Oldalak

2017. dec. 30.

Mindennapi kenyerünk

Örök kedvenc és most már mindennapi kenyerünk is ez a krumplis kenyér. Bár nagyon gyakran sütöm, ritkán sikeredik két teljesen egyforma. A kenyeret a szerint sütöm, hogy mi kerül aznap, esetleg másnap az asztalra. A kenyértésztába kerülő húsz deka pityóka tág lehetőséget ad a "játékra" és a kicsivel több, mint fél kiló lisztet is megkeverem időnként, hol csak fehér lisztet, hol graham- vagy teljes kiőrlésűt is használok. Ha a tésztájához dagasztok egy kis lereszelt fokhagymát, esetleg a tetejét is átkenem fokhagymás muzsdéjjal, olyan, de olyan illatok szállnak a konyhából, hogy hetedhét határból idesereglenek :D
Ez az a kenyér, amit magában is finom enni, mert íze, zamata van.


A mai sütésnél a krumpli nagy része maradék tört pityóka (köret volt a sült csirkecombhoz) és a húslevesből is megmaradt egy szem krumpli, ezt villával áttörtem, úgy dagasztottam a kenyérhez. Most sem fokhagymát, sem más fűszert nem gyúrtam hozzá, a hagymás krumpli és a húslevesben főtt úgyis gazdaggá tették. Az 55 dkg lisztből 10 dkg teljes kiőrlésű, a többi normál fehér.


Körben a bevágást és a kenyér tetején a cifrát Tücsi csinálta, én csak rásegítettem kicsit (az a fránya kenyértészta nem akart úgy vágódni, ahogy Tücsi szerette volna :), sebaj, legközelebb jobb is, szebb is lesz :).

Krumplis kenyér, hozzávalók és készítés a linken.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: