Oldalak

2008. júl. 4.

Dani! ... neeem. Vagy mégis?

Dani, nagyjából két hete költözött be hozzánk. Még soha nem láttuk. Azt hiszem Manó sem. De tudjuk, hogy van. Igaz, még nem sikerült kideríteni, hogy kicsoda vagy micsoda is Dani, baba, bácsi, néni, kutya, ??? Azt sem igazán, honnan ismeri Manó, hol ragadta meg ez a név. "Dani" a kezdetekben meghatározhatatlan volt - lehetett "dinnye" vagy "dínomdánom" eredetileg és csupán Anya, Apa félrehallásával született Dani -, neme vagy kora most sincs.
Természetesen kifaggattuk a rokonságot, szomszédokat, boltos nénit, felidéztem az összes éneket-mondókát-versikét, megkérdeztük az óvónénit, aki a hetenkénti babatorna csoportot vezeti, hiába, Dani eredetét ezidáig sűrű homály fedi.
Mindezek ellenére tény, Dani létezik, van, mindennap hallunk róla és hivatkozunk rá. Például vacsorához készülődve, mikor Manó éhes ugyan, de annyira még nem, hogy a kisvasutat felcserélje kiflire-kefírre.
- Manó, gyere szépen, vacsorázunk.
- Huhú. Nem! Huhúúú - és robog a kisvonat.
- Manóka, azt mondtad kiflit és kefírt szeretnél vacsorázni. Ki fogja megenni, ha te nem jössz?
- Dani!
- Kicsim, Dani már vacsorázott.
- Apa! Nénik! Anya! - ajánlja Manó lelkesen, majd pillanat töprengés után, ismét Dani!

Beszélgetünk:
- Dani!
- Kicsoda Dani?
- Dani baba ... neeem. Dani bácsi ... neeem. Dani néni (?!) ... neeem. Dani vau ... neeem - és miközben saját maga állításaira nemmel válaszol, huncutul mosolyog, tudja, hogy mindez játék, tréfa.
- Hol találkoztál Danival?
- Oviba ... neeem.
......
- Manó, kérlek szépen ne dobd a gyurmát a földre. Manó, ne csináld, kérlek.
- Manó nem! Dani ...

Dani a bezzeg-jelenség is, hiszen Dani megeszi a vajas kenyeret (Manó csak üresen kenyeret, ha), Dani nem válogat és mielőtt véleményt nyilvánítana egy-egy ételről, megkóstolja. Szegény Dani a bűnbak is, hiszen Manó szerint (nem minden esetben, de előfordul) Dani az, aki szétszórja a kukoricapelyhet, aki ledobja Manó zokniját a földre vagy aki begurítja a kisautót a konyhapult alá.
Szerencsére Dani nappali életmódot folytat, éjjelente alszik, nem zavarja sem Manó békés álmait, sem a mi nyugalmunkat. Hm, így belegondolva, könnyen lehetséges, napnyugtával Dani elrobog-elrepül, haza, oda, ahol a többi Dani él ... s szinte hallom, ahogy meséli Dani-szülőknek "Dani nem! Manó ..."

Nincsenek megjegyzések: