Oldalak

2017. márc. 7.

Tavasz pite

Édesanyám névnapi pitéje volt, de akár nőnapra is elkészülhet ez a finom, illatozó pite.
Az édes, fűszeres tészta pudingos, almás-szilvás tölteléket rejt. A díszítést az alkalom ihlette :-)


Nagyon szeretem ezt a pite tésztát, nagyon jó, rugalmas állagú, könnyen lehet dolgozni vele, szépen formázható, és, a fűszereknek köszönhetően önmagában is finom. Az egy tojást ki lehet váltani 3-4 hideg vízzel.
A tészta és a töltelék fűszerezése ízlés kérdése, nekünk nagyon bejött az ánizsos tészta és a szerecsendiós, szegfűszeges alma-szilva. Ugyanakkor nagyon finom kakukkfüves, fahéjas szilvával töltve, vagy gyömbéres almával. A tésztához jól illik bármilyen édes tészta fűszer, fahéj, szegfűszeg, kardamon.


Pudingos, almás pite fűszeres tésztával

hozzávalók - tészta

30 dkg liszt
17 dkg vaj
1 tojás
1 kk fahéj
1 csipet őrölt ánizs
1 csipet só

hozzávalók - pudingos töltelék

1 cs vaníliás puding
1 tojás
3,5 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg fehér csokoládé

hozzávalók - gyümölcsös töltelék

4-5 közepes alma
3-4 ringló
4 púpozott ek cukor
2 ek liszt
őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg


A tésztához összemorzsolom a liszttel a vajat, hozzádolgozom a tojást és a fűszereket. Az összegyúrt tésztát becsomagolom, és hűtőbe teszem, amíg az almás, szilvás töltelékkel foglalkozom.
A gyümölcsöket megmosom, megpucolom, felkockázom. Összekeverem a cukorral, liszttel, fűszerekkel.
A sütőt 200 fokra kapcsolom.
Egy 26 cm- piteforma alját és körben az oldalát kikenem vajjal és megszórom  kevéske liszttel.
Előkészítek egy, a piteformánál kicsit nagyobb, sütőpapírt és nehezéket - én fél kg szemes paszulyt használok, mert nincs sütőgolyóm.
A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztom. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon kinyújtom, akkorára, hogy a piteforma alját és oldalát és befedje. Átemelem a formába és eligazgatom, hogy körben szépen simuljon a forma falához. A túllógó tésztát a sodrófa segítségével legörgetem. A tészta alját villával megszurkálom, rásimítom a sütőpapírt, beleöntöm a nehezéket és 10-12 percre beteszem a forró sütőbe. azaz vaksütést végzek. Mindezt azért, hogy a tészta a töltelék alatt is átsült, finom legyen.
Amíg a pite tészta elősül, elkészítem a pudingos tölteléket. Ehhez a vanília pudingot, cukrot, tojást, tejet simára keverem, lassú tűzön, kevergetés közben, csomómentesre, sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről és hozzádolgozom a felaprított fehér csokoládét.
Az elősütött pite tésztát kiveszem a sütőből. Konyhakesztyűs kézzel (nagyon forró) kiemelem a sütőpapírt nehezékestől. Tetszés szerint a tésztára simítom a vaníliás tölteléket - most négy cikk csak pudingosnak készült, a többi pudingos-gyümölcsösnek. A pudingra szórom a liszttel, cukorral, fűszerekkel elkevert gyümölcsöt, eligazgatom.
 

A félretett egyharmad adag tésztát kinyújtom és a kívánt, kigondolt alakban a megtöltött pitére teszem. A tészta elég ahhoz, hogy a pitét teljesen befedje, ha ilyennek sütöm, akkor középen mindenképpen kell egy kis rést vágni, hogy a sütés közben keletkezett gőz eltávozhasson.
Ezt a pitét így készítettem: a tészta felét kinyújtottam, átgörgettem rajta a rácsozót, a tésztát megszórtam egy kis liszttel, majd széthuzigáltam és a töltelékre fektettem. A maradék tésztából virágokat formáztam, a levelekhez egy kis zöld, a szívekhez kevés piros ételfestéket használtam.
A tésztát lekentem vízzel elkevert tojással.
A pitét további 20 percre visszatettem a forró sütőbe. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes egy sütőpapírral letakarni.


A kész pitét a sütőformában hagytam teljesen kihűlni, majd egy nagy tálca segítségével kifordítottam a formából és tálaló tálcára tettem.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: