Oldalak

2014. okt. 21.

Kedvenc tortalap_1


Két kedvenc piskóta alapú tortalapom van, egyik sem a hagyományos piskóta, viszont mindkettő könnyű, finom, és nem utolsó sorban tojás kímélő.

Az első számú kedvenc tortalapom valójában a zebra torta tésztája, amit natúran (vaníliás), diósan vagy kakaósan sütök, ha kifejezetten tortalapnak szánom.
Az eredeti recept 5 tojásra szól és ez a mennyiség egy 26 cm átmérőjű tortaformához elég. A torta nagyságától függően alkalmanként átszámoltam az eredeti mennyiséget 2, 3, időnként 7 tojásra. Aztán egyszer megvonalaztam egy papírlapot és a táblázatba szépen beírtam, hogy tojásonként miből mennyi kell, azóta ez az egyik leggyakrabban használt "szamárvezetőm" a konyhában :-)

A zebra torta tésztája valójában egy olajos piskóta, könnyű és finom. Persze, nem muszáj zebrásítani, remekül megállja a helyét vaníliás, diós vagy kakaós piskótaként is.
Nem utolsó sorban, Zila formában is jól süthető, nem szárad ki a szélein és nem marad sületlen, nehéz a közepén.

Akkor jöjjön a táblázat, amit a könnyebb olvashatóság kedvéért - kézírásom csodaszép, de olvashatatlan voltára való tekintettel :-) - gépbe is bepötyögtem.


10-12 cm átmérőjű tortaforma: 1 tojás + 50 gr porcukor + 25 ml víz + 50 ml olaj + 75 gr liszt + 2,5 gr sütőpor (szűk 1/4 cs)
14-15 cm átmérőjű tortaforma: 2 tojás + 100 gr porcukor + 50 ml víz + 100 ml olaj + 150 gr liszt + 5 gr sütőpor (szűk 1/2 cs)
21-22 cm átmérőjű tortaforma: 3 tojás + 150 gr porcukor + 75 ml víz + 150 ml olaj + 225 gr liszt + 7,5 gr sütőpor (szűk 3/4 cs)
24-25 cm átmérőjű tortaforma: 4 tojás + 200 gr porcukor + 125 ml víz + 200 ml olaj + 300 gr liszt + 9,6 gr sütőpor (szűk 1 cs)
25-26 cm átmérőjű tortaforma: 5 tojás + 250 gr porcukor + 125 ml víz + 250 ml olaj + 375 gr liszt + 12 gr sütőpor (1 cs)
27-28 cm átmérőjű tortaforma: 6 tojás + 300 gr porcukor + 150 ml víz + 300 ml olaj + 450 gr liszt + 14,5 gr sütőpor (1 + szűk 1/4 cs)
29-30 cm átmérőjű tortaforma: 7 tojás + 350 gr porcukor + 175 ml víz + 350 ml olaj + 525 gr liszt + 17 gr sütőpor (1 + szűk 1/2 cs)

Én úgy szoktam készíteni, hogy minden hozzávalót kimérek, a lisztet átszitálom a sütőporral, a vízre figyelek, hogy valóban langyos legyen.

A tortaformának csak az alját bélelem vagy kenem ki vajjal és szórom meg liszttel, az oldalát nem. Így a tészta sülés közben szépen "felmászik" a forma oldalán, egyenletes, magas lesz a piskóta.

Ha diós vagy kakakós tésztát készítek, akkor tojásonként egy csapott 1 ek-nyi lisztet elveszek és ezt ezt darált dióval (mogyoró, mandula), illetve kakakóval pótlom. Vaníliás meg attól lesz, hogy van eleve vaníliás porcukrom, ez házi praktika: egy félbevágott vanília rudat beállítok a porcukros bödönbe, naponta átrázom és nagyjából másfél-két hét múlva illatos vaníliás porcukrom lesz. Ahogy elveszek a cukorból, pótolom, összerázom.
A diós és kakaós tésztához rumot, a vaníliáshoz házi vanília kivonatot keverek, ettől intenzívebb, finomabb lesz a megsült piskóta.

A tojásokat kettéveszem, a fehérjét külön keverőtálban hűtőbe teszem.
A lisztet összeszitálom a sütőporral. Szintén beleszitálom a kakaóport, ha ez kerül bele, vagy beleforgatom a darált diót, ha diós tésztát készítek.

tojássárga és porcukor
 A tojássárgákat a porcukorral habosra, fényesre, fehérre keverem, amíg legalább kétszeresére nő.

fényesre, fehérre keverem
Hozzáteszem a langyos vizet, olajat, rumot vagy vanília kivonatot és átkeverem.

hozzádolgozom az átszitált sütőporos lisztet, ezután még 3-4 percig magas fokozaton keverem
 Kanalanként hozzádolgozom a lisztes keveréket, minden adagot alaposan elkeverek. Mikor az összes lisztes elegy a tésztába került, a kézimixert max fokozatra állítom és legalább 3-4 percig dolgoztatom a tésztát. Szemmel láthatóan világosodik, fényesedik, levegősödik.
A tojásfehérjékből egy csipetke sóval kemény, tömör habot verek.

a kemény, tömör tojásfehérje habot 3-4 részletben, fakanállal, a sárga masszához forgatom

Fakanálra váltok - kedvencem a lapos, középen lyukas - és 3-4 részben a tojássárgás masszához adagolom a tojásfehérje habot. Belülről kifele forgatva dolgozom el a fehér habot a tészával, nem keverem, csak beleforgatom, de arra ügyelek, hogy ne maradjanak "habszigetek" a masszában.

A már az alján vajjal kikent, liszttel megszórt (vagy az alján sütőpapírral kibélelt) tortaformába/tepsibe öntöm a piskótát. A fakanállal felhúzogatom a forma oldalára a tésztát vagy körbeforgatom a tepsit, hogy a tészta felkússzon egy kicsit.

175 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40-45 perc alatt készre sütöm. Kivétel előtt tűpróbázom, majd a kész, illatos piskótát kiveszem, 2-3 percig a formában hagyom, majd rácsra teszem, lekapcsolom a tortaforma oldalát és az alját is leveszem, így hagyom teljesen kihűlni a tésztám.

A zebra torta tésztájából sütött piskóta könnyű, magában sem "fojtós", hidegen szépen szeletelhető.

Persze, kisült piskótáról nincs képem, majd legközelebb igyekszem még szeletelés-összeállítás előtt kattintani.

Nincsenek megjegyzések: