Oldalak

2008. júl. 17.

Ratatouille, aka francia lecsó

Mint a lecsóhoz általában, a francia lecsóhoz is igaz a mondás, ahány ház, annyi recept.
Olvastam Stahl Juditnál - ő a hozzávalókat ugyanabban az edényben, de külön-külön pirítja, a végén összekeveri és forró sütőbe teszi. Találtam olyan változatot is, ahol 2:1 arányban van padlizsán: cukkini, volt, ahol hagyma nélkül készítették. A Nők Lapja is közreadott egy receptet - talán ehhez áll legközelebb az én verzióm.

Szóval, francia lecsó Garffykásan
Hozzávalók: vinette (padlizsán), cukkini, paprika, paradicsom (helyettesíthető hámozott paradicsom konzervvel, ez levével együtt), hagyma, fokhagyma.
Fűszerek: só, bors, bazsalikom és rozmaring (ha lehet, friss zöldfűszer).
Kell még: (oliva)olaj, edény, ami jól tartja a hőt (hmm, békebeli öntöttvas serpenyő).
Padlizsán, cukkini nagyjából azonos mennyiség, paprika ezeknek kb a fele, paradicsom ízlés szerint. Ha nincs "kéznél" paradicsom (értsd még nem érik a kiskertben és a boltban csillagászati áron vesztegetik), hámozott paradicsomkonzervet teszek hozzá, négy közepes padlizsánhoz két konzervet.
A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, szintúgy a fokhagymát. A vinettét, cukkinit nem hámozom, de jól lemosom és kb 1x1 méretűre kockázom, külön-külön hideg vízbe teszem, hogy nem barnuljon. A paprikát is nagyobb darabokra kockázom; lehet piros és sárga paprikát beletenni, ám mezei TV paprikával is kitűnő (és amíg a kaliforniainak 700 pénz/kg az ára, én bizony TV paprikával készítem). A paradicsomot is felkockázom (nem szoktam kimagozni, sem hámozni, de pár másodpercre forró vízbe mártva a héja könnyedén lehúzható) és egy tányérra teszem, így a levét is bele tudom zuttyintani majd a készülő finomságba.

4 kisebb méretű padlizsánra számolva kb 3 ek olivaolajat felhevítek, beleteszem a hagymát, üvegesre-sárgásra pirítom, jöhet a fokhagyma, párszor átforgatom, ráteszem a paprikát, ezzel is átkeverem, hogy a paprika szépen piruljon, jöhet a barnulás elleni vízből kiemelt és lecsepegtetett cukkini, lapáttal kevergetem, óvatosan, hogy ne törjön. Amennyire lehet, magas hőfokon tartom az edényt, hogy piruljanak a hozzávalók (de ne égjenek meg), rázogatom és csak időnként forgatom át lapáttal. Próbáltam úgy csinálni, mint az igazi nagyok és rázogatva megfordítani a piruló zöldségeket ... hát ... inkább nem ecsetelném hova nem jutott paprika, hagyma :-(
Pár perc múlva ráteszem a szintén lecsepegtetett vinettét, ezzel is átforgatom, pirítom. Mikor majdnem kész, a zöldségek kicsit még roppanósak, hozzáadom a kockázott paradicsomot vagy a konzerv hámozott paradicsomot levével együtt (ezzel készítve szaftosabb lesz). Most már csupán két-három percig hagyom pirulni-rotyogni, ezalatt fűszerezem (só, bors, sok apróra vágott bazsalikom és rozmaring). Leveszem a tűről, megkóstolom, ha kell, utánna ízesítem még.

4 padlizsán-4 cukkini-3 nagyobb paprika-3 fej hagyma-2 hámozott paradicsomkonzerv-5 duci gerezd fokhagyma - ebből jelentős adag lesz, aki nem hétvégére, sok emberre készíti, érdemes csökkenteni az adagokat, vagy lefagyasztani, mert nagyon jól bírja a mélyhűtést és felengedés után sem lesz trutyis állagú.
Melegen, hidegen, magában, kenyérrel, rizzsel, tojást ráütve, tésztával - egyszerűen finom!

Nincsenek megjegyzések: