2017. szept. 20.

"Hamuban sült" sajtos pogácsa

...
A királyfi addig ment, mendegélt, míg el nem fáradt. Ott aztán megállt, lerakta úti batyuját, ölébe terítette csipkés kiskendőjét és jó étvággyal falatozni kezdte a hamuban sült sajtos pogácsát.


Addig-addig kóstolgatta a hajnalban sült pogácsát, míg azon nem kapta magát, hogy mindet megette - pedig indulás előtt jól megpakolta a batyuját.
Így hát nem volt mit tenni, a megmaradt morzsákat a madaraknak szórva kirázta, összefogta csipkés keszkenőjét, aztán vállán üres batyuval, de tele pocakkal ismét útnak indult.
Ha a királyfi pogácsája el nem fogyott volna, az én mesém is tovább tartott volna. :-)



Sajtos pogácsa

hozzávalók

30 dkg liszt
fél ek só
kevéske frissen őrölt bors
12 dkg vaj (nem margarin, vaj)
15 dkg sajt (lehet többféle sajt, ki hogy szereti)
szűken 1 dl tejföl (20%)
1 tojássárga
0,3 dl tej
1 mk cukor
2 dkg friss élesztő 

tetejére
1 tojásfehérje
reszelt sajt vagy magok

A kevéske tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.
A lisztet tálba szitálom, hozzáelegyítem a sót, az őrölt borst, a reszelt sajtot, elmorzsolom a felkockázott vajjal és összedolgozom a tejföllel, tojássárgával.
Beleöntöm a felfutott élesztőt, majd addig dagasztom, amíg rugalmas, kissé lágy, kellemes tapintású tésztát kapok.
! Mivel minden liszt más, ha dagasztás közben nagyon keménynek érzem a tésztát egy picurka tejet teszek hozzá, illetve, ha túlságosan lágy lenne, akkor 1-2 ek liszttel javítok rajta. !
A pogácsa tésztát folpackkal letakarom és huzat mentes helyen duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, kisebb méretű pogácsa szaggatóval (4cm átmérőjű az enyém) kiszaggatom.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, majd tetejüket lekenem az elkevert tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal vagy magokkal. A szaggatás után maradt szabászati hulladékot összegyúrom, ujjnyi vastagra nyújtom és nagyjából ujjnyi széles csíkokra vágom, így a pogácsák mellett néhány sajtos rudat is sütök.


A tepsit lazán letakarom és a kiszaggatott tésztát nagyjából 25-30 percig kelesztem.
Közben a sütőt 180 fokra melegítem (légkeveréses!).
A lekent, sajttal-magokkal szórt, megkelt pogácsákkal megrakott tepsiket a forró sütőbe tolom és hozzávetőlegesen 15-18 perc alatt aranybarnára, illatosra, készre sütöm.
A forró pogácsákat rácsra kapkodom, és türelmetlenül malmozok mellettük, amíg ehetőre, langyosra hűlnek.
Nem sokkal később megállapítom, hogy vagy egyből dupláznom kellett volna az adagokat vagy másnap is sütök két tepsinyi illatos, zamatos sajtos pogácsát.

Jó étvágyat ! :-)


Nincsenek megjegyzések: