Oldalak

2015. szept. 9.

Csoko-world torta

Úgy gondolom, Manó előbb-utóbb hivatásos névadó lesz :-)
Azt hiszem a csokisztikus tortával kezdődött, aztán volt a virágkenyér, most meg ez a kívül-belül, alul-felül, minden falatjában csokoládés finomság. Ami, nem mellesleg szülinapos torta. Volt. :-)
Manó névadásában csoko-world torta.

Ezt a buborékfóliás burkolást az interneten láttam, nagyon megtetszett és arra gondoltam, nekem miért ne sikerülne :-) Azért bevallom, kicsit remegett a kezem, amikor a csokival borított buborékfóliát felsimogattam a torta oldalára, főleg, hogy elszámoltam-elsiettem, és a fólia jó négy centivel magasabb volt, így hát a már a tortára simogatott, csokis fóliát kellett ollóval méretve vágnom. Ez meg is látszik, a burkolás itt-ott kicsit fodrott vetett a torta oldalán és a teteje sem teljesen egyenletes.

A tésztához csokidarabos piskótát sütöttem, a recept Mary Berry egyik szakácskönyvéből van. A krém főzött, vaníliás-fehércsokoládés. A burkoláshoz étcsokit használtam, legközelebb tejcsokival fogom keverni, finom, de tömény lett. A díszítéshez kókusz nélküli kókuszgolyót készítettem és ezt fehércsoki-étcsoki keverékével vontam be. A színes drazsék cukormáza szintén csokoládét rejt.
Egyszóval, minden rétegében, falatjában, kívül-belül csokis.
Igazi csoko-world :-)


Csoko-world torta

hozzávalók - tészta (22 cm-s forma)

17 dkg étcsokoládés
8 tojás
10 dkg cukor
7 dkg liszt (nem elírás, csak 70 gr)

hozzávalók - krém

2 adag krémet készítek, ezek kellenek + 20 dkg fehércsokoládé

hozzávalók - csokival bevont golyók

10 dkg keksz (házi, csokis, háztartási, ami van)
5 dkg vaj
3-4 dkg porcukor
1 kk rumaroma
5 dkg csokoládé
3-4 ek lekvár
nagyjából 20 dkg csokoládé a bevonáshoz
szórócukor

hozzávalók - burkolás, díszítés

10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
buborékfólia
kb 30 dkg étcsokoládé
2 zacskó M&M


A krémmel kezdek. Így készítem, két adagot (tehát a linken megadott mennyiséget duplázom). A kockára tördelt fehércsokit a forró pudingban simára keverem, a többi ugyanúgy, mint a posztban leírva.

A Mary Berry féle csokoládés piskóta a követetkező lépés.
A sütőt 175 fokra melegítem, egy 22 cm-s tortaformát előkészítek (nem kell kikenni).
A csokoládét késes aprítóban átpörgetem vagy késsel vagdalom apróra, de akár lereszelni is lehet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem.
A tojássárgákat a cukorral habosra, fényesre keverem, fehéredésig, ez nagyjából öt perc.
Beledolgozom a lisztet és a csokoládét.
A kemény tojásfehérje habot 2-3 részletben, fakanállal forgatom a lisztes-csokis masszához.
A tésztát a tortaformába öntöm. A formát körbeforgatom, hogy a massza kicsit felmásszon a falára, esetleg fakanállal is rásegítek, középről kicsit a sütőforma oldalához húzom a már most illatos tésztát.
A forró sütőbe teszem (nem légkeveréssel sütöm, mert a befújó forró levegő eltorzítaná a könnyű piskótát) és 40-45 perc alatt készre sütöm. Kivevés előtt tűpróbázom, vagy az ujjam begyével finoman megbököm a tésztát, ha a teteje rugalmasan visszaugrik, akkor kész.
A megsült tésztát lefordított formában fémrácsra teszem, és így hagyom kihűlni.

Harmadik lépés a csokival bevont kekszgolyók. Ez tulajdonképpen kókusz nélküli kókuszgolyó, mert Manapó allergiás a kókuszra, de aki szereti, készíthet klasszikus kókuszgolyót is.
A kekszet zacskóba teszem és klopfolóval vagy sodrófával morzsásra töröm, vagy késes aprítóban átpörgetem.
A kekszmorzsalékot összekeverem a puha vajjal, porcukorral, lekvárral, rum aromával és a csokoládéval, ami lehet reszelt, aprított, de akár olvasztott is. Ha a massza túl morzsalékos, nem áll össze, akkor még egy kis lekvárt vagy olvasztott csokit, esetleg vajat teszek hozzá, ha viszont túl lágyra sikeredik és a megformázott golyók ellapulnak, egy kis kekszmorzsával segítek a helyzeten.
A masszából diónyi golyókat formázok, vagy tetszés szerint kisebbet, nagyobbat, esetleg vegyesen, sütőpapírral borított tálcára sorakoztatom és hűtőbe teszem.
A bevonathoz használt csokoládé kétharmadát vízfürdő fölött felolvasztom, félrehúzom a melegről, a többi, kockára darabolt csokit hozzászórom és simára keverem (azaz temperálom a csokoládét).
A csokoládét addig kevergetem, amíg langymeleg lesz, majd a lehűlt kekszgolyókat egyesével beleforgatom, ismét a sütőpapírral borított tálcára teszem, megszórom színes cukorral (rózsaszín: rózsacukor, zöld: mentás cukor, a többi színes díszítő cukor) és visszateszem a hűtőbe.


Összeállítom a tortát.
A kihűlt piskótát három lapba vágom. Az alsó lapot megfordítom (vágott fele kerül alólra), tálaló tálra vagy tortatálcára teszem. Elsimítom rajta a kihűlt fehércsokoládés krém felét. Újabb piskóta szelet, a krém másik fele, harmadik piskótalap. A betöltött tortát lazán beburkolom és legalább egy órára hűtőbe teszem.
A puha vajat és a porcukrot habosra keverem. Körben bevonom a tortát majd ismét hűtőbe teszem, hogy alaposan lehűljön.


Jön a mumus :-), a buborékfóliás csokoládé.
A csokit feltördelem, felét vízfürdőn megolvasztom. Félrehúzom, beleszórom a maradék csokoládét és simára keverem.
Akkora csík buborékfóliára van szükségem, ami körbeéri a tortát + 1-2 cm, magassága a torta magassága + szintén 1-2 cm.
Keresek egy nagy kartondarabot, amire ráfér a buborékfólia. A kartonra sütőpapírt teszek, erre a fóliát, bubis oldalával felfelé. A fóliára csorgatom a langymelegre kevert-hűtött csokoládét, egyenletesen elsimítom a fólia teljes hosszában és magasságában. Mivel nekem nincs olyan tortakésem, ami elég széles-hosszú és egyenletes pengéjű, egy nagy műanyag vonalzóval terelgetem a csokoládét.
Most jön az első türelmi szakasz, megvárni, hogy a fóliára simított csoki annyira megdermedjen, hogy ne akarjon lecsorogni, ha felemelem a fóliát, de ne dermedjen túl, mert a torta köré kell simítanom. Mivel a 22 cm átmérőjű tortához kb 44 cm hosszú buborékfólia kellett, ezt nem tudtam hűtőbe tenni, a hajszárítónk pedig csak meleg levegőt fúj. Így hát egy összehajtogatott újsággal kezdtem legyezni :-)
Többször is megemelem a fólia egyik sarkát, ellenőrzöm, hogy a felkent csoki eléggé kihűlt és megszilárdult (de nem túlságosan).
Amikor a csoki állagát jónak ítélem, teljes hosszában felemelem a fóliát, hogy a kenés közben lefolyó csokitól megszabadítsam, majd visszafektetem a sütőpapírra. Kiveszem a már alaposan lehűlt tortát a hűtőből. A csokis buborékfóliát megemelem és a torta köré simítom, úgy, hogy az alja a torta aljához kerüljön (ne lógjon ki a csokiréteg alól a meztelen torta). Igyekszem ránc nélkül a torta oldalához igazítani, simítani.
Mivel elsiettem a dolgot és nem vágtam le a felesleges 4 cm-t a fólia magasságából még mielőtt becsokiztam volna, kénytelen voltam most fólia-fodrászkodni, így ollóval amennyire gyorsan tudtam, körben levágtam a felesleget. Ettől persze a tortára már felsimogatott fólia itt-ott ráncot vetett, de nem mertem lehúzni a tortáról, mert attól tartottam, megcsipkézi a piskótát.
A csokoládés buborékfóliával körbetekert tortát visszateszem a hűtőbe. Azt hiszem nagyjából egy órát ücsörgött ott, amikor kivettem.
Kissé remegő kézzel, nehogy megtörtjön a csoki, lehúzom a fóliát, de a csokiréget elég vastag, hogy kibírja a megpróbáltatást. A buborékfólia szépen lejött, sehol nem ragadt a csokoládé burkolatba és az sem repedt meg.


A torta tetejére szórom a színes cukorral bevont csokoládé drazsét, majd ráteszem a csokival bevont kekszgolyókat is. Kilenc kekszgolyóba a megsült tészta állag ellenőrzésre használt vékony dróttal (ennek hiányában fogpiszkálóval) kis lyukat szúrok (ezekbe állítom a gyertyákat), mielőtt a tortára tenném.

Kész van. Hátralépek. Megcsodálom. Ezt a hegyet is megmásztam! :-)
Voilá! Csoko-world torta buborékos csokibevonattal.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: