Oldalak

2018. jan. 6.

100% fánk

Vízkereszthez hozzátartozik nem csak a karácsonyfa leszedése - már ahol, nálunk csak azért sem :-) -, de a puha, magát kellető, szalagos, illatos fánk is.
Nos, ez 100% fánk, amihez 0% olajszag társul! Ez a fánk ugyanis nem olajban sül, hanem a forró sütőben :-)
Évek óta ezt a fánkot sütöm, egyrészt a mindent átható olajszag kiküszöbölése miatt, másrészt ez a fánk nem csak azon melegében, frissen finom és puha, de akár másnap is (ha marad, ritkán szokott :-)


A tésztát most citrusos cukorral bolondítottam, azaz egy citrom és egy narancs héját a cukorral együtt késes aprítóban átpörgettem. Így a finom, citrusos íz egységesebben eloszlik a puha, foszlós tésztában, nekem pedig nem kell hallgatnom (hálátlan :-) gyerekeimtől, hogy nagyon finom, de legközelebb ne legyenek benne ilyen kis izék ... (reszelt citrom-, narancshéj).
Dagasztás után a letakart tésztát csak a konyhapultra tettem, elég volt a konyha melege, hogy szépen megnőjön. A könnyűre, csodaszép szálasra kelt tésztával öröm dolgozni, nagyon jól kezelhető.
Fél kiló lisztre szól a recept, ennyiből tucatnyi nagy fánk, húsz falatkányi és két szarkaláb sült. Azt hiszem, holnap újabb adagot készítek :-)


A fánkok egy részét porcukorral szórtam meg, másokat csokoládéba mártottam, díszítő cukorral szórtam meg. Tücsi és Manó lelkesen segítettek, saját fánkokat díszítettek :-)


Fánk a sütőből

hozzávalók - tészta

2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
50 dkg liszt
6 dkg vaj, olvasztva
10 dkg citrushéjas cukor
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő

hozzávalók - máz

10 dkg étcsokoládé + 1 kk olaj
10 dkg fehér csokoládé
díszítő cukrok


A kimért 2,5 dl tejből 1 decinyit csuporba töltök, beleszórok 1 kk cukrot, meglangyosítom és belemorzsolom a friss élesztőt.
A cukrot és a lereszelt citrom- és narancshéjat késes aprítóban átpörgetem.
A vajat megolvasztom, visszahűtöm.
A lisztet dagasztó tálba szitálom, rámérem az illatos cukrot, beleszórom a picurka sót. A liszt közepébe kis mélyedést csinálok, ide pottyantom a két tojássárgát, beleöntöm a rumot, a felfutott élesztős tejet és a többit tejet is. Az olvasztott, visszahűtött vajat dagasztás közben adom a tésztához.
Fényes, hólyagos, rugalmas állagú tésztát dagasztok.
Letakarom, duplájára kelesztem.
Közben előveszem a fánk szaggatóim, egy nagyobbat és az egészen kicsit. Ha nincs sütikiszúró, a fánkokat pohárral is ki lehet szaggatni. Mégis, érdemes inkább fém vagy vékony falú műanyag szaggatót használni, mert ezek szebben vágják a tésztát, nem törik meg, mint egy vastagabb falú pohár, így kelesztés és aztán sütés közben a fánkok szebben feljönnek, már-már szalagosodnak.


A laza, de rugalmas állagú, szálasra kelt tésztát olajjal egészen vékonyan megkent felületre szedem finoman átdögönyözöm.
Laskanyújtóval másfél ujjnyi (kb 2 cm) vastagra nyújtom. A nagyobbik sütikiszúróval kiszaggatom a nagy fánkokat, ezeket átemelem az előkészített sütőpapíros tepsibe, majd a tepsiben szúrom ki a közepüket. Így a fánkok szép kerekek maradnak, nem oválosítom el, miközben a munkalapról a tepsibe emelem :-)
A nagy, középen lyukas fánkokat, és a szabászati hulladékból formázott szarkalábakat két tepsibe sorakoztatom, míg a középről és a maradék tésztából kiszúrt falatkányi fánkocskákat egy harmadikba teszem.
Szabászati hulladék: kedves barátnőmtől hallottam ezt a kifejezést, azt a tésztát jelenti, ami a szaggatás után marad.
Szarkaláb: a szabászati hulladékot összegyúrom, hüvelykujjnyi vastaggá sodrom, kétfelé veszem, egy-egy fonatot készítek.


A kiszaggatott fánkokkal teli tepsiket letakarom és kelni hagyom, addig, amíg a fánkok láthatóan megnőnek és a sütőt 160 fokra melegítem (légkeveréses).

A teli tepsiket egyesével teszem a forró lerbe és 15-20 perc alatt aranybarnára, illatosra sütöm a fánkokat. A falatkányi fánkocskáknak nem kell ennyi idő, nagyjából 12 percet sültek.


Közben vízgőz fölött megolvasztom az ét- és a fehér csokoládét, az étcsokihoz teszek egy kk-nyi olajat is. Előkészítek két, sütőpapírral letakart tálcát (ezekre sorakoztatom a becsokizott fánkokat, amíg a máz megszilárdul) és a használni kívánt díszítő cukrokat. A gyerekek kedvéért most sok dekor cukrot :-)


A megsült fánkok egy részét még a tepsin megszórom porcukorral. Más részüket belemártom az olvasztott csokoládékba, megszórom díszítő cukrokkal, vagy csak megcsíkozom az olvasztott csokikkal.
Nincs kint hideg, de a csokoládé mázak megszilárdulásáig kitettem a tálcákat a teraszra.

A gyerekek véleménye szerint "édesanya, ez egyszerűen zseniálisan finom!" :-D
Csak osztani tudom a véleményüket :-)


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: