Oldalak

2011. jún. 13.

Háromkrémes zebra Zilában - zebratorta (2)

Ott van az a tucatnyi szeletes Zila tortaformám és valahányszor kevert sütit készítek, mindig törpölök, vajon milyen lenne ez Zila formában. Így voltam a zebratortával is. Elképzeltem, hogy a fekete-fehér csíkok szépségesen követik egymást és kíváncsi lettem, vajon, hogy adná ki a Zila forma ezt a kétszínű tésztát.
Nos, kicsit másképp, mint elgondoltam, de már tudom, hogy legközelebbi alkalommal, mit fogok másként csinálni. Például a tésztát két bő evőkanálnyi adagokban fogom adagolni, akkor a csíkok markánsabbak lesznek. És mindenesetre figyelni fogok, hogy a tepsi alá, amiben a töltésre váró Zila forma van, ne bújjon falapát, mert óhatatlanul ferdére billenti a tepsit, s ezáltal a tészta sem egyenletesen oszlik.

Ez az olajos piskóta szépen megsül a Zila formában, levegős, könnyű marad a tészta és a széle sem szárad ki, amíg a közepe megsül.
A formához a zebratorta receptjét 7 tojásra számoltam át és ezzel az adaggal dolgoztam, végül nagyjából öt és fél-hat tojásnyi tésztamennyiség kellett a formához. A megmaradt masszát egy kikent-lisztezett kis jénaiba adagoltam és csokimázas aprócska zebratortát sütöttem belőle.

A Zila formában sült tortát kihűlés után háromféle krémmel töltöttem és cukros-mascarpones tejszínhabbal vontam be.
Egy torta mindenkinek :) - Manapó: epres krém, Manó: csokis krém, én: vaníliás krém -, egy torta két alkalomra :) Hm, nem is rossz, egy torta mindenek felett :)


Zebratorta háromféle krémmel, Zila formában

hozzávalók - tészta

7 tojás
350 gr porcukor
175 ml víz
350 ml olaj
525 gr liszt
17 gr sütőpor

4-5 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek citromhéjas cukor (elmaradhat)

Zila forma, forma leválasztó

hozzávalók - krémek

cukros mascarpone: 500 gr mascarpone, 4 bő ek porcukor
500 ml habtejszín
epres krém: 250 gr túró, 350-400 gr eper, 3-4 ek cukor, 2 ek cukros mascarpone, 2 ek tejszínhab
csokis krém: 1 tasak pudingpor, 450 ml tej, 2 ek cukor, 2 ek cukros mascarpone, 2 ek tejszínhab
vaníliás krém:  1 tasak pudingpor, 450 ml tej, 2 ek cukor, 2 ek cukros mascarpone, 2 ek tejszínhab


A tojásokat kettéveszem, a fehérjékkel teli tálat letakarom és a hűtőbe teszem. Tapasztalatom szerint könnyebb felverni és szebb, keményebb hab lesz a kissé lehűlt tojásfehérjékből, míg ha már az elején felverem habbá, mire végzek a tészta többi részével, a hab alatt "visszafolyósódik" a fehérje egy része.
A tojássárgákat a porcukorral fehérre, habosra keverem.
Hozzáadom a langyos vizet és az olajat.
Kanalanként beleszórom a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, minden adagot alaposan eldolgozok.
Kiveszem a hűtőből a tojásfehérjékkel teli tálat és a fehérjékből kemény habot verek. Akkor jó, ha a kézimixer (vagy habverő) csíkot húz a habban.
A kemény habot 4-5 részletben az olajos piskótamasszához dolgozom.
A tésztát két felé veszem, egyik felébe szitálom a cukrozatlan kakaóport, másik részébe a citromhéjas cukrot; mindkét masszát elkeverem.

 

A Zila formát tepsibe állítom és alaposan kifújom formaleválasztóval (tepsibe, sütőlapra, lényeg, hogy vízszintes felületen álljon, ezzel-ezen fogom betenni a sütőbe is).
A kétféle masszához egy-egy (ugyanolyan méretű) nagyobb kanalat veszek elő.
Elkezdem rakosgatni a tésztákat: egy bő kanál fehér massza a sütőforma közepébe, majd egy bő kanálnyi kakaós massza a fehér tésztára. Pontosan rá. NEM kell kenegetni, mázolgatni, a tésztarétegek maguktól szépen elterülnek és beterítik a formát. Bő kanál fehér tészta, rá bő kanál kakaós, rá bő kanál fehér, rá bő kanál kakaós. Ésatöbbi, amíg a tészták tartanak. Nekem általában a kakakós fogy el utoljára.
A nyers kakaós tészta picivel keményebb, mint a fehér (ennyit számít az a 2-3 ek cukrozatlan kakaópor, amit az alapmasszához kevertem), ez így van jól, nem kell félni tőle.
Rakosgatás közben kétszer-háromszor felemelem a tepsit és alolról kicsit megütögetem, így is segítek, hogy a tészta szépen elterüljön és a Zila formát mindenütt kitöltse.
A formát addig töltöm, hogy egy ujjnyi maradjon a fémkarima tetejéig.
170 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb 65-70 percig sütöm, mielőtt késznek nyilvánítom és kiveszem, megszurkálom a közepét (tűpróba).



Formástól rácsra teszem, hűlni hagyom, mikor teljesen kihűlt, átfordítom (lehet egyből arra a tálcára, amin tálalni fogom), leemelem a fém keretet, majd a Zila formát. Én egy kicsit megszobrászkodtam a tésztát, azaz a fémkereten felül felnövő tésztát éles késsel levágtam. Ilyen lett a mintázata.


A krémekhez a mascarponet összekeverem a porcukorral. A hűtőben tartott tejszínt kemény habbá verem. Mindkettőt visszateszem a hűtőbe.
Csokikrém - A csokis pudingot elkeverem a tejjel, cukorral, állandó keverés mellett lassú tűzön felfőzöm, egy percig poszogtatom, vízfürdőn kihűtöm.
Vaníliakrém - A vaníliás pudingot ugyanígy készítem el.
Epres krém - Az epres krémhez megmosom az epret, kicsumázom, szűrőbe teszem, hogy alaposan lecsepegjen. Azért nem mosás előtt szedem ki a szárát, hogy a gyümölcs ne vizesedjen. Az eper felét megszórom a porcukorral, néhány percig állni hagyom, majd botmixerrel pürésítem. A cukros eperpürét a túróhoz teszem és botmixerrel  simára dolgozom, majd a többi epret is hozzáadom és szintén összemixelem. (Lehet a túrót szitán átnyomni, vagy villával eltörni, ki hogy szokta.)
A háromféle krémhez keverek a cukros mascarponeból és a kemény habbá vert tejszínhabból. Felhasználásig mindhárom krémet visszateszem a hűtőbe.
A maradék tejszínhabot az édes mascarpone krémhez dolgozom.


A krémekből maradt, nagyjából kétharmadát használtam el mindegyiknek. A többi sem megy pocsékba, a tortáról levágott tésztához kínálom, amolyan édes nasinak.


A kihűlt zebratortát tálcára teszem, a krémeket habzsákba szedem és elkezdem megtölteni a Zila forma alakította üregeket: egy csokis, egy vaníliás, egy epres, egy csokis, és így tovább.
A tejszínhabos mascarpone krémet szintén habzsákba szedem és bevonom a torta oldalát és tetejét.
Tálalásig hűtőbe teszem.
A fotózásra kitett eperkrémes szelet annyira csábította Manót, hogy hirtelenjében elfelejtette, ő most éppen nem szereti az epret :D


Kellemes állagú piskóta tészta, jól süthető Zila formában is. Legközelebb nagyobb adagokban fogom rétegezni a kétféle masszát, reményeim szerint, jobban kiadja majd a tésztacsíkokat.

Jó étvágyat !

5 megjegyzés:

4Gyerek írta...

irígy a Zila formára.
gyönyörű torta lett, s milyen szuper, hogy háromkrémesen tudtad variálni.
lehet a csokisra szavaznék én is?

Bianka írta...

Hű csodás lett

marisz57 írta...

Nagyon nagyon mutatós külsőre! És biztos nagyon finom is volt!

mellissina2 írta...

De szuper ez a zebra torta!!!!

Garffyka írta...

4Gyerek, kívánságlistára Mikulásnak, vagy angyalkának, vagy a húsvéti nyuszinak egy Zila formát? :)

Bianka, köszönöm.

Marisz57, az volt :)

Mellissina2, köszönöm :) Lehet normál tortaformában is, akkor a csíkokat szebben kiadja. És krém mehet a tetejére :)