Oldalak

2014. jan. 25.

Kalapált husi


Valahogy úgy alakult, hogy konyhám egyik állandó hiányzója a potyoló.
Húspotyoló.
Lánykori nevén klopfoló.
:)
Soha nem volt húspotyolóm, és ahogy elnézem, már nem is lesz. Manapó szerszámoskészletében rejtőzött egy kis kalapács, ami a célnak tökéletesen megfelelt, s az első használat után birtokba is vettem. Azóta a konyhafiók lakója.
Mivel a húst mindig folpackba vagy nylon zacskóba rejtve ütögetem a kívánt vastagságúra, a kalapács nem lesz husis, a husi sem lesz kalapácsos.
Csak kalapált :)
Ezt Tücsike mondta, mikor Manapónak újságolta, hogy az ebéd készítésnél segédkezett - édesapa, képzeld, kalapált husi lesz az ebéd! én is kalapáltam!


Tücsi szorgos kezecskéitől lett olyan finom az ebéd :)

Ennek a kalapált húsnak előzménye, hogy Manapó spenóttal, sajttal töltött húst evett volna. Viszont nem akartam panírozni, olajban sütni. Kis töprengés után rukkoltam elő az alábbi megoldással, tökéletesen bevállt, hogy a töltelék nem a szeletben, hanem a szeleten csücsül.


Sajttal borított spenótos, meggyes szelet

hozzávalók
...



8-9 csirke- vagy pulykamell szelet
~ 15-20 dkg spenót   és/vagy
1 kis üveg meggy (befőtt vagy fagyasztott, magozott)
2-3 ek tej
2-3 dagi gerezd fokhagyma
sajt
2 ek liszt
1 ek olivaolaj
só, bors
zöldfűszerek
1 dl fehérbor
1/2 ek margarin a tepsi kikenéséhez vagy sütőpapír

A csirke/pulykamellet felszeletelem, a szeleteket egyenként nylon zacskóba (folpack közé) teszem és gyengén kipotyolom.
A lisztet összekeverem az aprított zöldfűszerekkel - most bazsalikom, majoranna, kakukkfű keveréket használtam -, csipet sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Egy serpenyőt felforrósítok, kevéske olivaolajat locsolok bele.
A hússzeleteket egyenként megforgatom a fűszeres lisztben, majd a forró serpenyőbe teszem, oldalanként 1-1 percig sütöm-pirítom. A húst tányérra szedem és letakarom (különben hajlamos megkeményedni).


A lert 180 fokra kapcsolom.
A serpenyőt, amiben a húst sütöttem, ismét felforrósítom.
Még nyáron eltett (blansírozott, laskára vágott), fagyasztott spenótot használok; ahogy van, fagyosan teszem is a serpenyőbe. Kicsit mozgatom, amíg kienged, majd ráreszelem (rányomom) a megpucolt fokhagymát - mivel mi sok fokhagymával szeretjük, dagi gerezdeket választok, hármat is -, és hozzáteszek pár kanálka tejet. Összeforgatom, sózom, frissen őrölt borssal megszórom, kész is.
A meggybefőttet alaposan lecsöpögtetem.
Egy tepsit vékonyan kikenek (vagy sütőpapírt terítek az aljára), belesorakoztatom a hússzeleteket. Kívánság szerint spenótot vagy magozott meggyet halmozok a szeletekre (lehet, együtt is finom lenne a spenót-meggy kombó, még nem próbáltam :), majd beborítom vékonyra szeletelt sajttal.
A hús alá öntök egy deci fehérbort- ezt ki lehet váltani alaplével -, a tepsit lazán letakarom alufóliával, majd nagyjából 10-12 percre a forró sütőbe tolom.


Amíg a kalapált hús a sütőben ücsörög, Tücsi és Manó megterítenek - legény némi morgás kíséretében gyerekmunkát és kizsákmányolást emleget :)-, én elkészítem a rizibizit.
A tepsiről lekapom az alufóliát és további két percre visszateszem a forró sütőbe.


A sajttal-spenóttal/meggyel borított kalapált husit tálalás előtt pár percig pihentetem (ezalatt hűl is egy kicsit). Rizibizivel és kívánság szerinti savanyúsággal kínálom.

Tücsi két falat között megjegyzi, édesanya, finom lett a kalapált husi, holnap is ilyet főzök, jó?
:)

Jó étvágyat !

Tipp:
Spenót helyett sóskával is nagyon finom.
Meggybefőtt híján/helyett őszibarack befőttel, cikkekre vágott almával, kicsit beáztatott aszalt szilvával, fügével is ínycsiklandó.

Nincsenek megjegyzések: