Oldalak

2019. jún. 14.

Parfé, epres, karamelles

Finom.
Krémes.
Hűs.
Kevés munkát igényel.
Íz variációknak csak a képzelet szab határt.
Nem kell hozzá fagylalt gép!
Otthon is könnyen elkészíthető.
Sőt, az elkészítése a gyerekekre is rábízható! :-)
Mi az?
Parfé :-)

Szombaton süti volt. Vasárnap torta. Ebből egy picit sikerült csak megmenteni hétfőre. Ettünk volna valami édességet, de nekem annyira, de annyira nem volt kedvem 30 fokban sütőt bekapcsolni vagy keksz szalámival pepecselni. Mi legyen?
Parfé!
Volt itthon édes, zamatos eper. És karamell öntet.
Epres parfé!
Karamellás parfé!
És lőn. :-)

Természetesen lehet más gyümölccsel készíteni - málna, áfonya, szeder, kockára vágott barack, szilva -, akár csokoládéval is, vagy fűszerekkel ízesíteni - nyerő volt a mézeskalácsos parfém -, nálunk most ez a kétféle készült.
Fejenként 2 dl habtejszínnel számolok, mert ez a mennyiség pont megtölt egy mini kuglófformát, illetve ez az a mennyiség, ami nálunk per fő elfogy.


Parfé

hozzávalók - 4 személyre

4*2 dl habtejszín - kicsilány miatt laktózmentes
4*2 ek tej - szintén laktózmentes
4*kb 5 dkg cukor
4*1 nagyon csapott ek étkezési keményítő

eper, karamell öntet

A habtejszínt nagyon alaposan lehűtöm, ehhez kb 10-15 percre beteszem a fagyasztóba.
A tejnek is nagyon hidegnek kell lennie, de a mennyiségre és a tejszínéhez képest jelentősebb alacsonyabb zsírtartalomra nézve, csak 5 percre teszem a mélyhűtőbe.
A keverőtálat és kézimixer keverőkarokat a hűtőbe teszem.

Az epret megszórom kevés cukorral, összeforgatom, 15-20 percet állni hagyom, majd leszűröm.
A karamell öntet ezúttal bolti.

A tálkákat, amiben a parfét hűteni akarom, szintén beteszem a fagyasztóba. Kézügybe készítek folpackot, majd ezzel bélelem ki a lehűtött tálkákat.

A hideg tejszínhez öntöm a szintén hideg tejet, beleszórom a cukrot, kézimixerrel elkezdem habbá verni, inkább alacsony-közepes fordulaton. Néhány perc múlva beleszitálom az étkezési keményítőt és addig verem, amíg kemény hab lesz. Hűtőbe teszem, amíg a fagyasztóból kivett tálkákat kibélelem folpackkal, úgy, hogy a széle túllógjon annyival, hogy visszahajtva befedje a formát.

Rétegezem a tejszínhabot, epret / karamell öntetet, alólra (ami a teteje lesz) és fentre (ami az alja lesz) tejszínhab kerül. A formákat töltés közben és utána is a konyhapulthoz ütögetem, hogy az édes tejszínhab mindenütt kitöltse. Végezetül a túllógó folpackot visszahajtva letakarom a tejszínhabot. Az egészet visszateszem a fagyasztóba legalább egy órára.
A képen látszik, hogy a karamellásnál elkapkodtam és a tejszínhabban itt-ott maradt picurka hézag. Így is finom, csak kicsit kevésbé szép.


Tálaláskor a folpackot lehajtom a parfé tetejéről, tányérra fordítom, a formát kicsit megütögetem, hogy a parfé könnyebben kicsússzon belőle, majd óvatos mozdulattal lehúzom a folpackot.
Az epres tetejére halmozok néhány édes-cukros eperszemet és meglocsolom eperöntettel.
A karamellás parfé tetejére egy cikk kettévágott karamellás csokit biggyesztek és ezt is meglocsolom némi karamellöntettel.

Ebéd előtt (és titokban :-) készítettem a parfékat, már a fagyasztóban csücsültek, amikor a gyerekek megterítettek, a levest és főfogást megmelegítettem és megettük.
Kellemes és igen finom meglepetés volt :-D

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: