készre sül. Az aranybarnás, illatos virágkenyeret néhány percig a tepsiben pihentetem, majd lapos fakanállal alányúlva, rácsra emelem és hagyom ehetőre hűlni. Melegen, langyosan, hidegen, másnap is - ha marad - nagyon finom.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: