Oldalak

2018. júl. 22.

Fűszervajas krumpli

Ez a tipikusan nem látványos, de annál finomabb ételek egyike.
A gyerekek szavaival élve "nagyon menő", szinte bármikor szívesen falatozzák, sőt, tartalmasabb nasinak sem utolsó.
Az igazán igazi pirinyó újkrumpliból készül - ezekkel a pindurkákkal azt a cselt is meg lehet tenni, amit Katka tavaszi bulijára "varázsoltam", t.i. pálcikára tűztem pirinkó burgonyából készített fűszervajas krumplit, mini mozarellát, karika sült virslit. Nagy sikere volt, nem csak a gyerekek körében :-)
Ha nincs apró újkrumpli, akkor olyanból készítem, amilyet találok a zöldségesél, kivétel a széthullósra fövő sárga krumplit. Ha újkrumpli, pucolni sem kell, csak beáztatom hideg vízbe 10-15 percre, másik vízben kicsit lesikálom, leöblítem, konyharuhán megszárogatom. Ha már csak "vén burgonya" kerül, akkor abból készítem.
Zöldfűszer legtöbbször friss bazsalikom, majoranna, kakukkfű, koriander, de szerencsére a tavaszi medvehagyma szüret bőséges volt, így ez a finomság is mindig kéznél van.

Mivel ezt a fűszervajas krumplit csemegének is szeretjük, nem csak hús vagy sült kolbászka mellé köretnek, elég nagy adagot szoktam készíteni egyszerre. Ha van titka a készítésnek, akkor az mindössze annyi, hogy a krumplit sótlan vízben főzöm félpuhára, egyszerre csak annyit teszek a serpenyőbe, ami egy rétegben belefér, és csak a pirítás utolsó perceiben sózom. Így az asztalra tálalt fűszervajas krumpli ízletes, zamatos lesz és nem szottyad szerteszét.



Fűszervajas krumpli

hozzávalók

1 kg apró szemű krumpli
6-8 kanál vaj
tetszés-ízlés szerint zöldfűszer: bazsalikom, majoranna, kakukkfű, koriander, medvehagyma (ezt, ha nincs szezonja, fagyasztottan használom)
4-5 gerezd fokhagyma
bors


A krumplit - ha újkrumpli - 10-15 percre beáztatom, másik vízben kicsit megsikálom, leöblítem. Ha nem újkrumpli, akkor piros héjú, nem szétfövő krumplit veszek, ha nagyobb szemű, akkor pucolás után félbe, negyedbe vágom; hideg vízben leöblítem.
Vizet forralok, nem sózom, a fövő vízbe teszem a krumplit és nagyjából megfőzöm, nem kell egészen puhára, hiszen a forró vajban tovább fog puhulni. Ez az idő függ a krumpli mennyiségétől és a krumpliszemek nagyságától. Ha egészen picurka újkrumplit vettem, akkor 5 perc főzés is elég, ha nagyobb szemű a krumpli, akkor lehet 10 perc is. Érdemes egy darabot feláldozni tesztelésre.
A nem egészen puhára főzött krumplit leszűröm, alaposan lecsepegtetem.
Amíg a krumpli fő, a zöldfűszereket lecsipegetem a növényekről, leöblítem, felaprítom. A fokhagymát megpucolom.



Egy nagyobb aljú serpenyőt felforrósítok, beledobom a vajat - ha a krumpli egyszerre befér a serpenyőbe, akkor az egész vajat, ha csak két részletben, akkor értelemszerűen a felét -, megvárom, míg felhabzik. A forró vajra teszem a krumplit, lapos fakanállal (hogy minél kevésbé törjem a krumplit) átforgatom. A vajas burgonyára szórom a felaprított zöldfűszert, ha fagyasztott medvehagymát használok, a szorosra összefogott levélkötegből sajtreszelőn szoktam lereszelni 1-2 kanálnyit, ismét átforgatom. A serpenyőbe reszelem (vagy fokhagymanyomón áttöröm) a fokhagymát, jöhet a frissen őrölt bors is, ismét keverek egyet az egyre illatosabb pityókán.
Nagyjából 10- 15 percig sütöm-pirítom a kolompért, mivel mi felnőttek úgy szeretjük, ha "kérge" van, egy adagot alaposabban átpirítok. Az utolsó percekben alaposan megsózom és többször is átforgatom, hogy minden krumpliszem, mindenütt finoman sós legyen.
Tálaláskor - ha van - kevés juhsajtot vagy telemeát morzsolok az illatos, fűszervajas krumplira. És nem győzöm mondogatni, hogy tűzön főtt, forró, fújd meg! :-)

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: