2008. júl. 16.

AmPi sárgabarackosan

AmPi, azaz amerikai pite. És nincs köze a filmhez. Illetve filmekhez, ha jól tudom már 2 rész is sikeredett (ha tovább is van, nem tudok róla).

Az AmPi viszonylag kevés tésztával, sok-sok gyümölccsel, ízlés szerinti cukorral készül. Nagyon finom. És forrón sajnos nagyon csúnya "meglepetést" tud szerezni :-(, saját tapasztalat az első sütést követően, ugyanis nem volt türelmem megvárni, míg ehetőre hűlt.

AmPit sütöttem eddig almásat, szilvásat, sárgabarackosat.
Szilvásat kétszer is, másodszor ... 7-én, következő nap, ... 8-án született Manóka :-)

Kevés előkészítést igényel, és az 55-65 perc alatt, míg sül, lehet lábalógázni, uborkát eltenni, kiskertben serénykedni, vagy ücsörögni a sütő előtt és görbeszög egyenesítéssel mulatni az időt.

AmPi
tésztához:
35 dkg liszt
18 dkg margarin
2 ek cukor, csipetnyi só
víz, amennyit felvesz (kb 20-30 ml, liszttől függ)

töltelékhez:
80 dkg "konyhakész" (mosott, magozott/hámozott) gyümölcs, lehet alma, szilva, sárga- vagy őszibarack, ezek keveréke; meggyel, cseresznyével még nem próbáltam, ami késik nem múlik :-) ha időközben valaki megsüti ezekkel vagy a fent leírtakon kívül más gyümölccsel is, szépen megköszönöm, ha megjegyzésként beírja, milyen lett
13 dkg cukor (ízlés és gyümölcs-cukrosság kérdése, lehet kevesebb, de akár folyékony, sütésálló édesítő is)
4 dkg margarin
fűszer ízlés és gyümölcs kérdése, én így párosítottam: alma-fahéj, szegfűszeg; szilva-fahéj, leheletnyi szerecsendió, gondolatnyi gyömbér; sárgabarack-kevéske reszelt citromhéj, félcsipetnyi mézessüti fűszerkeverék
2,5 ek liszt

A tésztához valókat összegyúrjuk, rugalmas tésztát kapunk. Először úgy tűnik, soha nem fög összeállni a liszt-vaj-langyos víz-cukor keverék, nem szabad feladni, kb 10-15 perc alatt szép ruganyos masszává lehet gyúrni. A tésztát folpackba csavarom és kb 30 perce a hűtőbe teszem.
Ezalatt egy nagy gyümölcstortás sütőformába (kerek, alacsony peremmel) sütőpapírt vágok úgy, hogy a papír jóval túllógjon a forma szélein. Bekapcs a sütőt 200 fokra (légkev). Előkészítem a gyümölcsöt/gyümölcsöket, egy tányérban összekeverem a cukorral, fűszerekkel, meghintem a liszttel.
A tésztát kétfelé veszem, lisztezett lapítón egyiket a sütőforma aljánál kicsit nagyobb körré nyújtom, beemelem a formába, a forma kerek alján a széleit kicsit lenyomkodom, a többletet feligazítom a forma falára. Ráhalmozom a tésztára a gyümölcsöt, rádarabolok 4 dkg margarint (ha picit több vagy kevesebb, nem gond), egészen kevéske vízzel meghintem (az első alkalmat kivéve ezt kihagytam). A második tésztadarabot sütőforma nagyságú körré nyújtom és a töltelékre teszem-helyezem. Az alsó és felső tésztarétegeket a széleken összenyomkodom. A leeső többlettésztával, ha van, díszítem a tetejét. A felső tésztaréteget villával megszurkálom. A sütőpapírt, ami túllóg a forma szélén nem kifele, hanem felfele hajtom; nem rá a sütire, de felfele. Ezt azért, hogy a sütés során keletkezett gyümölcslé ne kifollyon a sütiből/formából.
Tudom, rontja a hőfokot, de saját tapasztalat, hogy bármilyen gyümölcsből készítem, a sütő alját alufóliával kibélelem. Ugyanis mindig csöpög le gyümölcslé és iszonyú füstöt tud ontani. Így is lesz némi, de egy-két mozdulattal elhessegethető és a végén a sütőből csak kiemelem az alufóliát.
A tészta tetejét picike vízzel megkenem és kevéske (por)cukrot szórok rá.
Forróra előmelegített sütőben kb 55-65 percet sütöm, az első 10 perc után visszaveszem a hőfokot 175 fokra (légkev.)
Mikor megsült és kiveszem a sütőből, a süti szélénél összegyűlt édes gyümölcsléből ecsettel a forró süti tetejére kenek-maszatolok egy keveset ( a többit visszaissza a tészta).
Mivel a gyümölcstorta sütőformában rémálom felvágni, kihűlten, sütőpapírostól tálcára teszem.
Non plus ultraként, házi sárgabarack lekvárral kínálom :-)
Jó étvágyat! :-)

Nincsenek megjegyzések: