Oldalak

2014. nov. 2.

Manó 8 :-) _ Angry Birds torta

Volt egyszer, nem is olyan régen, egy fergeteges szülinap, pontosabban nem is csak egy, de jelen szösszenet témája egy adott szülinap a sok közül :-)
Egyik családi hagyományunk, hogy egy szülinaphoz több torta is dukál :-) Van ugye a szűk családi köszöntés, van szülinap a nagyszülőkkel, van a gyerekbuli, és az oviba/iskolába is viszünk tortát.
A gyerekek szerint ezt a hagyományt át kellene írni: ahány éves az ünnepelt, annyi tortát kapjon :-)

Idén egybeesett a szűk családi köszöntés és a nagyszülős buli, így, némi töprengés után, emeletes tortát készítettem, készítettünk Manapóval.
Kakaós tortalapok között fehércsokis-mascarpones krém.
Marcipán borítás, marcipán- és cukormassza díszítés - ez gyereknyelvre fordítva, zöld mezőn csúzlihoz sorakozó mérges madarak, amint éppen a gonosz malacok állásait készülnek lerombolni.
A díszítés Manapót dícséri :-), én csak megsütöttem, betöltöttem és beburkoltam a tortát.



Angry Birds torta

hozzávalók - tészta

kakaós piskóta 4 tojásból

hozzávalók - krém

50 dkg mascarpone
20 dkg fehércsokoládé
5 ek porcukor (illetve ízlés szerint)
1 vanília rúd kikapart magjai
fél citrom lereszelt héja
2 lap zselatin
4 ek tejszín

hozzávalók - burkolás, díszítés

alap vajkrém (1:1 vaj-porcukor habosra keverve)
marcipán, cukormassza
ételfesték (Wilton)
ételragasztó


A piskóta tésztát összeállítom, majd két különböző méretű formába osztom, háromnegyedét egy 22 cm-s formába, negyedét egy 12 cm-s formába. A tortaformák alját előzőleg sütőpapírral kibélelem, vagy vajjal kikenem-liszttel megszórom. Csak az alját. A tésztát körbeforgatom a sütő formában, hogy kicsit "felmásszon" az oldalakon, így sülés közben egyenletesen emelkedik.


Amíg a piskóta sül, kikeverem a fehércsokis-mascarpones krémet.
A zselatin lapokat a tejszínnel edénykébe teszem, kis lángon addig kevergetem, amíg a lapok felolvadnak (nem főzöm!), félrehúzom.
A fehércsokit és a fél citrom héját lereszelem, a vanília rudat félbehasítom, magjait kikaparom, mindet a keverőtálba tett mascarponehoz teszem. Beleszórom a porcukrot is és az egészet habosra keverem. Megkóstolom, ha nem lenne elég édes, teszek még porcukrot (az volt, a csokoládé is édesíti). Vékony sugárban csorgatva, a krémhez öntöm a tejszínben feloldott zselatinlapokat, kézimixerrel alaposan összedolgozom. A krém kész, mehet a hűtőbe.

25 dkg puha vajat habosra keverek ugyanennyi átszitált porcukorral. Kész az alap vajkrém, ezt használom majd a marcipán burkolás alá. Van, hogy több vajkrémet keverek, mint amennyit végül az adott tortához elhasználok, semmi gond, a maradék műanyag dobozban, a hűtőben gond nélkül eláll a következő tortáig.


Az időközben kihűlt piskótákat elvágom, mindkettőt három-három lapra. A nagyobbikból egy szeletet tortalapra teszek, körben 1-1 cm-re alácsúsztatok sütőpapírt, így burkolás, díszítés közben nem a tálaló tortalapot maszatolom majd. A kisebbik piskótából egy szeletet tálcára teszek (nem külön tortalapra, hiszen ez lesz az emelet, úgyis átemelem majd a nagy tortára).
A hideg krémet egyszer átkeverem, szemre két-két egyenlő részre osztom (összesen négybe, de kettő ezekből nagyobb). Az alapba töltöm a több krémet, hiszen a lapok is nagyobbak. A betöltött torta-kezdeményeket :-) lazán letakarom, hűtőbe teszem legalább két órára.



Közben Manapó marcipánból és cukormasszából díszeket, állványzatot, robbanótöltetes ládikót, csúzlit gyárt.

Az alaposan lehűlt tortákat átkenem az alap vajkrémmel. Ezzel egyrészt leszigetelem, hogy a krém ne áztassa el majd a marcipánt, másrészt simára húzom a torta oldalát, tetejét, a tészta és krém egyenetlenségeit kisimítom.
A vajkrémmel átkent torták mehetnek a hűtőbe, legalább fél-egy órára.
Közben begyúrom a burkolásra szánt marcipánt (Wilton levélzöld ételfesték). A marcipánt kinyújtom, akkorára, hogy bőven lefedje a tortát: az oldalmagassága kétszer + átmérő + legalább 4-5 cm.
A vajkrémes tortákat éppencsak nedves kézzel átsimítom, így a burkoló marcipán jobban, szebben a vajkrémre tapad. A méretre szabott marcipánt a tortára emelem, eligazgatom, kisimítom a tészta és a burkoló közé szorult levegőbuborékokat, a torta alján eldolgozom.
Kész, a beburkolt torták mehetnek vissza a hűtőbe.
Manapó elkészült a díszekkel, ezek száradnak, szilárdulnak, tálalás előtt teszem majd a tortára őket.


Voilá! Angry Birds torta 8. szülinapra :-)

 Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: