Oldalak

2014. szept. 25.

Manapó tortája - csokoládés túrórudi torta

Életem jobbik felének idei, kerek évfordulós születésnapjára készítettem ezt a fekete-fehér tortát.
A hófehér virágok és fekete csokigyurma borítás alatt szintén fekete-fehér a tészta - rumos-kakaós piskóta - és a krém - túrós-tejszínhabos.

A torta mézes csokigyurma borítását fondant lappal mintáztam, a rózsákat és kis virágdíszeket cukormasszából készítettem.

Sikere volt :-)


Csokoládés túrórudi torta

hozzávalók - tészta

3 tojás
15 dkg porcukor
75 ml víz
150 ml olaj
22,5 dkg átszitált liszt
3/4 cs sütőpor
2 ek rum
3 ek kakaópor (cukrozatlan)
csipetke só

hozzávalók - krém

50 dkg tehéntúró
4 dl habtejszín
4 lapzselatin
3 citrom lereszelt héja
10 ek porcukor
2 kk vanília (házi) kivonat
4 ek tej

hozzávalók - borítás, díszítés

mézes csokigyurma: 30 dkg csoki (min 65%) + 15 dkg méz
kakaós alap vajkrém - 1:1 vaj + porcukor + 2 ek kakaópor habosra keverve
cukormassza a virágokhoz


A csokigyurmával kezdek, ennek legalább egy órát, de inkább egy napot kell hűtőben pihennie.
A csokit vízgőz fölött megolvasztom, külön edénykében felforrósítom a mézet és a már megolvadt csokihoz keverem. Fontos, hogy ne fémtálkában keverjem és ne fémkanállal, mert ráragad a gyurma.
Fakanállal addig keverem, amíg szép egynemű masszát kapok és kezelhetőre hűl. Ezután konyhai papírtörlővel felszerelkezve elkezdem kézzel gyúrni, a felesleges vizet papírtörlővel felitatom. A kész csokigyurmát folpackba (nylon zacskó) csomagolva legalább egy órára hűtőbe teszem, ha lehet, egész éjszakára. Felhasználás előtt 4-5 mp-re mikróba teszem, és újra alaposan összedolgozom.

A habtejszínt - ha eddig a kamrában volt - hűtőbe teszem, akkor lesz szép hab belőle, ha hideg a tejszín, különben hajlamos a kicsapódásra, és akkor a végeredmény trutyi lesz, nem hófehér, kemény tejszínhab.


A tésztához a tojások sárgáját habosra, fehéredésig keverem a porcukor felével, majd néhány mozdulattal beledolgozom a vizet, az olajat és a rumot. A rum alkoholtartalma sütés közben teljesen elillan, de nagyszerű ízt ad a süteménynek.
A lisztet, sütőport, cukrozatlan kakaóport átszitálom, majd a cukros tojássárgához keverem.
A fehérjéket csipetke sóval kissé felverem, majd hozzáadom a megmaradt porcukrot és kemény habot verek belőle.
A tojásfehérje habot fakanállal dolgozom a kakaós tésztához, 2-3 részletben, középről kifele forgató mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, de alaposan elkeveredjen a tésztában.


Mivel most két, nem egyforma méretű és alakú alakúra piskótára van szükségem, egy téglalap alakú tepsibe simítom a tésztát, a tepsi alját előzőleg kikenem egy kevéske vajjal és liszttel megszórom. A tepsi oldalát nem kenem-szórom, csak az alját. A tepsibe simított tésztát körbeforgatom, hogy a kakaós massza felmásszon a forma oldalára, így egyenletes tetejű piskótát kapok sütés után.
A sütimasszát 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom és nagyjából 25-30 percig sütöm, kivevés előtt mindenképpen tűpróbázom.
A kész, illatos piskótát rácsra borítva teljesen kihűtöm, ezután szabom méretre.


Amint a piskóta megsült, nekilátok a krémnek.
 Ehhez a túrót keverőtálba teszem, hozzáteszem az alaposan megmosott citromok lereszelt héját, a vanília kivonatot és nagyjából a porcukor kétharmadát. Kézi mixerrel alaposan eldolgozom. Mi szeretjük, ha nem teljesen sima a túró, ezért nem szoktam szitán áttörni keverés előtt.
A négy ek tejben, alacsony tűzön, kevergetés mellett feloldom a lapzselatinokat és a cukros túróhoz keverem, szintén kézimixerrel.
A hideg tejszínből és a megmaradt porcukorból kemény habot verek.
Fakanállal - kedvencem ilyenkor a lapos, középen lyukas - 2-3 részletben, középről kifele forgatva, a túróhoz keverem a kemény tejszínhabot.
A túrórudi krémet letakarom és hűtőbe teszem, 10 percenként átkeverem.


Jöhet a torta összeállítása, burkolása, díszítése.
A kihűlt piskótát tortaformák segítségével méretre szabom, ez esetben a vékony, téglalap alakú sütiből egy szögletes lapot és egy kisebb, kör alakot vágok.
Tortalapra  (amin majd a kész tortát tálalom) teszem a nagyobbik tésztalapot, az oldalaknál 1-1 cm-re alácsúsztatok sütőpapír csíkot, így a torta bevonásakor majd nem maszatolom a tálaló tortatálcát, a piskóta köré kapcsolom a forma oldalát és a tészta tetejére simítom a hűtőből kivett, egyszer átkevert túrórudi krém kétharmadát.
A kisebbik tésztalapot is tálcára teszem, körékapcsolom a tortafomát és rásimítom a megmaradt krémet.
Mehet a hűtőbe mindkettő, legalább 3-4 óra hosszat érdemes hűteni, hogy a krém szépen megálljon.

Tipp & trükk: Egy-egy keskeny csík sütőpapírt teszek 1-1 cm-re becsúsztatva a tálaló tálcára tett piskóta alá, így bevonáskor nem a tálcát maszatolom. A torta befejezése után a sütőpapír könnyedén kihúzható a beburkolt torta alól.


A lehűlt torták körül lekapcsolom a forma oldalát. A habosra kevert kakaós alap vajkrémmel vékonyan bevonom a torták oldalát (ott is, ahol a krém van) és tetejét, majd visszateszem a hűtőbe.
A csokigyurmát étkezési keményítőn kinyújtom és méretre szabom: a torta átmérője + kétszer a magassága + legalább 4-5 cm túllógás, ez is segít, hogy a csokigyurma lapot szépen el tudjam dolgozni a torták oldalán, aljánál. Utolsó nyújtáskor mintázott fondat lapon hengerítem át a laskanyújtót, így szép mintát kap a borító gyurma.
A tortákat egyenként kiveszem a hűtőből, éppencsak nedves kézzel átsimogatom a vajkrémet, majd beborítom a megmintázott csokigyurma lappal. A szögletes torta szélére ráillesztem a maradék csokigyurmából sodort, berecézett csoki csíkot. Visszateszem a hidegre mindkettőt.


Tálalás előtt az alapra illesztem a kisebbik tortát, és ételragasztóval ráteszem a pici virágokat. A rózsákat a drót száruk tartja meg.

Ez volt az első fekete-fehér tortám. A visszajelzések szerint a finomsága mellett látványos és elegáns is volt. Valószínűleg lesz még fekete-fehér folytatás.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: