Oldalak

2017. márc. 5.

Kiflit, de gyorsan!

A kiflik héja ropogós, belseje puha, foszlós, langymelegen, kihűlve és másnap is nagyon finom. Feltéve, hogy marad másnapra, ilyen eddig egyetlen esetben fordult elő, mikor egyszerre két adagot dagasztottam, sütöttem :-)


Elég sokat mókoltam ezzel a recepttel, amíg összeállt olyannak, hogy a családban mindenki rábólintson.
A vezérfonal az volt, hogy gyors és "natúr" péksüteményt akartam, tehát kelesztés nélkülit, nem édeset és nem sósat. Lehetőleg ne csak fehér lisztből - de sült abból is és csak picit kell módosítani a recepten.
Ma reggel mértem az időt, kerek 40 perc kellett attól a lépéstől, hogy elővettem a mérleget, addig, hogy a kiflik az asztalra kerüljenek, ebből 10 perc volt a várakozás, hogy a sütő felmelegedjen és 19 perc a sütés. Azt hiszem, elég jó részidőt futottam :-)


Sütöttem már csak fehér lisztből, ebben az esetben a lenti recepthez még 2 ek lisztet tettem, ez dagasztáskor érződik, ha túlságosan lágy a tészta, akkor kell.
Sütöttem joghurt nélkül - mert a csenőmanók megették a joghurtot a hűtőből :-) - ekkor még fél dl tejet tettem a tésztához.


Kifli, kelesztés nélkül

hozzávalók - 8 db

25 dkg liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tej
2 ek joghurt
1 tk só
1 tk cukor
25 gr olvasztott vaj
25 gr friss élesztő

1 ek tej a lekenéshez
1 kk olaj a munkalaphoz

A tejből fél dl-nyit összekeverek a cukorral, kicsit meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom.
A vajat megolvasztom, hűlni teszem.
A liszteket, sót, joghurtot dagasztó tálba mérem, hozzákanalazom a felfutott élesztőt és ráöntöm a maradék tejet. Dagasztani kezdem, az olvasztott vajat dagasztás közben adagolom a tésztához. Nagyon jó állagú, rugalmas tésztát kapok.
Olajjal éppen megpöttyözött munkalapra szedem, gombócolom, nyolc részre vágom, mindegyik tészta darabot kigömbölyítem. Annyit hagyom pihenni, amíg a tepsibe sütőpapírt teszek, előveszek egy edénykét, amit a sütőbe teszek és bekapcsolom a lert 200 fokra.
A tészta gombócokat picit olajozott munkalapon egyesével kinyújtom, inkább háromszög, mint ovál alakra.


Majd hosszabbik oldalától kezdve feltekerem.


Nagyjából minden második kifli után megpöttyözöm olajjal a munkalapot.
A nyolc kiflit a sütőpapíros tepsibe sorakoztatom és folpackkal letakarom, amíg a a sütő felmelegszik.
Mielőtt a sülni tenném, a kifliket lekenem egy kis tejjel, és a sütőbe tett (most már forró edénybe) öntök kb 2 dl vizet. A forró, gőzös sütőben szebbre, finomabbra sülnek.
A 200 fokra melegített sütőbe teszem a kiflikkel teli tepsit, tíz perc múlva a hőt visszaveszem 180 fokra; összesen 18-20 percig sütöm.
A sütőből kivett kifliket, azon forrón megspriccelem hideg vízzel, ettől a héjuk ropogósabb lesz és a tésztában lévő tej ellenére finoman cserepesedik.


Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon szuper a recept is a kifli is. Köszönöm :)

Névtelen írta...

Ez a sok néven keringő kelesztés nélküli gyorskifli egyfajta verziója ... nem sokat kellett ezen már mókolni a lisztfajták arányán kívül ... valóban igen gyors és finom péksütemény.

Garffyka írta...

Igen, ha előbb olvastam volna bármelyiket a gyorskifli receptek közül :) Utólag már én is tudom, hogy sokféle hasonló recept kering a neten :)