Oldalak

2017. jan. 6.

Krumplis kenyér

Tegnap este sült ez a finomságos, széles mosolyú krumplis kenyér. A héját kicsit túlzottan megkapta a sütő, egyrészt elfelejtettem letakarni, másrészt, tegnap este sürgős havazni valónk akadt.
A receptet CV barátnőm oldaláról lestem, azóta is hálás vagyok érte, mert általában nálunk is árválkodik 3-4 kanál krumplipüré az edény alján ebéd végén. Ennyi, ugye, egy ebédre nem elég, hercegnő krumplihoz is kevés, de a kenyérkébe tökéletes.

A krumplis kenyeret vagy maradék krumplipürével, vagy csak főtt, melegen összetört krumplival készítem, de olyan is volt, hogy a sűrűre főzött krumplilevesből szemeztem ki 20 dkg-nyi krumplit.
A kenyértésztához adott víz mennyisége minden dagasztásnál változó, ezért 2-3 részletben szoktam a vizet adagolni. Egyrészt azért, mert a pityóka sem mindig egyforma, másrészt, a krumplipüré állaga is változó. Ha főtt krumplival készítem a kenyeret, sokszor a pityóka főzővizét használom a dagasztáshoz.

Most a fehér liszthez tíz dekányi graham lisztet kevertem és egy kis cikk fokhagymát reszeltem a kenyértésztához. Frenetikusan finom lett!

Mivel az én sütőm sajnos hasonlatos egy rossz női cipőhöz - kívülről nagy, belülről kicsi - a sütés közben szépen felnövő kenyerek tetejét hajlamos megégetni. Ezért, még a sütés kezdetekor a kenyeret egy ív sütőpapírral takarom le. Már ha nem felejtem el, mint ennél a kenyérnél is.Krumplis kenyér

hozzávalók

20 dkg krumplipüré vagy főtt krumpli
45 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek olaj
2-2,5 dl víz
2 tk cukor
2 mk só
12,5 gr friss élesztő (negyed kocka)
1 kisebb gerezd fokhagyma

Egy csészébe kimért fél deci langyos vízben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
Dagasztó tálba mérem a liszteket, a villával összetört főtt krumplit, belereszelem a fokhagymát. Sót, a maradék 1 tk cukrot és a 2 ek olajat szintén a dagasztó tálba mérem. A felfutott élesztőt a lisztekre kanalazom, a kenyértésztához öntöm a maradék 2 dl víz kb egyharmadát.
Dagasztás alatt figyelem a tésztát és a maradék vizet, szükség szerint hozzáöntöm. Van, hogy a tészta csak 2 dl vizet vesz fel (pl mert lágyabb a krumplipüré). Lényeg, hogy jó állagú, egészen kicsit puha kenyértésztám legyen.
A bedagasztott tésztát 1 mk olajjal körbekent edénybe szedem, a tetejét enyhén olajos kézzel átsimítom, letakarom és kelni hagyom. Konyha hőmérséklettől függően a kenyértészta 30-45 perc alatt szépen megkel.
Egészen picit beolajozom a munkalapot, rászedem a megkelt tésztát, kicsit átlapogatom, megformázom. Készítettem már veknire formázva és cipónak is, mikor milyen kedvem van.
Most kerek cipót formáztam a tésztából és egy sütőpapírral kibélelt kerek jénaiba ültettem.
Letakarom (folpackkal vagy vékony nylon tasakkal szoktam, így nem szárad a tészta teteje) és ismét kelni hagyom.


A sütőt 230 fokra kapcsolom és azon nyomban beteszek a lerbe egy ugyanakkora kerek jénait, mint amiben a tészta csücsül. Ezt azért, mert tapasztalatom szerint, szebben átsül az alja és jobb lesz a kenyér bele is, ha forró edényben kerül a sütőbe.
Mivel nincs magától gőzölős sütőm, egy fém lábasban vizet forralok (kb 2 dl), majd ezt is a sütőbe teszem. Így, mire a megkelt kenyértésztát a lerbe teszem, addig nemcsak forróság, de gőz is lesz.
Mire a sütő felmelegszik 230 fokra, a megformázott kenyértészta is szépen megkelt. A lerből kikapom az immár forró jénait, sütőpapírostól átemelem bele a kenyérkének valót, vékony pengével (sniccer) gyorsan bevágom, ha akarom, díszítem (itt konkrétan liszt-hópelyheket szórtam a tészta tetejére, kár, hogy a kész kenyérkén nem látszik olyan szépnek, mint reméltem) és beteszem a forró, gőzös sütőbe.
Igen, lefedném a jénait, ha lenne akkora jénaim, amit fedőnek használhatnék, nincs. Egyelőre :-)
Mivel a sütőm felső fűtőszála munkamániás és hajlamos a kelleténél jobban megkapni a szépen felnövő kenyereim tetejét, már az elején letakarom a tésztát egy sütőpapírral.
Mindig megnézem, hány óra van, mikor sütni kezdek, aztán legtöbbször elfelejtem követni az időt, így általában érzésre sütök. Nagyjából 15-20 percet sül a krumplis kenyér 230 fokon, aztán visszaveszem a hőt 200 fokra és további 20-25 percig így sütöm a kenyeret. A sütés utolsó fázisában a majdnem kész, illatos kenyeret kiemelem a formából és a sütőpapírral együtt visszateszem még 8-10 percre, egyúttal a vizes edénykét is kiveszem a lerből.


A késznek ítélt kenyérkém alját megütögetem, jóleső kongó hangot ad, a héján látszik, hogy ropogós. A forró kenyeret hideg vízzel lepermetezem, rácsra állítva hűlni teszem.
Időnként beszélgetnek az ácsok :-), én kicsit mérgelődök, hogy elfelejtettem letakarni, ezért a tetejét megkapta a sütő, a gyerekek érdeklődnek, hogy mikor lehet már megszelni, és tudom, titokban mindenki a serclis részekre pályázik :-)

Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: