Oldalak

2008. júl. 8.

Max mézes-mustáros csirkéje Garffykásan

A receptet, mint a cím is utal rá, Max http://www.maxkonyhaja.blogspot.com/ gyűjteményéből böngésztem. Hmm, méz és mustár és csirke. Bár számomra csábítóan hangzott, kicsit tartottam tőle, családom kevésbé lelkesedik majd a finomságért. De hát próba, szerencse, belevágtam. ... Megérte! Nagyon finom, sem a méz, sem a mustár nem hivalkodó, a kettő párosa a dinsztelt hagymával és a csirkével finom, könnyű ízt ad. Ebédre, vacsorára. Vagy csak úgy, a tűzhely mellett állva, kicsit tunkolni, megkóstolni, még mindig olyan finom-e, mint félórája:-)
Mivel első, második, harmadik alkalommal is bevállt, hétvégén ismét elkészítettem. Idő hiányában a csirkecombokat nem csontoztam ki és nem szeleteltem, csupán a bőrt fejtettem le róluk (aki szereti, készítheti bőrös csirkecombbal is).
A kiskertben egy sorban még katonásan virulnak a hagymák, ropogós zöldjükből is tettem az ételbe. Okulva előző tapasztalataimból: kicsit több hagymával és több fokhagymával, mint az eredeti recept írja és egyből dupla adag szósszal készítettem.
Ami nem fogyott el hétvégén, kiadagoltam és a mélyhűtőbe süllyesztettem, jól bírja a fagyasztást, rohanós időkben este előveszem, hűtőben reggelre-délre kienged, csupán tésztát vagy rizst kell főznöm hozzá köretnek.

Mézes-mustáros csirke á la Max

1 kg csirke felső comb (Garffyka: egész comb, kettévágom)
2 kis fej vöröshagyma (Garffyka: 4 közepes fej)
1 szál újhagyma vagy 2-3 levél medvehagyma
2-3 gerezd fokhagyma (ha medve levelével csináljuk, akkor ez nem kell) (Garffyka: 6 duci gerezd)
1 dl száraz fehér bor (Garffyka: ez kimaradt, 1 dl borért nem bontottam fel egy üveggel)
4-5 ek mustár (Garffyka: 8 bő ek)
4-5 ek méz (Garffyka: 8 bő ek)
1-1 tk majoranna, kakukkfű
1-1 csipet szárított rozmaring és gyömbérolaj (Garffyka: gyömbérolaj nincs a konyhán, így pici gyömbért tettem a szószhoz)
só, bors

Elkészítem a mártást: a mustárba bele a majorannát, kakukkfüvet, gyömbért és rozmaringot, jól kikeverem, majd bele a mézet, azzal is jól kikeverem, és félreteszem összeérjenek az ízek.
A combokat kicsontozzuk, szeleteljük - Garffyka: csak lebőröztem és félbe vágtam (felső, alsó).
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pici olajon üvegesítjük, majd fedő alatt (ha kell, egészen pici húslé hozzáadásával) pépesre pároljuk. Mehet bele a csirke (csíkokra vágva vagy a combok félbevágva), jól átforgatom, hogy szépen kifehéredjen. Hozzáadom a bort (húslevet), fedő alatt, időnként megkeverve, forgatva puhára párolom. Mikor kész a csirke, hozzáöntöm a már elkészített mártást, összeforgatom és kettő-hármat rottyantok rajta (3-4 perc).

Burgonyapürével, tésztával, rizzsel, szelet kenyérrel tálalom. Jó étvágyat!:-)

3 megjegyzés:

Max írta...

Köszike, ki fogom próbálni a Te verziódat is, és majd beszámolok róla.
Csak annyit, hogy nem gyömbér olaj hanem gyömbér és olaj:-)

Garffyka írta...

Köszi a helyesbítést, egybeolvastam; ezek szerint gyömbér került a mártásba, olaj nem, de az volt a hagyma alatt :-) Hiába, szorgalmas konyhatündér is holtig tanul :-)

Max írta...

Gurítottam egy üveggolyót Neked.

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/07/gurul-az-veggoly.html