Oldalak

2014. jan. 28.

Tücsike 3. szülinap 2. torta


Igen, lesz egy olyan bejegyzés is, hogy 3. szülinap 3. torta :)
Mi már csak ilyen "flancoló" család vagyunk, egy szülinaphoz legalább két torta tartozik, de általában három. Ez a Garffyka-gyerek-szülinap törvény :)
A pálmát az vitte, mikor öt torta készült egy szülinapra. Ugyanis Manónak kalózhajó tortát készítettem, volt egy próba torta, egy ovis, egy kis-családi, egy nagyszülős, egy gyerekbulis.
Azért megbeszéltük, hogy a szülinapi torták száma nem egyenlő az ünnepelt éveinek számával :) ... ha belegondolok ... Dédi idén lesz 100 éves ...

Tücsi 3. szülinapjára a bölcsibe pillangó torta készült, nagy sikere volt :)
Itthonra, a délutáni kis-családi ünneplésre egy visszafogottabb, fehércsokis-virágos díszítésű, budavári mézes tésztás-citrom krémes finomságot készítettem. Némileg rekordot döntöttem, ugyanis 2,5 órám volt megsütni, hűteni, krémet főzni és hűteni, összerakni, bevonni, díszíteni.

A budavári mézes tészta receptjét anno egy kristálycukros zacskó hátoldalán láttam, megtetszett, kipróbáltam - Micimackó első tortájának is ez volt a tésztája -, finom lett, azóta szívesen használom tortalapként. Mivel a tészta maga elég "sűrű" (mézes, diós), úgy gondoltam, egy könnyebb, citromos krém jól illik hozzá. A tortát fehércsokival vontam be, sajnos az oldalán nem sikerült olyan szépre dolgoznom, mint szerettem volna. Hirtelen felindulásból darált dióval szórtam körbe a torta oldalára kent fehércsokit. Persze, már kiinduláskor így terveztem :) A fehércsokira apró, színes marcipán virágok kerültek.
Ilyen lett.



Budavári mézes torta citromos krémmel

hozzávalók - tészta (22 cm-s formához) ... (klikk a folytatáshoz)



5 tojás
10 dkg méz
5 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 kk őrölt fahéj
csipet só
10 dkg vagdalt dió

hozzávalók - krém

2 cs. tejszín ízű pudingpor
7 dl tej
2 tojássárga
12 dkg cukor
2 citrom héja + 1 citrom leve
6 dkg margarin
2 dl tejszínhab + 1 púpozott ek porcukor

hozzávalók - bevonás, díszítés

~ 1 dl habtejszín (folyékonyan, nem felverve)
~ 20 dkg fehércsoki
marcipán
darált dió

A tésztához az egész tojásokat a mézzel és porcukorral 8-10 perc alatt habosra keverem.
A lisztet átszitálom, összekeverem a sütőporral, fahéjjal és csipetnyi sóval. Kanalanként a tojásos keverékhez adom, minden adagot alaposan eldolgozok.
A dió felét megdarálom, felét késsel aprítom, majd a habosra kevert tésztához dolgozom.
Egy kapcsos oldalú tortaforma alját kikenem-lisztezem (az oldalát nem), belekanalazom a sűrű tésztát, majd a formát körbeforgatom, hogy a tészta kicsit "felmásszon" az oldalára.
130 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe teszem és nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütöm; kivétel előtt érdemes tűpróbázni.
A budavári mézes tésztát formástól rácsra teszem, 5-8 percig pihentetem, majd lekapcsolom a forma oldalát és a tésztát rácsra csúsztatom, így körben szellőzik és az alja sem szalonnásodik be.
Amíg a tortalapnak szánt tészta teljesen kihűl, elkészítem a krémet.
A pudingokat simára keverem a tojássárgákkal, tejjel, cukorral, állandó keverés mellett, lassú tűzön összefőzöm, 1-2 percig rotyogtatom, majd félrehúzom a tűzről.
A margarint habosra keverem és a még forró pudingos krémhez dolgozom. Belereszelem a két citrom héját és az egyik citrom átszűrt levét, kézi mixerrel habosra dolgozom. Vízfürdőn, kevergetéssel kihűtöm.
A hideg tejszínből a porcukorral kemény habot verek. Amikor a főzött krém teljesen kihűlt, hozzádolgozom a tejszínhabot is. Hűtőbe teszem.
A torta összeállításához a kihűlt budavári mézest három lapra vágom, az alsó lapot megfordítom, tálcára teszem.


Tipp: Az alsó lap alá körben néhány sütőpapír csíkot csúsztatok, így betöltés, bevonás közben nem azt a tálcát maszatolom, amin a tortát majd tálalom. A legvégén sütőpapír csíkokat lazán kihúzom a kész torta alól.

A kihűlt krém felét az alsó tortalapra kenem, ráteszem a középső tésztalapot, krém másik fele, végül beborítom a harmadik lappal. Mehet a hűtőbe.


A bevonáshoz a forró habtejszínbe szórom az apróra vágott fehércsokit, gyors mozdulatokkal elkeverem (fehércsoki ganache). Ha túl sűrűnek találom, akkor néhány kanálkányi, szintén forró, tejszínt keverek még hozzá.
A lehűtött tortát előveszem a hűtőből és a tetejéről indulva, körbe bevonom a a fehércsoki ganachel (kb 1 kk-nyit meghagyok), majd az oldalát beszórom darált dióval.
A tortát visszateszem a hűtőbe, amíg megformázom a marcipán virágokat. Ezeket a megmaradt csokival a torta szélére, közepére rögzítem.
A kész torta alól óvatosan kihúzom a sütőpapír csíkokat és a kész művet tálalásig visszateszem a hűtőbe.


Sikere volt :)

Jó étvágyat !











5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Fantasztikusan gyönyörű, mint minden tortád :-)

Ezt a tortalapot meg most jól megjegyzem, nagyon tetszik!

Medora írta...

Nagyon jó lett. Köszi az ötletet a sütőpapírral, én mindig összekenem a tortatálat. Vagyis eddig.

Garffyka írta...

CV - köszi :) igyekszem :)

Medora - köszönöm és nagyon szívesen :)

Süni írta...

Kislányként én is oda lettem volna érte ez biztos :D


Ha van kedved játszani egy kicsit, akkor nézz be hozzám:
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

Garffyka írta...

Süni - köszönöm :) A játék meghívást is :)