2014. jan. 2.

Az okos juhász kanala


A mesebeli okos juhász - miután Mátyás király meghívta ebédre a királyi palotába, de csalafinta módon, a leves mellé nem adatott neki kanalat -, frappánsan egy kenyércsücsökkel kanalazta ki a levest, aztán hamm, bekapta a kanalát is.
Bár ezek a kanalak nem kenyércsücsökből készültek, ugyanúgy hamm-bekaplak, kétfalatnyi finomságok.
A sajttal megszórt leveles tésztához jól illik a sós töltelék, de nagyszerűen működik édes falatkának is, ilyenkor a tésztára cukros diót szórok, a kanalakba pedig édes túró, diós, csokis rakomány kerül.





A szilveszter délután frissiben sült kanalakat lecsepegtetett lencsesalátával, tejfölös tojássalátával és vöröslencse krémmel tálaltam.

Remek "party falatka" (leánykori nevén bulikaja :), finom és látványos.
A kanalakat (akár sós, akár édes töltelékkel tálalom majd) megsüthetem üresen 1-2 nappal előre - ilyenkor frissiben keverem össze a rakományt -, de akár sütés előtt megpakolhatom a kanalakat, ilyenkor igyekszem úgy időzíteni, hogy frissen tudjam tálalni.




Leveles kanalak

hozzávalók
...



1 cs leveles tészta
1 tojás a kenéshez
reszelt sajt és/vagy szezámmag a szóráshoz
madeleine forma és/vagy muffin kapszli, papírtörlő henger, szárazbab (vagy sütőbogyók) a sütéshez

rakomány 1 (kisült kanalakra)
római pirítós
1 pici fej hagyma
1-3 gerezd fokhagyma
fél paprika
2-3 paradicsom

rakomány 2 (a kanalakkal sütve)
a fentiekhez 
1-2 ek-nyi a kenéshez felvert tojásból
kétujjnyi sajt apró kockára vágva

rakomány 3 (kisült kanalakra)
lencsesaláta, vöröslencse krém



Ha lenne kanál alakú sütikiszúróm, gyorsabban haladnék, de nincs, ezért először sablont készítek, azaz egy keményebb kartonra kanálformát rajzolok, kivágom.
Sütőformát is készítek, ehhez 1-2 hosszabb papírtörlő hengert sütőpapírba csavarok.


Mióta van madeleine formám, azóta ezekbe állítom a kanalak fejét, amíg nem volt ilyen sütiformám, addig muffin kapszlit használtam helyette. A madeleine formák belsejét kikenem vajjal, megszórom liszttel.
A fagyasztott leveles tésztát konyhapulton kiolvasztom, lisztezett lapítón 2-3 mm vastagra nyújtom.
A sablon kanálformát enyhén belisztezem, hogy ne ragadjon, a leveles tésztára teszem, éles-hegyes késsel vagy derelyemetszővel körbevágom.
Tepsibe teszem a bevont papírhengereket, melléjük sorakoztatom a kikent madeleine formákat. A nyers tésztából kivágott kanalat úgy helyezem, hogy a kanál rész a formába kerüljön, a nyél pedig a papírhengerre. Így sütés után egy szépen ívelő nyelű kanalat kapok.

Kanalak, sorakozó!

Hogy a kanál feje homorú legyen, mindegyikbe teszek 1-1 muffin papít, ezekbe pedig szárazpaszulyt (vaksütés).
A kanalak nyelét lekenem felvert tojással, tetszés szerint üresen hagyom vagy megszórom reszelt sajttal, szezámmaggal.

Vaksütés kezdődik

Ha a ler felmelegedett 200 fokra, visszaveszem 170 fokig, a telerakott tepsit betolom és nagyjából 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm a leveles kanalakat.

Ezek a kanalak még nyáron sültek

Ha töltött kanalakat sütök, a vaksütés elmarad, a nyers levelestészta kanalakba pakolom a rakományt és együtt sütöm.
Macerásnak tűnik, de a harmadik kanál után már rááll a kezem, haladósan tudom készíteni.
Jópofa, finom, érdekes.

CsenőManó :)

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Atyaúristen :-)

Fantasztikus ügyes vagy - már megint és még mindig!!!

Garffyka írta...

Köszönöm!
A legnagyobbaktól mindig jólesik a dícséret :)