Oldalak

2008. júl. 7.

Sokfinomságos hétvége

Egy hete családi eseményen voltunk. A hétvége "hivatalos" része - ahol a főszereplő kislány nagyon szépen szerepelt :-) - mellett, jó volt újra találkozni, beszélgetni közelebbi és távolabbi rokonokkal, barátokkal. És bizony jó volt leülni a szépen terített, finomságosan illatozó ételektől roskadozó asztalok mellé és elmerülni az élvezetekben :-)

Gyakorlatlanságomnak tudom be, hogy sokszor utólag, az üres tányért nézve jutott eszembe, nem készítettem fényképet:-(
Egy finomságot mégis sikerült fényképesen dokumentálni, a receptet pedig két sütihez is megkaptam.

Úszó sziget

A név hallatán egy békésen ringatozó pálmafás sziget képe merül fel előttem, csillogó, szikrázó kékséggel körülölelve. Hát ilyesmi ez a sütemény is. Csupán a szigeteket piskóta és sok gyümölcs, míg a kékséget három ízben készült puding alkotja:-)

6 tojás
30 dkg kr.cukor
2 cs. van.cukor
1 citrom héja
6 evőkanál víz
ezeket habosra keverem +
30 dkg sima (fehér) liszt
1 mokkás kanál sütőpor
ezt a kettőt összekeverem és hozzáadom (szitálom) a kikevert tojásokhoz.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsiben, előmelegített sütőbe teszem. Tűpróbáig sütöm és lehetőség szerint rácson hűtöm, így alólról is járja a levegő, nem lesz "szalonnás" az alja.
A pudingokat - két-három különböző ízűt - a zacskón leírtak szerint elkészítem.
A kihűlt piskótát kockákra vágom, tálba teszem, leöntöm a félig-meddig kihűlt pudinggal, megszórom tetszés szerinti gyümölccsel, következő sor piskóta, rá második pudingsor (más ízben, mint az előző), gyümölcs, piskóta, stb amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejét gyümölccsel lehet díszíteni.
Hidegen tálalom.
Ez így ahogy van nagyon finom. Aki még jobban szeretne dőzsölni, a tetejére vagy tálaláskor tejszínhabot is lehet tenni.




Aranygaluska

Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Nagymamám mindenféle öntet nélkül készítette, mifelénk manapság is ritkán kínálnak mellé vanilía sodót. Nem is hiányzik. Fénykép sajnos nem készült, pedig pompázatosan nézett ki.

tésztához:
1 kg sima liszt
20 dkg rétes liszt
1 kis kocka olvasztott ráma
1 l tej
1 élesztő (50 gr, nem szárított)
15 dkg cukor
1 mokkás kanál só
4 tojás sárgája
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 cs. van .cukor
2 ek olaj

töltelékhez:
0,5 kg darált dió
0,5 kg cukor

Az élesztőt két dl tejben, pici cukorral és csipetnyi sóval felfuttatom. A 2 ek olaj kivételével a tészta hozzávalóiból mindent egybe dagasztunk, amíg hólyagos lesz. Lehet kenyérsütő gépben is dagasztani, érdemes kétszer indítani a dagasztó programot, hogy szépen kidolgozza; dagaszt-keleszt program dagasztás után leállít, újraindít, tehát nem keleszti a tésztát a gép. Értelemszerűen, ha kenyérsütő gépet használunk dagasztáshoz, az élesztőt nem kell felfuttatni.

A tésztát kikent (zsírozott) tepsibe, olajos ekanállal (ide kell a 2 ek olaj) kiszaggatom, egymás mellé helyezem, mikor kész a sor, meglocsolom kevéske olajjal. Bőven megszórom a töltelékkel, ettől lesz finoman "lucskos", nem szárad ki. Megint szaggatok egy réteg tésztát, rá a töltelék másik fele. Kb 10 perc kelesztés után, közepes meleg sütőben nagyjából 40 percig sütöm.

A két receptet ezúton is köszönöm Gyöngyi utesó-bnőmnek:-)

Nincsenek megjegyzések: