Oldalak

2017. szept. 20.

Kedvenc pogácsa

Családilag nagy kedvencünk ez a túrós-sajtos pogácsa.
A gyerekek szeretik, mert, azon kívül, hogy finom :-), ez lehet "sétálós ennivaló" - azaz nem feltétlenül kell asztalnál ülve eszegetni, de kis sütis dobozba pakolva lehet ide-oda hurcolászni és játék közben be-bekapni egy-egy falatnyi pogácsát.
Manapóm szereti, mert nem csak frissen sülve, de még másnap is puha, könnyű, zamatos.
Én szeretem, mert ... a tésztát gyorsan össze tudom állítani, nem kelt tésztájú, mindössze néhányszor hajtogatni kell kiszaggatás előtt, de ez is megvan, mire a ler felmelegszik; ... a tésztába tetszés szerint tehetek juh- és vagy tehéntúrót; ... mert a tejföltől és a túrótól valóban puha és zamatos marad másnapra is (lehet, harmadnap is az lenne, de annyit még nem tartott ki egy sütés sem); ... mert az összegyúrt tészta - ha valamilyen gubanc folytán nem tudom akkor rögtön kiszaggatni és sütni - folpackba csomagolva remekül elvan a hűtőben másnapig.
Egyszóval családilag is ez a kedvenc pogácsánk. Az egyik :-)

Ezt a pogácsa receptet egy korábbi receptből dolgoztam át, elvettem egy kicsit a vajból, hozzágyúrtam kevéske tejfölt, egy tojássárgával gazdagítottam a tésztát.
Finom így is, úgy is. Ha a gyerekek mérik a hozzávalókat és gyúrják a tésztát, esetleg éppen nincs itthon tejföl, akkor a "klasszikus" 25-25-25 túró-liszt-vaj adagból lesz pogácsa. Ha én gyúrom és minden van itthon, akkor ezt az újított receptet használom.
Mióta Tücsike elsütögette-eljátszotta a legpirinyóbb kiszúrómat, azóta nem szaggatom, hanem négyzet alakúra vágom a tésztát; s mivel vonalas lapon is képtelen vagyok egyenes vonalat húzni, a pogácsákhoz szamárvezetőt használok :-) Egy hosszú, műanyag vonalzót kineveztem konyhai vonalzónak, ennek mentén vágom fel a tésztát, így lesz a túrós-sajtos pogácsáim szélte-hossza egy-egy vonalzónyi :-)


Túrós-sajtos pogácsa

hozzávalók - kb 80 db-hoz

25 dkg liszt + a nyújtáshoz
25 dkg túró (tehéntúró vagy vegyesen juh- és tehéntúró)
15 dkg vaj
10 dkg tejföl (20%)
1 tojássárga
1 csapott ek só (! ha juhtúrót is használok, kevesebb kell, mert a juhtúró is sós!)
1 kk sütőpor
kb 10 dkg sajt

a tetejére

1 tojásfehérje
reszelt sajt

A sajtot lereszelem. A sütőt 170 fokra kapcsolom (légkeveréses!). Két tepsibe sütőpapírt terítek.
A lisztet és a sütőport mélyebb tálba szitálom, hozzámorzsolom a túrót/túrókat, belekockázom a vajat, rákanalazom a tejfölt, sót, végül a tojássárgát is a tésztához adom, alaposan összedolgozom. A tésztát lisztezett lapítóra szedem, lehúzom, ami a kezemre ragadt, majd mindkét tenyerem belisztezve kicsit tovább gyúrom. Nagyon kellemes állagú, rugalmas tésztát kapok.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra, vékonyra nyújtom. A közepét megszórom reszelt sajttal, majd balról félig behajtom, rá a sajttal megszórt részre.

 

A behajtott tésztát is megszórom sajttal, majd ráhajtom a jobb oldalát.


Ezután felülről és alulról is le-, illetve felhajtom.


A lapítót újra belisztezem, a pogácsa tésztát ismét vékonyra nyújtom, és megismétlem a fenti sajttal szórást-hajtogatást.
Összesen háromszor nyújtom vékonyra, szórom meg reszelt sajttal és hajtogatom.
Negyedszerre ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát.

 

Mivel most nem kerek pogácsákat szaggatok, az egészet egyben lekenem a kissé felvert tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal, majd belisztezett pizzavágóval - és én vonalzó segítségével - helyes kockákra vágom. Ha szaggatnám, akkor egészen kis méretű pogácsa szaggatót használnék.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 170 fokra előmelegített (légkeveréses!) lerbe tolom. Nagyjából 15-20 perc alatt (sütőfüggő) aranybarnára, illatosra, csábosra sülnek.
A kész pogácsákat rácsra kapkodom, ehetőre, langyosra hűtöm.
Jól záródó fémdobozban másnap is finom, könnyű állagú, nem szárad ki.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: